Noua Comisie Europeană a fost validată de PE - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Noua Comisie Europeană a fost validată de PE

14 November 2014 - 02:11 PM Actualitate

Jean-Claude JunckerDupă aproape o lună de negocieri aprige, audieri stricte şi schimbări în al 12-lea ceas, comisia condusă de Jean-Claude Juncker a primit în 22 octombrie a.c., în plenul Parlamentului European, votul de învestitură. Nu a fost o perioadă liniştită şi nici provocările imediate nu vor fi uşoare pentru politicianul luxemburghez şi echipa sa. Juncker a prezentat în faţa Parlamentului European planul său politic pentru următorii cinci ani şi priorităţile echipei sale alcătuită cu mari bătăi de cap. Revista ecologic vă prezintă cei doi comisari europeni care vor ţine în mână frâiele politicilor europene de mediu în următorii cinci ani.

Miguel Arias CańeteComisar European pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie - Miguel Arias Cańete

În Comisia Europeană, Miguel Arias Cańete deține funcția de comisar pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie. Face parte din Partidul Popular (PP), afiliat la Partidul Popular European (Creștin Democrat) (PPE).

Miguel Arias Cańete s-a născut la Madrid, la 24 februarie 1950. A studiat la școala iezuită în cartierul Chamartín, din Madrid și la Universitatea Complutense, obținând licența în drept (1974). Ulterior, în 1974, a ocupat o poziție de funcționar public. A lucrat, la început, la Agenția Fiscală spaniolă din Jerez de la Frontera, iar, mai târziu, în orașul Cadiz.

În 1978 a plecat din serviciul guvernamental pentru a deveni profesor de drept la Universitatea din Jerez de la Frontera, unde a rămas până în 1982, când a început cariera politică, înscriindu-se în Partidul Alianța Populară.

A fost reprezentant pentru Cadiz în Parlamentul andaluz (1982-1986). A demisionat după ce a fost ales deputat în Parlamentul European, unde a condus Comisiile pentru agricultură și pentru politică regională (1986-1999). Senator în Parlamentul spaniol reprezentând Cadiz (2000-2004) și deputat pentru aceeași zonă (2004-2008). Ales ministru al Agriculturii și Pescuitului în 2000. A fost ministru al Agriculturii, Alimentației și Mediului în perioada 2011-2014.

A obținut un mandat de eurodeputat în urma alegerilor pentru Parlamentul European, din 22-25 mai 2014, fiind membru al Comisiei pentru control bugetar, al Comisiei pentru pescuit, al Comisiei pentru afaceri constituționale și al Delegației la Adunarea Parlamentară Paritară și supleant al Delegației pentru relațiile cu Africa de Sud.

Propus de Spania, în iulie 2014, pentru un mandat de comisar european responsabil cu comerțul sau piața internă, Miguel Arias Cańete s-a aflat pe lista prezentată la 10 septembrie 2014, la Bruxelles, de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fiind desemnat comisar european pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie.

Karmenu VellaComisar European responsabil cu Mediul, afaceri maritime și pescuit - Karmenu Vella

În Comisia Europeană coordonată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, Karmenu Vella deține portofoliul Mediu, afaceri maritime și pescuit. Este membru al Partidului Laburist din Malta, afiliat la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Karmenu Vella, politician maltez, s-a născut la 19 iunie 1950. A studiat arhitectura și ingineria civilă la Universitatea din Malta. Din 1973 a lucrat ca inginer civil și, apoi, ca arhitect la propria-i firmă. A obținut un master în Managementul Turismului de la Universitatea Sheffield Hallam.

În 1973 a fost numit director la Mid-Med Bank și, în 1974, director general al Companiei „Libyan Maltese Holding“. În 2001 a fost numit în funcția de președinte executiv al Corinthia Hotels International. Între anii 2009-2010 a fost președinte executiv al companiei Construction Co Ltd, iar în ultimii trei ani a ocupat postul de președinte al Grupului Orange Travel. Este membru fondator al Fundației Vodafone Malta; președinte fondator al Consiliului de Afaceri maltezo-turc; membru al Consiliul Director al Betfair Group Ltd.

A debutat în cariera politică în 1976, când a fost ales parlamentar din partea Partidului Laburist. A fost reales parlamentar la alegerile din 1981, 1987, 1992, 1996, 1998, 2003 și 2008.

A fost ministru al Lucrărilor Publice (1981) și ministru al Industriei (1984). Din octombrie 1996 până în septembrie 1998, a fost ministru al Turismului. După ce a părăsit guvernul, a fost prim-vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului de Administrație al Corinthia Hotel International.

Ministru al Turismului în cabinetul lui Joseph Muscat, din martie 2013, până în 2014, când a fost nominalizat de către Guvernul maltez pentru un mandat de comisar european.Alte articole in rubrica Actualitate