Pentru ECOTIC anul 2014 a fost unul de creștere - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Pentru ECOTIC anul 2014 a fost unul de creștere

29 January 2015 - 11:24 AM Actualitate

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTICDeșeurile electrice și electronice reprezintă o provocare nu numai pentru România, ci pentru toate țările europene. De aceea legislația europeană a suferit în ultimii ani o serie de modificări, care nu au fost încă implementate în legislația națională. Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC ne-a răspuns la câteva întrebări legate de realizările din anul 2014, dar și de așteptările organizației pe care o conduce. ECOTIC este una dintre cele mai importante organizații naționale care preia responsabilitățile ce revin producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice.ecologic

ecologic: Cum a fost anul trecut pentru ECOTIC?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Anul trecut a fost un an bun pentru ECOTIC, un an de creștere a pieței producătorilor cu mai mult de 15%. Pe cale de consecință, cu cât se vând mai multe echipamente electrice și electronice, se și predau mai multe. În ceea ce ne privește pe noi, pe ECOTIC, creșterea vânzărilor a dus la creșterea volumelor colectate. Am colectat o cantitate de 10.600 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, față de 9.700 de tone în anul 2013. Putem spune astfel că ECOTIC și-a atins ținta și în anul 2014. Am înregistrat însă și o creștere a numărului partenerilor ECOTIC, în sensul că o serie de jucători importanți în piață ne-au acordat încrederea lor în 2014, ceea ce este un lucru bun.

Anul trecut a fost un an bun și din punct de vedere al proiectelor, mai ales a celor cu finanțare externă. Un proiect important, unde am beneficiat de finanțare elvețiană, a fost cel de conștientizare în rândul elevilor, dar și al ONG-urilor de mediu. Acest proiect s-a încheiat în vara anului trecut. Tot în vară am primit acordul Comisiei Europene pentru „Caravana Life“.

Pot spune că toate campaniile noastre s-au diversificat în anul 2014 și au căpătat și o co-notaţie europeană în sensul că pe de o parte know-how-ul european, iar pe de altă parte finanțarea venită de la Comisia Europeană, ne ajută să facem campanii la nivel național și să contribuim activ și direct la formarea unei atitudini noi față de mediu.

ecologic: Cum este primită Caravana ECOTIC în localitățile unde aceasta ajunge?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Caravana ECOTIC este un proiect care ne onorează și în același timp implică unele eforturi suplimentare de a ne autodepăși până la urmă. O expoziție itinerantă de genul acesta presupune un efort mai mare decât o campanie obișnuită pe care o faci într-o săptămână sau două. O expoziție itinerantă necesită multe eforturi și logistice, și umane, și de public relation, prin aceasta înțelegând unele eforturi de convingere a unor autorități locale care poate nu înțeleg de la prima solicitare importanța pentru comunitatea locală a vizitării caravanei și a conștientizării importanței reciclării deșeurilor.

Este un exercițiu bine venit pe care noi îl oferim împreună cu partenerii noștri, atât cei instituționali, Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Agențiile de Mediu, Ministerul Educației Naționale, cât și cu alți parteneri din zona IT, din zona ONG-urilor și așa mai departe. Împreună încercăm să pătrundem în cât mai multe locuri din țară pentru a duce acest stindard al importanței reciclării deșeurilor electrice și electronice.

Încercăm cu forțele pe care le avem, cu know-how-ul pe care l-am preluat din alte părți, cu finanțarea pe care o avem la dispoziție să facem mai mult decât am făcut până acum și eu cred că reușim acest lucru.

Până acum putem să spunem că ne-am atins țintele cu una sau poate cu două excepții, unde încă suntem în discuții și unde cu timpul vom reuși să depășim faza tatonării și să putem oferi vizibilitatea caravanei în orașe mari, mijlocii, chiar și unele mai mici din România. Până la urmă nu alegem numai marile capitale de județ, noi credem că este important să ajungem în toate zonele istorice ale României și itinerariul este pregătit pentru așa ceva.

Pe de altă parte însă, planul pentru anul acesta poate fi modificat pe parcurs și prin solicitările care pot veni de la o municipalitate sau alta, de la o școală sau alta, în condițiile în care putem să suplimentăm aceste etape deja stabilite cu opriri în alte zone și în alte școli.

Avem deja o sumedenie de testimoniale, de mărturii ale profesorilor, ale partenerilor locali, instituționali sau nu, privind receptarea pozitivă a acestei caravane și credem că pas cu pas vom avea și mai multe asemenea mărturii, care de altfel sunt necesare și pentru raportările noastre către Comisia Europeană. Nouă ne face plăcere să luăm pulsul populației privind prezența acestei caravane în orașe din România, dar important e să avem și mărturiile scrise, video și audio ale prezențelor pentru că așa solicită procedura europeană. Noi, ECOTIC nu suntem la primul proiect european și știm foarte bine cum trebuie să se desfășoare un proiect.

Caravana ECOTIC

ecologic: Ca membru al WEEE Forum și membru fondator al WEEELABEX, ECOTIC are un cuvânt important de spus în ceea ce privește gestionarea deșeurilor electrice și electronice în țara noastră. Cum decurge implementarea standardelor de calitate în reciclarea DEEE-urilor în România?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: WEEE Forum, platforma europeană a organizațiilor de gestionare a responsabilităților producătorilor de echipamente electrice și electronice, a avut o importantă întâlnire la București, în luna mai, întâlnire organizată de ECOTIC. A fost un moment foarte bun, chiar istoric pentru că la această întâlnire s-a schimbat președintele organizației. WEEE Forum este un cadru bun de schimb de informații şi de colaborare internaţională.

Anul trecut a însemnat un pas înainte pentru introducerea standardelor de calitate WEEELABEX, standarde care pas cu pas încep să pătrundă și să fie aplicate în majoritatea țărilor europene, cu precădere firește în țările vest europene unde piețele sunt mai mature, mai transparente, mai credibile. Evident că acolo s-a început această implementare în primele luni ale anului trecut, deci relativ recent. Implementarea standardelor WEEELABEX este o procedură nouă care a fost pregătită doi ani de către toate organizațiile membre WEEELABEX care doresc să aibă o mai mare transparență pe fluxul de colectare/reciclare și în același timp să aibă o mult mai bună cuantificare a costurilor pe flux, lucru foarte important pentru membri, nu numai pentru organizații.

Participanţi la WEEE Forum, Bucureşti, mai 2014

Rematholding și GreenWEEE sunt cele două companii care au înțeles pe de o parte importanța acestui set de standarde și pe de altă parte dispun de instrumente, de know-how și de finanțarea necesară introducerii acestor standarde. Noi îi susținem fiindcă și noi ne dorim să fim primii care implementează aceste planuri de aplicare a standardelor WEEELABEX în România. Vorbim de un complex de factori care necesită în primul rând o auditare, și pentru a trece testul auditării trebuie să fi pregătit. Urmează apoi un training al personalului, urmărirea pe flux, programe soft și multe altele.

Probabil că anul acesta va însemna startul implementării reale la toate elementele fluxului.

Pentru operatorii economici această licență este un certificat de excelență în domeniul reciclării pe care majoritatea reciclatorilor serioși din Europa o au sau urmează să o aibă. Este un proces destul de complex, destul de îndelungat dar cu rezultate notabile nu numai pentru credibilitate, dar și pentru bussinesul viitor, pe plan european nu numai pe plan național. Aceasta este competiția, nimeni nu stă în Europa într-un reciclator sau altul.

În concluzie, certificatul WEEELABEX este important pentru reciclatori, poate mai puțin pentru asociațiile producătorilor, care sunt cumva facilitatorii acelor licențe, dar care sunt interesate să aibă o imagine clară atât a costurilor care sunt pe flux, cât și o certificare a lor și o imagine clară a locurilor, a condițiilor de tratare și reciclare fie că ele sunt în Europa, fie că sunt în Orientul îndepărtat.

ecologic: Care sunt așteptările producătorilor din punct de vedere al reglementărilor legislative a domeniului de gestionare a deșeurilor electrice și electronice?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Piața aceasta nu se rezumă doar la producători, care sunt fie independenți, fie în organizații colective, și care au obligația să gestioneze deșeurile electrice și electronice conform standardelor și directivelor europene. Piața este mult mai largă, ea include autoritățile locale care au responsabilitățile lor, REMAT-urile, ceilalți colectori şi bineînţeles reciclatorii.

Din punct de vedere legislativ sigur că și noi, ca și ceilalți din piață, cu toții așteptăm ca legislația să fie îmbunătățită în domeniul despre care vorbim, inclusiv prin publicarea întârziatei Hotărâri de Guvern care transpune directiva europeană și care, din câte am înțeles, se află în discuţii finale, urmând să fie aprobată de Guvern.

Aceasta e așteptarea noastră și sigur asta presupune și pregătirea noastră pentru implementarea condiționărilor pe care le presupune transpunerea directivei europene.

Noi credem că legislația va apărea cât de curând și suntem convinși că ea este în spirit european și va fi transpusă îndeajuns de corect de litera și spiritul directivei europene.

Ceea ce ar mai fi însă de dorit, pe lângă legislație, ar fi ceea ce am mai menționat ca o dorință, şi care nu este nu numai a noastră, ci este a multor jucători serioși din piață, este nevoia de enforcement. Fără enforcement, fără aplicarea legii, fără sancționarea celor care încalcă legea, orice am face noi, toate eforturile noastre nu vor putea opri exuberanța unor jucători care nu au ce căuta în această piață.   Alte articole in rubrica Actualitate