Retrospectiva anului 2014: dezbateri, amânări şi schimbări neaşteptate - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Retrospectiva anului 2014: dezbateri, amânări şi schimbări neaşteptate

05 February 2015 - 02:22 PM Actualitate

Anul 2014 a fost un an extrem de agitat pentru cei care au afaceri în domeniul mediului, un an al luptei pentru acapararea pieţei deşeurilor din România, o piaţă săracă într-o ţară săracă. Societăţile de salubrizare, care au o puternică reprezentare în Parlamentul României, au fost cele care au câştigat, reuşind să obţină adoptarea Legii salubrităţii, o lege care le este favorabilă lor şi defavorabilă tuturor celorlalţi actori de pe piaţa deşeurilor. Obligaţiile care revin României în gestionarea deşeurilor, cererile ministrului Mediului Attila Korodi, solicitările făcute de Comisia Europeană României pentru luarea măsurilor necesare alinerii la politicile şi practicile europene, au pălit toate în faţa unor interese mărunte, dar cu mare susţinere politică. Şi parcă pentru a înţelege că asemenea probleme nu sunt numai ale noastre, ale României, sfârşitul anului trecut a fost zguduit de un mesaj al lui Jean-Claude Juncker, care a anunţat voalat intenţia de renunţare la politicile de mediu ale vechii Comisii Europene, la „Economia Circulară“, la Europa Orizont 2020, la ţintele de reciclare. Vă prezentăm în continuare o retrospectivă a evenimentelor din anul 2014.

ecologic

Luna ianuarie 2014

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a publicat la începutul anului 2014 pe site-ul instituţiei, pentru dezbatere publică, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.  211/2011 privind regimul deşeurilor. Motivaţia acestor modificări legislative invocată de către MMSC este dosarul nr. 5111/13/ENVI, deschis României de către Comisia Europeană în programul EU Pilot, precum și scrisoarea transmisă în data de 21 mai 2013, în care se atrage atenţia că, în urma analizei legislaţiei naţionale de transpunere, un număr de aspecte necesită clarificări suplimentare, iar „Comisia Europeană invită România să îşi ia angajamentul de a efectua modificările legislative necesare, adoptarea măsurii, în regim de urgență, va duce la evitarea declanșării procedurii de infringement, luând în considerare faptul că aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată“, se arată în preambulul proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Luna februarie 2014

Seminarul „Orizont 2020: România o societate a reciclării?“ În data de 19 februarie a.c. Revista ecologic a organizat seminarul intitulat „Orizont 2020: România o societate a reciclării?“. Acest eveniment a fost primul seminar organizat de ecologic, după 10 ani de la apariţia primului număr al revistei. A fost un seminar de lucru, generat de nevoia agenţilor economici din domeniul gestionării deşeurilor de a găsi o poziţie comună faţă de unele iniţiative legislative de ultimă oră, care pun în pericol îndeplinirea ţintelor de colectare şi reciclare pe care România este obligată să le atingă în decursul următorilor ani, dar şi accesarea fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020. La acest eveniment au participat cei mai importanţi agenţi economici din domeniul gestionării deşeurilor din România.

Principala temă a discuției a vizat noile modificări aduse Legii salubrităţii, Legea nr. 101/2006, în speţă prevederea conform căreia autoritățile locale atribuie contracte de exclusivitate societăților de salubritate pe o perioadă de 35 de ani.

La finalul evenimentului a fost semnată de către participanţi o scrisoare deschisă care a fost adresată Președinţiei României și Consiliului Concurenței.

Proteste ale reciclatorilor Modificările aduse Legii salubrizării au scos oamenii în stradă. În data de 20 februarie a.c., aproximativ 150 de reprezentanţi ai colectorilor şi reciclatorilor de deşeuri au participat  pentru prima dată la un protest solicitând să nu fie promulgate schimbările aduse Legii nr. 101/2006. În cadrul protestului au fost semnate mai multe scrisori deschise care au fost trimise instituţiilor cu putere de decizie în acest caz.

Luna martie 2014

Eco-Rom Ambalaje SA a anunţat lansarea ECOLLECT - primul serviciu complet de colectare separată a deşeurilor de hârtie-carton şi plastic-metal de la birou. Acest serviciu se adresează spațiilor de birou şi are drept obiectiv protejarea mediului înconjurător prin creşterea cantității de deşeuri reciclate şi încurajarea unui comportament responsabil în rândul organizațiilor privind managementul deşeurilor. Serviciul este disponibil gratuit pentru orice organizație, instituție sau companie din Bucureşti şi Sectorul Agricol Ilfov, urmând a fi extins la nivel național.

Parlamentul European a găzduit pe data de 18 martie 2014 o dezbatere privind noile ţinte legislative stabilite în domeniul managementului deşeurilor pentru ţările din Uniunea Europeană. Dezbaterea „Societatea Europeană a Reciclării - Resurse naturale şi managementul deşeurilor“ a fost organizată de Asociaţia Planeta Verde şi a reunit deopotrivă factori oficiali importanţi din Uniunea Europeană, cât şi specialişti care au expus puncte de vedere privind managementul deşeurilor în spaţiul european.

Luna aprilie 2015

Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) împreună cu EUCOBAT (European Compliance Organization for Batteries) au organizat la începutul lunii aprilie 2014 conferința „Tendințe europene în managementul deșeurilor de baterii portabile“, primul eveniment de acest gen din România, la care au participat specialiști ai structurilor de management al responsabilităților extinse (EPR) ale producătorilor de baterii și acumulatori din Germania, Franța, Belgia, Olanda și alte State Membre, împreună cu reprezentanți ai autorităților române de resort.

Seminarul organizat de Institutul de Politici Publice, Asociaţia Română de Salubritate şi Green Group BuzăuInstitutul de Politici Publice, Asociaţia Română de Salubritate şi Green Group Buzău au organizat în data de 16 aprilie 2014 un seminar pe tema mult discutatei Legi privind salubrizarea localităţilor nr. 101/2006. Amintim faptul că această lege se afla din nou în discuţii în comisiile parlamentare. La conferinţă au participat din partea autorităţilor Doru Ciocan, preşedintele ANRSC, Mihail Fâcă, secretar de stat în MMSC şi Eduard Martin, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Luna mai 2014

Constantin Bratu, preşedintele Eco-Rom Ambalaje SAConstantin Bratu, membru al Consiliului de Administrație al companiei Eco-Rom Ambalaje, a fost ales la începutul lunii mai 2014 președintele acesteia. Din 2005, Constantin Bratu este directorul general al Asociaţiei Berarii României. Totodată, acesta face parte din Consiliul Director al Federației Romalimenta, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) şi Asociaţia Berarii Europei.

 În luna mai, la Bucureşti a avut loc întâlnirea anuală a WEEE Forum, organizaţia europeană de responsabilitate a producătorilor de echipamente electrice şi electronice. Weee Forum, cea mai mare organizaţie de acest fel din lume, s-a implicat şi se implică permanent în elaborarea legislaţiei europene, dar şi în controlul exporturilor ilegale de DEEE-uri în afara Europei.

Luna iunie 2014

 În data de 11 iunie 2014 a avut loc cea de-a doua ediție a Mesei rotunde „Orizont 2020: România o societate a reciclării?“, eveniment organizat de Revista ecologic sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în parteneriat cu Asociația Environ și SC Eco-Rom Ambalaje SA.

Întâlnirea dintre autorităţile de mediu și reprezentanții industriei, mediată de Revista ecologic, cea mai importantă publicație de protecție a mediului din România, a fost una de lucru, în care s-a încercat identificarea cauzelor care au plasat România de prea mult timp pe un nemeritat ultim loc la capitolul reciclarea deșeurilor din toate țările Uniunii Europene. În urma discuțiilor s-au identificat câteva dintre cauzele situației actuale în care România apare în raportul Eu- rostat cu un procent de 1% reciclare și 99% depozitare a deșeurilor municipale.

ECOBANCA - Banca ta de reciclareAsociația Environ a lansat în data de 3 iunie 2014,  la sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cea de-a doua ediție a campaniei de informare, conștientizare și stimulare a colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA), „ECOBANCA - Banca ta de reciclare“. Evenimentul a marcat totodată inaugurarea LUNII DEȘEURI-LOR RECICLABILE de către Ministerul Mediului.

 În data de 5 iunie 2014, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, Asociaţia ECOTIC a organizat Ziua Porților Deschise la Reciclarea DEEE. Evenimentul a fost dedicat producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice afiliați ECOTIC.

 La un deceniu de la apariția primelor angajamente naționale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima și cea mai importantă organizație de preluare de la agenţii economici a obligațiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a reciclat, în cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deșeuri de ambalaje. Astfel, organizația a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită).

Asociaţia Environ a organizat în data de 17 iunie 2014 Gala de Premiere a câştigătorilor celei de-a treia ediţii a campaniei de conştientizare, responsabilitate socială şi colectare selectivă „Baterel şi Lumea Non-E“, la care au participat peste 250 de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice.

Luna iulie 2014

Asociația Environ a devenit membru al organizației pan-europene a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, WEEE Forum. Asociația Environ a obținut statutul de membru WEEE Forum la doar două luni după aderarea la WEEELABEX și începerea procesului de implementare a standardelor de performanță în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Luna august 2014

Inaugurarea staţiilor inteligente SIGURECGreen Group în colaborare cu Carrefour România au inaugurat în premieră la Bucureşti două staţii inteligente de preluare a deşeurilor direct de la consumatori, sistem numit SIGUREC. Bucureştenii vor putea aduce pentru reciclare peste 10 tipuri de deşeuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipienţi din sticlă, echipamente electrice şi electronice, baterii, hârtie, folii de plastic etc.

Luna septembrie 2014

Asociația Environ și Ambasada Republicii Federale Germania la București au lansat la începutul lunii septembrie campania „Redu amprenta de carbon - Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice“, primul proiect comun privind creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la efectele schimbărilor climatice.

 Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al „bătăliei“ pentru titlul de „Orașul Reciclării“, competiție adresată primăriilor de municipiu și organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014.

Luna octombrie 2014

Investiţia REMATHOLDING de la Ariceştii RahtivaniGrupul REMATHOLDING a inaugurat o investiţie de 10 milioane de euro în judeţul Prahova, în comuna Ariceştii Rahtivani. Pentru realizarea proiectului din Prahova, Grupul REMATHOLDING a accesat fonduri europene prin Program Operațional Sectorial „Creşterea Competitivitații Economice“ de aproximativ 4 milioane de euro.

 Comisia condusă de Jean-Claude Juncker a primit în 22 octombrie a.c., în plenul Parlamentului European, votul de învestitură. Juncker a prezentat în faţa Parlamentului European planul său politic pentru următorii cinci ani şi priorităţile echipei sale alcătuită cu mari bătăi de cap. Comisarul european pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Arias Cańete şi comisarul european responsabil cu Mediul, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella sunt cei doi comisari europeni care vor ţine în mână frâiele politicilor europene de mediu în următorii cinci ani.

Luna noiembrie 2014

Caravana ECOTIC LIFEPrimăria Capitalei a supus dezbaterii publice Strategia de funcționare a serviciului de salubrizare în București. Acest document încearcă să reglementeze o activitate publică, care până acum s-a făcut într-o devălmășie pe deplin profitabilă pentru toți cei care au menținut această situație.

 În data de 12 noiembrie a.c., Caravana ECOTIC LIFE a fost inaugurată oficial în București, în Piața Alba Iulia, în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentaților mass-media.

Luna decembrie 2014

 La începutul lunii decembrie publicaţia on-line EurActiv dezvăluia „pe surse“ priorităţile noii Comisii Europene, priorităţi din care lipseau pachetele cele mai importante ale Europei de până acum, „Economia Circulară“ şi „Aerul Curat“. În data de 16 decembrie a.c. bănuielile ziariştilor s-au confirmat odată cu prezentarea la Strasbourg în plenul Parlamentului European a programului de lucru al Comisiei pentru anul 2015.

Graţiela Gavrilescu, ministrul MAP A șasea ediție a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, organizată de ECOTIC, ALUCRO, Asociația pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România și Hotnews, și-a premiat laureații în data de 11 decembrie a.c., în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentanților mass-media.

Ambasada Republicii Federale Germania și Asociația Environ, în parteneriat cu Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au organizat în data de 15 decembrie 2014 evenimentul de încheiere a celei dintâi ediții a campaniei „Redu Amprenta de Carbon - Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice“, primul proiect comun privind creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la efectele schimbărilor climatice.

 Sfârşitul de an 2014 ne aduce un ministru nou, dar şi un minister al Mediului nou, întregit cu departamentele de Ape şi Păduri. Noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor este Grațiela Gavrilescu, membră a Partidului Liberal Reformator.Alte articole in rubrica Actualitate