Cutremur pe piața organizațiilor de transfer de responsabilitate - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Cutremur pe piața organizațiilor de transfer de responsabilitate

11 November 2015 - 05:08 PM Actualitate

Un control pentru desființarea câtorva OTR-uri?

În data de 10 martie a anului acesta Administrația Fondului pentru Mediu a demarat controlul de inspecție anuală la organizațiile de preluare de responsabilitate din domeniul deșeurilor de ambalaje, un control care ar fi trebuit să se încheie în data de 10 iulie 2015. Cu câteva săptămâni înainte de această dată controlul a fost suspendat la OTR-uri. A continuat însă la câțiva reciclatori cu care unele dintre OTR-uri au lucrat, și s-a încheiat prin luna septembrie când AFM-ul a detonat bomba anunțând cele mai mari șase organizații de preluare de responsabilități din domeniu deșeurilor de ambalaje că au de plată penalități de zeci de milioane de euro.

Penalitățile, prin mărimea lor, nu pot fi plătite niciodată de cei vizați, ceea ce demonstrează că nu s-a vrut niciun moment să fie îndreptată o situație posibil problematică, ci s-a urmărit de fapt desființarea celor mai importante OTR-uri din zona de ambalaje.

Situația este mai simplă decât pare. Infringementul bate la ușă, autoritățile nu fac nimic pentru a evita acest lucru, iar unii reciclatori țipă de prea mult timp după resursă, nu atât după materie primă, cât după banii de la OTR-uri. Și ca peste tot în țara asta, pentru controlul banilor lupta nu se duce cu mijloace ortodoxe.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a refuzat deocamdată să facă declarații referitoare la control. Ca și o parte dintre cei controlați.

Am obținut puncte de vedere de la reprezentanții primelor trei organizații de preluare de responsabilități, organizații care dețin încă responsabilitatea pentru aproape 80% din piața deșeurilor de ambalaje.

Cel mai mare OTR a primit o amendă mai mare decât cifra de afaceri

AFM a impus societății Eco-Rom Ambalaje obligații de plată care depășesc cifra de afaceri a societății, pentru niște nereguli găsite nu la Eco-Rom, ci la câțiva reciclatori. Geanin Șerban, actualul director general al Eco-Rom Ambalaje, ne-a declarat: „În urma inspecției fiscale anuale, în data de 8 septembrie 2015, AFM a emis un raport de inspecție prin care instituția confirmă faptul că Eco-Rom Ambalaje și-a îndeplinit obligațiile legale de a asigura colectarea deșeurilor de ambalaje și de a asigura trasabilitatea deșeurilor până la valorificator.

În cadrul aceleiași verificări și ca urmare a controlului realizat la unii reciclatori, AFM a considerat că o cantitate de deșeuri, deși a ajuns la valorificatori sau reciclatori, ea nu a fost reciclată potrivit prevederilor legale.

În conformitate cu prevederile legii, controlul modului în care valorificatorii și reciclatorii își desfășoară activitatea reprezintă prerogativa exclusivă a autorităților competente, și nu a Eco-Rom Ambalaje. Deci nu noi am fi putut să-i controlăm, ci Statul prin instituțiile sale.

Conform legislației, tot ceea ce pot face OTR-urile este să verifice autorizațiile de mediu ale valorificatorilor și reciclatorilor și să se asigure prin documente financiar-contabile şi documente justificative că deșeurile de ambalaje au fost preluate de către valorificatori sau reciclatori.

Cu toate acestea, AFM a impus Eco-Rom Ambalaje obligații de plată care depășesc valoarea cifrei de afaceri a companiei pe 2014, pentru o cantitate care reprezintă doar 5% din totalul cantităţii de ambalaje a căror reciclare a fost organizată de companie pe anul 2014.

Având în vedere legislația aplicabilă, compania se consideră nedreptățită și a demarat acțiunile de contestare a deciziei de impunere și a raportului emis de AFM, iar în momentul de față așteaptă răspunsul AFM.

Între timp, până la clarificarea acestei situații, Eco-Rom Ambalaje își capacitează activitatea pentru îndeplinirea obligațiilor privind obiectivele de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje pentru anul în curs.“

AFM-ul nu recunoaște capacitățile de reciclare ale României

Doru Iorga, director general al Ecologic 3R

Doru Iorga, directorul general al Ecologic 3R, a declarat: „Și noi suntem afectați de deciziile AFM. La noi suma pe care ar trebui să o plătim la AFM este aproape cât cifra de afaceri a companiei pe anul 2014. Încercăm acum să ne găsim pe cale administrativă dreptatea. Din punctul meu de vedere problema se rezumă la câteva aspecte.

În prima fază s-a dorit să ne pună pe noi în imposibilitatea de a ne mai continua activitatea, urmând ca în fază a doua ceilalți câțiva care au mai rămas, să preia clienții de la noi. Să nu uităm însă că noi, cei care suntem acum în această situație, avem cam 80-90% din numărul de clienți, din cantitățile puse pe piață. Ori ca cei rămași să poată gestiona asemenea cantități este imposibil. De aceea eu cred că s-a dorit altceva, ca AFM-ul să preia această activitate.

Și dacă asta e intenția lor atunci ar fi trebuit să o facă asumat, să fi pus un proiect de lege pe masă, să și-l asume din punct de vedere politic în fața Comisiei Europene...

Acest lucru s-a mai întâmplat și în Ungaria, unde a fost o chestiune asumată. Acolo s-au făcut niște plăți compensatorii pentru firmele care au fost în domeniu și toată activitatea a fost trecută în portofoliul statului, măsură care nu a fost agreată însă și la Bruxelles.

Ce e foarte grav la noi este faptul că atâta timp cât AFM-ul nu recunoaște capacitățile de reciclare ale României asta înseamnă că raportările Agenției Naționale de Mediu la Comisia Europeană conțin erori, înseamnă că România nu și-a atins țintele și că trebuie penalizată.“

Matei DumitruAlte articole in rubrica Actualitate