Producţie record de energie a centralelor eoliene - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Producţie record de energie a centralelor eoliene

12 January 2015 - 01:32 PM Actualitate

Turbină eolianăÎn data de 2 decembrie a.c. la ora 10.30 producţia de energie electrică a României a atins 10.107 MW putere orară, valoare similară celei din perioada comunistă, când industria românească cerea cantităţi uriaşe de curent electric. Această producție de curent electric a fost posibilă datorită aportului centralelor care produc energie din surse regenerabile, mai precis a celor eoliene, care au funcționat din plin. Consumul pentru această perioadă este de circa 8.600 de MWh în timp ce în noiembrie acesta era de 7.800 - 8.000 de MWh.

Producţia de energie eoliană a fost, la ora menţionată, de peste 2.000 de MWh, printre cele mai mari din istorie, clasându-se pe locul trei ca sursă de producţie, după cărbune şi apă, 2.650 MWh și respectiv 2.400 de MWh. În acelaşi timp, exporturile s-au menținut la niveluri ridicate, 1.400 MWh, toate aceste exporturi fiind făcute de centralele eoliene. „Avem aceste valori-record de producţie pentru că se învârt din plin moriştile de vânt. Cam acesta este potenţialul nostru maxim de producţie, în cazuri excepţionale, dacă este foarte frig, ar mai putea intra 1.000 de MW pe cărbune, care ar duce producţia totală spre 11.000 de MW“, a declarat Octavian Lohan, şeful Dispeceratului Energetic Naţional.

Producţia de 10.100 de MWh este un record pentru ultimii 25 de ani. Precedentul record datează de la începutul acestui an, când, în 29 ianuarie, producţia atingea 9.800 de MWh.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate