Faza a doua a stației de epurare Glina este amânată de interese obscure - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Faza a doua a stației de epurare Glina este amânată de interese obscure

12 January 2015 - 04:42 PM Actualitate

Primarul Capitalei, Sorin OprescuCel mai mare proiect integrat de mediu din România, Stația de epurare Glina, este blocat și este foarte posibil ca municipalitatea să piardă fondurile europene destinate acestuia. Unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului este construirea unui incinerator de deșeuri municipale.M.D.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în data de 5 decembrie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă privind stadiul implementării proiectului „Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta), în Municipiul Bucureşti“, că lucrările din cadrul proiectului european de finalizare a staţiei de epurare Glina sunt întârziate şapte luni din cauza unei licitaţii care este în desfăşurare de 23 de luni.

Potrivit primarului general, există „o presiune“ care nu este exercitată de instituţiile româneşti, ci vine „din partea unora care lucrează la nivelul Comisiei Europene“.

„Vreți să știți adevărul, vi-l spun! Suma de 365 de milioane de euro i-a înnebunit pe toți! De 23 de luni trăim numai în presiune, iar presiunea nu vine din partea organelor instituționale românești, vine din partea unor persoane de la nivelul Comisiei Europene. Am ajuns până acolo încât, pe acte, să mi se ceară (de la Comisia Europeană - n.r.) documentele licitației chiar în timpul desfășurării acesteia. Nu le-am dat nimic, le-am recomandat să se adreseze OLAF-ului dacă au suspiciuni. Au trecut 23 de luni ca să putem finaliza o licitație. Am crezut prima oară că noi suntem de vină, că am făcut un caiet de sarcini prost, că nu știm, că suntem fraieri. Nu, nu a fost așa. De 23 de luni așteptăm să se finalizeze această licitație. Am făcut aplicația pe ce rămăseseră bani neabsorbiți din două fonduri europene din 2007 - 2013, cu gândul că în aceste 23 de luni terminăm prima fază așa cum ne-am obligat să o facem. Nu a fost bine. Era mult prea repede...

6 contestații, întâmpinări și plângeri. Acum facem cea de-a cincea reevaluare. Nimeni însă nu vrea să spună cinstit că atunci când dorești ca lucrurile să meargă în timp, ca lucrurile să evolueze, totul rămâne numai pe hârtie. Să vă spun că miniștri ai unor țări europene au acceptat întâlniri cu mine, cu primarul general, seara la ora 20.00 și au început să facă... diligențe pentru anumite persoane? Vă spun din nou, banii ăștia, 365 de milioane, le-au luat mințile la toți! Deranjează putin-ța primăriei de a face, sunt mai importante jocurile.

Sunt mai importante câștigurile unora sau altora. Ăsta este adevărul despre faza a doua la Glina. Să nu credeți că este singurul lucru cu care mă confrunt. În șase ani m-am obișnuit, dar așa cum s-a întâmplat la acest obiectiv acum, nu s-a întâmplat absolut niciodată“, a declarat Sorin Oprescu.

În data de 7 octombrie 2013, primarul Sorin Oprescu și ministrul Mediului, Rovana Plumb semnau contractul de finanțare pentru finalizarea stației de epurare Glina. Între timp contractul a fost completat cu acte adiţionale în ceea ce priveşte valoarea totală a proiectului. În cele două etape, respectiv 2007-2013 şi 2014- 2020, valoarea totală a proiectului este de 351.979.035 de euro, din care 206.974.463 de euro în prima fază şi 145.084.572 de euro în cea de-a doua.

Proiectul are o valoare totală estimată de 416,5 milioane de euro, cu TVA inclus. Contribuția Uniunii Europene, prin POS Mediu, este de 62,63% din valoarea totală a proiectului, fără TVA. Este vorba despre cel mai mare proiect integrat de mediu din România.

Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015, punerea în funcţiune era programată în cursul anului 2016, iar perioada de testare era până în martie 2017. Termenul pentru construirea incineratorului de nămol prevăzut în proiectul european a rămas 24 decembrie 2016.Alte articole in rubrica Actualitate