Continuă investițiile la COS Târgoviște - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Continuă investițiile la COS Târgoviște

20 December 2014 - 04:36 PM Actualitate

Produse realizate la TârgovişteDeşi s-a crezut la un moment dat că va avea soarta altor combinate care au ajuns la fier vechi, combinatul de la Târgovişte îşi continuă şi investiţiile, şi producţia de oţel.

COS Târgovişte este deţinut la ora actuală de către SC INVEST NIKAROM SRL, care mai are în proprietate în România: Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Câmpia Turzii.

ecologic

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște rămâne unul dintre principalii producători de țaglă și de produse din oțel din România. În luna martie a acestui an combinatul și-a reînceput activitatea de producție și s-au continuat lucrările de întreținere a instalațiilor, punându-se un accent deosebit pe cele de protecție a mediului.

Fiindcă unul dintre răcitoarele care deservesc OE2 de la COS Târgoviște devenise nesatisfăcător în funcționare, s-a impus revizia acestuia. Această manevră a necesitat aducerea unei macarale de 140 de tone și manevre complicate, realizate cu migală, atenție și foarte multă răbdare.

Odată cu revizia, realizată de secția reparații în perioada 14-17 octombrie 2014, s-a obținut și o îmbunătățire cu circa 30% a randamentului general al instalației, prin modificări tehnice care au fost aduse cu acest prilej. Analiza a demonstrat că cea mai mare parte a componentelor erau fie înfundate, fie deteriorate, ceea ce a scăzut randamentul răcitorului de gaze cu mai mult de 50%.

Instalaţia supusă modernizăriiCostul lucrării a fost de 100.000 de dolari, cheltuială care s-a justificat, fiindcă acum durabilitatea căptușelii este mai mare, s-au redus drastic costurile de energie, iar productivitatea cuptorului va fi și ea mai mare.  Cel mai important câștig constă însă în îmbunătățirea substanțială componentei de mediu în oțelărie.

Dorința COS Târgoviște de a răspunde cât mai prompt tendințelor și cerințelor din piața metalurgică actuală a avut ca rezultat și deschiderea unei linii noi de producție în luna iulie. Nica Lavinel, șeful Liniei de Alungire și Compactare Colaci ne-a oferit toate detaliile: „Utilajul a fost adus la finalul lunii iunie. După ce l-am instalat, am și început probele în iulie și, după ce au fost realizate toate ajustările necesare, am demarat producția. Aveam solicitări de colaci mari, pentru că există avantaje în utilizare și în privința aspectului. Cererea e din ce în ce mai mare, iar producția a crescut de la lună la lună. La început am lucrat cu un singur schimb, acum deja lucrăm cu trei schimburi“.

Necesitatea instalării liniei de alungit și compactat oțel beton crenelat în colaci mari a rezultat din următoarele considerente:

Lucrările de modernizare

 obținerea de oțel beton crenelat, de înaltă rezistență, tip B500B, în colaci, utilizat în construcții civile și industriale, în zone cu grad seismic ridicat, fără microaliere cu vanadiu;

 îmbunătățirea aspectului comercial al produselor livrate de COS Târgoviște, legarea și etichetarea automată, în flux;

 obținerea de colaci mari, cu greutate între 2,5 și 5 tone, cerute pe piața internă și externă, colacii mari fiind avantajoși pentru fasonatori;

 obținerea de colaci compacți care asigură o desfășurare ordonată și continuă a spirelor;

 linia permite și obținerea oțelului beton striat prin amprentarea la rece a oțelului beton neted.   Alte articole in rubrica Actualitate