Grațiela Gavrilescu, un ministru liberal la Mediu, Ape și Păduri - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Grațiela Gavrilescu, un ministru liberal la Mediu, Ape și Păduri

12 January 2015 - 03:04 PM Actualitate

Sfârşitul de an 2014 ne aduce un ministru nou, dar şi un minister al Mediului nou, întregit cu departamentele de Ape şi Păduri. Cel puţin deocamdată, pădurile sau ce a mai rămas din ele, au rămas la Mediu, cu toate că la un moment dat cei de la Agricultură le voiau la ei.

Noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor este Grațiela Gavrilescu, membră a Partidului Liberal Reformator.

Născută în București la data de 24.06. 1966, Grațiela Gavrilescu a absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimică din cadrul Universității de Petrol și Gaze Ploiești, promoția 1989.

Este absolventă a unor cursuri postuniversitare de marketing industrial, de medicină a muncii și de management în administrația publică locală.

În perioada 1990 - 2004 a lucrat la SC ARPACOR SA Bucov, unde a fost la început inginer chimist-tehnolog, apoi responsabil de toxicologie și protecția mediului, și timp de opt ani director general.

A intrat în politică în 2003 în Partidul Umanist Român, unde a condus filiala Prahova până în 2004. Din anul 2004 s-a înscris în Partidul Liberal. Din iulie 2014, a devenit deputat independent şi, recent, s-a afiliat PLR, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Gavrilescu a fost vicepreşedintele Comisiei permanente pentru sănătate şi familie, până în septembrie 2014.

Între 2004 și 2007 Grațiela Gavrilescu a fost viceprimar al municipiului Ploiești.

În audierile din Comisiile de specialitate noul ministru al Mediului și-a prezentat ca una dintre priorități „reformarea obligatorie a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și de Vânătoare“. După părerea sa, ITRSV-urile din întreaga țară trebuie reformate obligatoriu, iar acest lucru trebuie abordat foarte serios.

„Un fenomen care s-a dovedit în ultimii doi ani a fi extrem de periculos este reprezentat de defrișările necontrolate“, a spus Graţiela Gavrilescu. După părerea sa „avem nevoie de o campanie mare de împădurire în paralel cu stoparea fenomenului de defrișare necontrolată. Pe de altă parte, avem nevoie de o reformare și de o nouă viziune de dezvoltare a ITRSV-urilor. Aceasta este o măsură obligatorie. Reformarea trebuie abordată extrem de serios, iar acest sistem trebuie să fie rentabil, eficient, nu unul debusolat. ITRSV-urile trebuie să facă o separare între acțiunile de control și implementarea de proiecte.  Ele trebuie să fie în permanentă alertă și este nevoie să se pună accent pe controale preventive. Ar trebui luat în calcul și un parteneriat între  ITRSV-uri, SRI, Poliție și Jandarmerie, în așa fel încât controalele să fie mult mai riguroase“, a spus Grațiela Gavrilescu.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate