„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“, la București - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“, la București

11 October 2014 - 12:49 PM Actualitate

Asociația Environ și Ambasada Republicii Federale Germania la București au lansat la începutul lunii septembrie campania „Redu amprenta de carbon - Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice“, primul proiect comun privind creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la efectele schimbărilor climatice.

Evenimentul de lansare realizat în parteneriat cu Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a avut loc vineri, 12 septembrie 2014, în Parcul Herăstrău, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Ambasadorul Republicii Federale Germania, Excelența Sa, domnul Werner Hans Lauk, Ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa, domnul Paul Brummell, reprezentantul special al Ministerului Britanic de Externe pe problematica schimbărilor climatice, Sir David King, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, președintele Asociației Environ, Andrei Orban și Călin Goia, solistul trupei Voltaj, ambasadorii de imagine ai proiectului.

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“

„Scopul acestei campanii este să conştientizaţi propriul aport la schimbările climatice şi posibilităţile fiecăruia de a contribui la protecţia climei în viaţa de zi cu zi. Dorim să vă încurajăm la o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător; de exemplu, economisind energie, folosind mai des bicicleta decât maşina şi luând în considerare modalităţile de reciclare. Putem avea succes în acest demers dacă acţionăm cu toţii, împreună, proactiv, dacă tratăm resursele în mod sustenabil şi ținem cont zilnic de protecţia climei“, a declarat Ambasadorul Germaniei, Excelența Sa, domnul Werner Hans Lauk.

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“

Ambasadorul britanic, Excelența Sa domnul Paul Brummell a subliniat: „Marea Britanie și Germania au sărbătorit Climate Diplomacy Day pe data de 9 septembrie în multe părţi ale lumii. Ne bucurăm că acest lucru se întâmplă acum și la Bucureşti, este o ocazie bună să arătăm că ne dorim cu toţii o planetă mai verde şi un mediu mai curat. Ceea ce face fiecare dintre noi acasă sau la birou are un impact asupra mediului. Cu toții putem să ne reducem amprenta de carbon dacă avem un comportament responsabil față de mediu. Oprind imprimanta la birou peste noapte economisim energie electrică cât pentru a pregăti 30 de căni de ceai. Mai mult, un computer lăsat deschis peste noapte creează dioxid de carbon (CO2) suficient pentru a umple un double decker!“

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“

Despre importanța zilei de luptă împotriva schimbărilor climatice a vorbit și Andrei Orban, președintele Asociației Environ: „Anul acesta, pe data de 9 septembrie, a avut loc la Berlin prima zi germano-britanico-franceză dedicată protecţiei climei, iar noi am ales să marcăm această sărbătoare prin organizarea evenimentului de lansare a primului proiect comun germano-român dedicat schimbărilor climatice, «Redu Amprenta de Carbon». Este un motiv de mândrie faptul că țara noastră s-a alăturat celorlalte state europene și se implică activ în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice, una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă omenirea în secolul 21. Participarea extraordinară la acest eveniment a reprezentanților celor două ambasade partenere în proiect, Excelența Sa, domnul Werner Hans Lauk și Excelența Sa, domnul Paul Brummell, a ministrului Attila Korodi, precum și a reprezentantului Ministerului Britanic de Externe, Sir David King, subliniază importanța eforturilor comune în vederea atingerii obiectivelor de protecție a climei.

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“

După susținerea conferinței de presă, ministrul Mediului, Attila Korodi care, de altfel, a venit la eveniment cu propria bicicleta pliabilă, Excelenţa Sa, domnul Ambasador Werner Hans Lauk, Sir David King, Andrei Orban și membrii trupei Voltaj au pornit într-o plimbare pe bicicletă, dând astfel startul unui concurs bike treasure hunt și oferind totodată un exemplu personal de comportament ecologic.

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“ ©Agerpress

Cei peste 400 de concurenți înscriși în competiția de biciclete au avut de bifat patru checkpoint-uri (Insula Trandafirilor, Pavilion H, Roata Mare și Roaba de Cultură), iar după ce i-au identificat pe voluntarii proiectului aflați în cele patru puncte cheie, au primit câte o brățară de culoare diferită care marca atingerea obiectivului. La finalul competiției, după colectarea brățărilor, participanții s-au întors la punctul de pornire și au fost premiați cu kit-uri de reparații biciclete, huse de șa, căni, tricouri și alte produse promoționale.

De asemenea, toți cei prezenți la eveniment au fost încurajați să își exprime sugestiile de reducere a amprentei personale de carbon pe panourile aflate la punctul de înscriere în concurs.

„Mobilitate urbană integrată cu accent pe transport durabil: ciclism, linii de transort în comun și taxă auto ridicată pentru zonele intens circulate din oraș“ și „Redu amprenta! Mișcă-te cu bicicleta, Ajuți corpul și Planeta!“, au fost doar câteva din cele mai interesante contribuții care vor fi preluate pe site-ul oficial al campaniei, precum și pe pagina de Facebook.

„Redu Amprenta de Carbon - Climate Day“

În încheierea zilei de acțiune împotriva schimbărilor climatice, trupa Voltaj a susținut un concert extraordinar în fața celor peste 800 de persoane care au participat la eveniment în total: „Ne onorează invitația de a fi ambasadori de imagine ai proiectului «Redu Amprenta de Carbon» și ne-am alăturat cu entuziasm acestei inițiative, cu atât mai mult cu cât suntem conștienți de realitatea fenomenului de încălzire globală, pentru că simțim efectele în viața cotidiană și tocmai ireversibilitatea acestui proces ar trebui să funcționeze ca un impuls spre acțiunea imediată“, a afirmat Călin Goia, solistul trupei.

Campania „Redu amprenta de carbon - decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice“ se derulează în perioada septembrie - decembrie 2014 și are drept principal obiectiv informarea populației din România în ceea ce privește cauzele schimbărilor climatice, precum și efectele dezastruoase pe care le provoacă asupra mediului și omului. Totodată, campania încurajează un comportament responsabil față de mediu, la nivel personal, astfel încât fiecare cetățean să devină conștient de faptul că propria sa contribuție la reducerea amprentei de carbon rezultate în urma activităților cotidiene este primul și cel mai simplu pas de realizat pentru combaterea schimbărilor climatice.

Mai multe informații despre campanie, precum și fotografii și filmul de la evenimentul de lansare sunt disponibile pe pagina oficială a proiectului, www.sosclima.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/climasos.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate