Graţiela Gavrilescu: „În perioada imediat următoare am să declanşez un control al Gărzii Naţionale de Mediu în zona gestionării deşeurilor municipale“ - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Graţiela Gavrilescu: „În perioada imediat următoare am să declanşez un control al Gărzii Naţionale de Mediu în zona gestionării deşeurilor municipale“

08 March 2015 - 01:38 PM Actualitate

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu este un om care își dorește ca mediului înconjurător şi ministerului pe care îl conduce să li se acorde o importanță mai mare, atât din partea colegilor săi de guvernare, cât și din partea cetățenilor, a autorităților publice locale, a ONG-urilor, a agenților economici care activează în domenii legate de protecția mediului. După ce a reușit reunificarea departamentelor de Mediu, Păduri și Ape, acum Grațiela Gavrilescu a declanșat o operațiune de reorganizare la Garda Națională de Mediu, la Agențiile de Mediu și la Inspectoratele Teritoriale de Regim Sivic şi Vânătoare. Primul interviu pe care ministrul Grațiela Gavrilescu l-a acordat unei publicații din România a fost cel pentru cititorii ecologic, interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.

ecologic: Care sunt în prezent priorităţile Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice și Departamentul Ape şi Păduri s-au reunificat, prin decizie a Guvernului, devenind Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Această schimbare, petrecută concomitent cu preluarea mandatului, nu a fost una de formă, ci una de fond, benefică, pentru că între toate aceste domenii există o interdependență indestructibilă.

Din această perspectivă, aș putea vorbi despre priorități de ordin organizatoric și despre celelalte, pe care le-aș numi de strategie, într-o viziune integrată.

Vă propun să începem de la munte, cu pădurile.

Nu cred că este nevoie să detaliez, pentru că deja se știe ce efect devastator pot avea la șes tăierile de păduri necontrolate de la munte, sau cum se ajunge la fenomene ca cel de deșertificare.

Săptămâna aceasta, ne așteptăm să avem vot final, în Parlament, pe noul Cod Silvic, unul mult mai clar, mai apropiat atât de dorinţele autorităţilor care implementează legea, cât şi de cele ale cetăţenilor proprietari de păduri, atât de afectați în anii trecuți de furturi.

O prioritate pentru mine şi pentru colegii mei, inclusiv pentru Departamentul Silvic şi pentru secretarul de stat pe Păduri, Dan Popescu, a fost ca în bugetul pe 2015 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să avem o finanţare mult mai mare pentru împăduriri, finanţare care sper să crească din ce în ce mai mult și în anii viitori.

Defrişări

Primele împăduriri sunt programate imediat după ce se votează bugetul AFM, exact în perioada optimă de împădurire, în martie-aprilie, iar diferența în septembrie-octombrie. Banii alocaţi sunt destinați atât lucrărilor deja începute, cât și proiectelor noi (178 milioane de lei) urmând ca Ghidul finanţare pentru împăduriri să fie postat pe site-ul MMAP.

Dar împăduriri nu înseamnă doar ceea ce poate să facă primăria, ne-am gândit şi la bani mai mulţi pentru perdelele forestiere, un program pe termen mediu, care trebuie să aibă continuitate şi în anul viitor.

ecologic: Vă rog să ne spuneți dacă sunteți mulțumită de modul cum funcționează „Radarul pădurii“.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Radarul pădurilor“ și-a demonstrat eficiența: în numai două luni de zile, din cele peste 5000 de sesizări telefonice, 25% au fost sesizări referitoare la transporturi care s-au dovedit a fi ilegale. Acest radar nu numai că va funcţiona în continuare, dar ne-am gândit şi la cum să îl modernizăm. De asemenea, ne-am gândit şi la un serviciu de intervenţie, un fel de SMURD al pădurii. Acest serviciu va îmbunătăţi considerabil sistemul „Radarul pădurii“.

În acelaşi timp, Inspectoratele Teritoriale de Regim Sivic şi Vânătoare (ITRSV) intră într-un proces de reformare. Organele de control şi marea majoritate a persoanelor care lucrează ca ingineri silvici, ca pădurari, ca resursă umană a ITRSV-urilor, provin tot din Romsilva. Acești specialiști trebuie să înțeleagă cât de important este rolul lor preventiv: nu ne încălzește aproape cu nimic faptul că prindem hoți și încasăm amenzi, dacă răul, tăierile ilegale, este deja făcut! Vom clarifica procedurile, îi vom informa pe cei implicați asupra riscurilor și consecințelor și vom manifesta exigență maximă, pentru că siguranța zonelor împădurite este o prioritate zero.

ecologic: Sunteţi primul ministru al Mediului care aduce în discuţie problema ITRSV-urilor. Aceste inspectorate au atribuţii şi de autorizare şi de control?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Da, şi nu aduc în discuţie acest subiect întâmplător. Este adevărat că acestea se ocupă şi de autorizări şi de controale, aşa cum şi Romsilva este și administrator, și gestionar, dar şi paznic al pădurii. Cu alte cuvinte, un singur om, pădurarul, are un triplu rol. Nu este normal!

Deşi există un parteneriat cu jandarmeria, cu poliţia, pentru pază, și noi trebuie să găsim o resursă bugetară astfel încât paza pădurii să se facă într-un mod corect, pentru că acest aspect nu este important doar pentru terenurile de stat, este important şi pentru asociaţiile care şi-au făcut amenajamente. Deci, astfel de lucruri trebuie foarte bine gândite într-un sistem integrat al pădurii, pentru că, altfel, sistemul nu poate să funcţioneze.

De asemenea, este foarte important să dezvoltăm sistemul de infrastructură de drumuri forestiere și să întărim colaborarea instituțională între Administraţia Naţională „Apele Române“ (ANAR) și Romsilva, în sensul diminuării birocrației. Gândiți-vă că foarte multe râuri traversează păduri și că anumite lucrări pe cursul acestora au nevoie de avize Romsilva.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Eu am rămas uimită să constat că, deși provin din același nucleu și au interese comune, oamenii din structura ministerului se comportă, deseori, ca și cum nu ar avea nicio legătură.

Chiar le-am transmis acest lucru, recent, participanților la întâlnirea sindicaliștilor cu RNP și sper că au înțeles foarte bine.

ecologic: Se vorbeşte foarte mult despre defrişări ilegale. Dar ce ne facem cu cele perfect legale? În România nu există o limitare a tăierilor ca în Germania sau Austria. Ce s-ar putea face aici?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Atunci când m-am gândit să reformez ITRSV-urile, m-am tot gândit cum se fac aceste defrişări şi de ce se fac. Prin noul Cod Silvic se va rezolva, în mare măsură, această problemă.

Noi lucrăm acum la strategia forestieră şi deja organizăm întâlniri cu ONG-uri, cu patronate, cu Academia Română şi cu toate entităţile care pot să lucreze pentru a realiza o Strategie Naţională Forestieră.

Ne-am gândit şi la activitatea de împădurire şi oricum o curăţenie, o igienizare, o împrospătare a pădurii trebuie să existe, dar important este să nu se taie mai mult decât este indicat prin lege şi să nu se înceapă să se facă goluri prin anumite zone din pădure.

ecologic: Care sunt prioritățile Departamentului de Ape?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: În ceea ce priveşte Departamentul pentru Ape, prioritatea a fost să identificăm resurse bugetare pentru a continua nişte proiecte mari de îndiguire, lucrări pentru protecţie împotriva inundaţiilor, astfel încât viaţa cetăţenilor să nu mai fie pusă în pericol.

Din punct de vedere financiar, am găsit foarte multă înţelegere din partea Ministerului Fondurilor Europene și pot să spun că va exista o continuitate în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri pe POS Mediu, pe Axa pe care trebuie să o terminăm anul acesta.

I-am rugat pe colegii de la ANAR să scoată din sertare studiile de fezabilitate care se referă la regularizări de râuri, îndiguiri, studii de fezabilitate și să treacă, aplicat și curajos, la lucru.

ecologic: Cum apreciați numărul de balastiere care exploatează acum cursurile de ape?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Da, există o inventariere a balastierelor care au autorizaţie de funcţionare, dar problema este că sunt foarte multe balastiere care funcţionează în afara legii, iar împreună cu Garda Naţională de Mediu trebuie să le identificăm şi să vedem de ce autorităţile locale acceptă funcţionarea acestora pe teritoriul lor. Se ştie foarte bine că acestea reprezintă un factor care contribuie la creşterea riscului de inundații în zonă.

Vedeți dumneavoastră, vorbim, deja, de câțiva ani, despre Strategia de Dezvoltare Durabilă.

Aceasta nu se referă doar la problemele de mediu, păduri, ape, ci, ca să mă exprim plastic, la tot ce mișcă în țara asta, inclusiv la economie, impact social etc.

Ne bucurăm, ca autoritate locală, că prin apariția unei balastiere mai avem un agent economic contribuabil și câteva locuri de muncă rezolvate. Dar la celelalte efecte ne gândim oare suficient de serios?

Aș vrea să știți că în strânsă legătură cu Strategia de Dezvoltare Durabilă este punerea la punct şi a Strategiei naţionale de schimbări climatice. Și aici avem un proiect pe care MMAP l-a accesat alături de Banca Mondială, cea care ne-a pus la dispoziţie experţii şi care deja a prezentat un draft al acestui program, cu termen de finalizare sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie. Efectul său va fi o mai bună informare și responsabilizare a populației privind situaţia mediului, o schimbare de atitudine colectivă, în sensul cel mai bun al cuvântului, privind interesul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Pubeleecologic: Aici vorbim şi despre Strategia națională de gestionare a deşeurilor?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Acesta este un alt punct sensibil al României, al românilor de fapt, al modului în care trebuie făcute colectarea selectivă, transportul, depozitarea și valorificarea deșeurilor.

Toată lumea trebuie să înţeleagă că, în cazul în care noi nu ne încadrăm în normele de conformitate internaţionale, România va intra în infringement pe anumite zone, iar acest lucru înseamnă penalităţi, bani pe care noi va trebui să îi dăm Uniunii, iar aceşti bani vor fi plătiţi din buzunarul fiecărui cetăţean şi cred că românii ar trebui să fie mult mai bine informați în legătură cu lucrul acesta. Eu sunt convinsă de acest lucru, şi am afirmat-o şi la întâlnirea cu Asociaţia Comunelor din România.

Sigur, marea responsabilitate le revine autorităților administrației publice locale, dar și operatorilor de servicii de salubritate, pe care, cu riscul de a-i supăra, îi a-nunț că, în perioada imediat următoare, am să declanșez un control al Gărzii Naţionale de Mediu în această zonă, a gestionării deșeurilor municipale.

ecologic: În data de 30 ianuarie a.c. a venit o echipă de la Comisia Europeană, DG Environment special pentru a discuta problematica deșeurilor. V-ați întâlnit cu acești emisari?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Da, m-am întâlnit cu dânșii și pot să vă spun că am avut o discuție în care i-am asigurat că suntem hotărâți să rezolvăm problemele pe care le-au ridicat.

În plus, eu știu că oamenii din industrie așteaptă de ceva timp, apariția a trei hotărâri de guvern: cea pe ambalaje, cea pe deșeuri electrice și cea pe vehicule scoase din uz. Sunt trei directive europene, pe care dorim să le transpunem în legislația internă. Că le vom face prin Hotărâre de Guvern sau că ele vor fi făcute ca legi, încă nu pot spune exact. Ceea ce știu sigur este că trebuie să le facem foarte repede. Dacă mă întrebați pe mine, eu aș fi vrut să avem legi. În prezent, suntem într-o discuție cu Ministerul Justiției pentru a găsi soluția legală de transpunere a directivelor. Vă rog să mă credeți că, în acest minister, nu se pierde timpul, lucrăm, cum s-ar spune, în viteza a șaptea.

ecologic: Agenții economici din domeniul gestionării deșeurilor au nevoie de trei ani de o bază de date a celor autorizați să desfășoare activități de colectare, de valorificare, de comerț, de reciclare. O bază de date oficială, actualizată și publică, afișată pe site-ul Agenției Naționale de Mediu. Când se va întâmpla acest lucru?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Eu mi-am propus ca, în perioada imediat următoare, să introduc și Garda Națională de Mediu, și Agenția Națională pentru Protecția Mediului într-un proces amplu de restructurare, astfel încât să putem să eficientizăm activitatea acestor două instituții, dar și să ușurăm munca agentului economic și a tuturor celor care se duc la ANPM. Suntem, nu de puține ori, în situația în care nu putem trimite o echipă de control la un agent economic fiindcă nu avem o bază de date bine pusă la punct.

ecologic: Spuneați că societatea civilă este foarte importantă pentru dumneavoastră. Cum vedeți protestele cetățenilor împotriva societății Kronospan din Sebeș?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: La ora actuală, monitorizăm calitatea aerului din zonă pentru a detecta o eventuală concentrație de vapori de formaldehidă și suntem deja în procedură de evaluare a contestațiilor făcute de ONG-uri. Am vorbit cu prefectul de Alba și i-am spus că vom continua evaluarea încă două săptămâni și rezultatul va fi prezentat public. Vom vedea exact dacă societățile respective îndeplinesc toate condițiile, dacă se încadrează în parametrii admiși, astfel încât populația să nu aibă niciun fel de suspiciune că ar putea, la un moment dat, să li se pună sănătatea în pericol.

Vedeți, numai în cele câteva minute, de când stăm de vorbă, câte probleme general valabile sau punctuale se află în aria de competențe a acestui minister?

Din acest motiv cred că Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor și specialiștilor care lucrează aici ar trebui să li se acorde importanța pe care, în mod real, o merită!

Mă voi strădui în mandatul meu să schimb percepția asupra acestui minister, să nu mai fie privit doar ca cel de unde poți obține un aviz, o semnătură, ci ca un for în care iau naștere strategii benefice pentru sănătatea oamenilor și a mediului în care trăiesc, ca un garant al securității naționale pentru generațiile de azi și cele ce ne vor urma.

Asta îmi doresc eu, asta e viziunea mea, o să vedem și ce voi reuși să fac, fiindcă depinde foarte mult și de timpul care-mi va fi acordat.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate