Vom avea taxă pentru depozitarea deşeurilor din 2016? - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Vom avea taxă pentru depozitarea deşeurilor din 2016?

11 September 2015 - 02:12 PM Actualitate

Graţiela Gavrilescu, ministrul MMAPDin data de 1 ianuarie 2016 România va avea o taxă la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri, iar din anul 2017 aceasta va creşte la 120 lei/tonă, potrivit Agerpres.

„La ora actuală, România nu are taxă pe deşeuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi“, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul MMAP. Banii obţinuţi din această taxă vor fi distribuiţi către Fondul pentru Mediu. Această taxă clasează ţara noastră pe un loc sub nivelul perceput de alte ţări din regiune, de exemplu, Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. Totodată, ministrul Graţiela Gavrilescu a arătat că scopul României este ca în viitorul cel mai apropiat, respectiv 2020-2025, să producă „zero deşeuri“.

Potrivit Raportului „Mediul European - Starea şi perspectiva 2015“, lansat de către Agenţia Europeană de Mediu, în 2012 rata de reciclare a deşeurilor municipale în România a fost sub 5%, iar România s-a aflat pe ultimele locuri din Europa din acest punct de vedere. Bulgaria a avut în schimb o rată de reciclare de peste 25%, iar în vârful clasamentului se află Germania, cu o rată de reciclare a deşeurilor municipale de peste 60%.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Actualitate