64% dintre procedurile de infringement împotriva României pe protecția mediului au fost rezolvate - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

64% dintre procedurile de infringement împotriva României pe protecția mediului au fost rezolvate

11 December 2015 - 04:31 PM Actualitate

Un scurt bilanţÎncă un  ministru al Mediului şi-a încheiat mandatul după o perioadă scurtă de timp. Astfel, în cadrul bilanţului de final de mandat, Graţiela Gavrilescu a precizat că, împreună cu echipa ministerială, a reuşit deblocarea finanţării pentru reţeaua de monitorizare a calităţii aerului, iar aproximativ două treimi dintre procedurile de infringement deschise împotriva ţării noastre pe protecţia mediului au fost soluţionate pe parcursul mandatului său.

În luna noiembrie 2015, fostul ministru al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi-a încheiat mandatul ministerial, atât cu realizării, cât şi cu regrete că mai multe proiecte nu au putut fi finalizate.

„Când am preluat mandatul de ministru al Mediului, în decembrie 2014, știam și eu că sunt probleme! Dar nu m-am gândit că având la dispoziție termene de tranziție generoase pentru conformare europeană, se pot acumula zeci de proceduri de infringement împotriva României! Așadar am preluat mandatul cu 28 de proceduri de infringement declanșate împotriva României în domeniul protecției mediului! O situație deloc ușoară, pentru rezolvarea căreia mi-am canalizat întreaga energie încă din primele luni de mandat.

În prezent, din cele 28 de proceduri de infringement, 19 au fost deja clasate. Asta înseamnă că mai bine de 60% dintre procedurile de infringement acumulate în ani și-au găsit rezolvarea în câteva luni de mandat“, a declarat Graţiela Gavrilescu, fostul ministru al MMAP.

De asemenea, în perioada mandatului Gavrilescu s-a înregistrat o scădere semnificativă a procentului tăierilor ilegale de păduri din ţara noastră şi anume a fost promovat Codul Silvic, a fost deblocată finanţarea pentru reţeaua de monitorizare a calităţii aerului, în domeniul apelor a fost reabilitată zona costieră din partea de sud a litoralului şi au fost încheiate mai multe contracte pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, în domeniul biodiversităţii a fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate şi au fost aprobate noi planuri de management, în domeniul deşeurilor au fost rezolvate mai multe proceduri de infringement şi au avut loc discuţii privind taxa de depozitare la groapă şi a fost deblocată situaţia fondurilor norvegiene (peste 30 de milioane de euro pentru proiecte privind protecţia mediului din fondurile SEE).

Totodată, fostul ministrul al MMAP a dorit să precizeze şi ceea ce plănuia să realizeze în perioada următoare şi speră ca aceste proiecte să rămână pe lista de priorităţi a ministerului: un program complet de finanțare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private, Radarul balastierelor, continuarea programelor de finanțare a împăduririi terenurilor degradate şi a perdelelor forestiere, realizarea infrastructurii naționale de alimentare a autovehiculelor electrice, finalizarea demersurilor de înființare a Parcului Natural Văcărești, continuarea proiectelor depuse în cadrul POCA 2014-2020 aflate în faza finală de evaluare, referitoare la condiţionalităţile ex-ante din domeniul deşeurilor, biodiversităţii şi calităţii aerului şi implementarea Proiectului ANM „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale“, finanțat în cadrul POS Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 5, în valoare de 1,2 milioane euro.

Fostul ministru Graţiela Gavrilescu a predat portofoliul noului ministru Cristiana Paşca Palmer cu promisiunea că activitatea în domeniul protecţiei mediului nu se va încheia cu predarea acestui mandat, aceasta va urmări îndeaproape activitatea MMAP în calitatea de deputat al Parlamentului României, deoarece fostul ministru îşi doreşte foarte mult ca proiectele de mediu să continue, legislația de mediu să fie respectată și sectorul de mediu din România să își continue reforma în spirit european.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Actualitate