25 de ani de Mediu în România - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

25 de ani de Mediu în România

09 February 2016 - 03:33 PM Actualitate

25 de ani de MediuAsociaţia Planeta Verde a sărbătorit în data de 18 ianuarie a.c., pe scena Operei Naţionale Bucureşti, 25 de ani de Mediu în România, alături de 11 foşti şi actuali miniştri ai Mediului, în faţa a peste 400 de participanţi.

10 foşti miniştrii ai Ministerului Mediului au vorbit despre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat pe durata mandatelor, au punctat realizările cât şi eşecurile din timpul mandatelor, finalizând cu sfaturi pentru viitor.

„Este clar că omul este un prăduitor al lumii ce îl înconjoară, pe care o sărăceşte dar şi o distruge, lăsând în urmă toată scursura civilizaţiei (deşeuri, poluare a aerului şi apei) şi desfigurarea feţei Pământului. Pericolul pentru viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cât procesul avansează şi s-au găsit capete lucide şi luminate ce au încercat să-l stopeze sau măcar să-l amelioreze“, a declarat Marcian Bleahu, fost ministru al Mediului în perioada 1991-1992.

„Domeniul autorizării de mediu din România trebuie să fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agenție de protecție a mediului la alta, iar autorizația de mediu trebuie să fie la fel și la Galați, și la Hunedoara“, a declarat Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004 - 2007.

„Nu m-a întristat foarte mult că nu s-a reușit avizarea proiectului de la Roșia Montană, pentru că nu s-a înțeles că nu este suficient să vii să faci numai minerit, ci să ții cont și de altele“, a precizat Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în perioada 2009 - 2012.

25 de ani de Mediu

„România trebuie să aibă curaj să aplice legi, iar societatea civilă trebuie implicată în astfel de decizii“, a adăugat Attila Korodi, fost ministru al Mediului în perioada 2007-2008, respectiv în intervalul 2012-2014.

Sesiunea s-a finalizat cu declaraţiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer: „România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene. Problematica pădurilor este esențială și aveți în mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O altă direcție pe care mi-o doresc este măcar să impulsionăm o tranziție către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă și ar oferi României capacitatea de a rămâne competitivă în piață“.

Evenimentul a continuat cu radiografia mediului înconjurător pe opt dintre cele mai importante domenii, radiografie realizată de către experţi, precum: biodiversitate - Dan Hulea, Societatea Ornitologică Română, păduri - Octavian Berceanu, vicepreședinte în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inovare - IDEI, Apă - dr. Ing. Doru Manea, cercetător în energetică industrială şi director executiv Global Innnovation Solution, Aer - inginer Ligia Mi-lea, sol şi deşeuri - Ionuţ Georgescu, servicii publice şi autorităţi publice - Ilie Brie, director Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, instrumente financiare - Cornel Brezuică şi mediu instituţional - Ioan Gherheş, preşedintele Asociaţiei Române de Mediu. În cadrul acestei sesiuni au fost discutate propunerile şi observaţiile societăţii civile pe domeniul mediului înconjurător.

Odată cu cei 25 de ani de mediu au fost acordate şi 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanţi ai mediului privat, dar şi mediului public şi neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate în ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv în acest domeniu. Tot în gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toţi angajaţii de 25 de ani ai Gărzii de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi filialele acesteia din ţară, care au constituit forţa şi expertiza în acest domeniu.

25 de ani de Mediu în România

Pe parcursul pauzelor au avut loc activităţi conexe precum expoziţia fotografiilor din finala concursului „#SurprindeNaturaPrinObiectivulTău“, la care participanţii de la eveniment împreună cu personale care au votat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Planeta Verde au decis marii câştigători: Bogdan Constantin Tofan şi Adriana Gabriela Ticleanu, iar Maria Mihăilă a fost desemnată câştigătoare din partea F64.

La final s-au dezbătut cele mai importante probleme împreună cu reprezentanţii instituţiilor de mediu: secretari de stat, preşedinte ANPM şi comisarul şef GNM, împreună cu cei din societatea civilă şi companii. În acest dialog, instituţiile au fost reprezentate de către secretarii de stat ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Doina Lupu, Iulian Jugan, Erika Stanciu şi Viorel Traian Lascu, preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu şi Florin Diaconu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. Societatea civilă a prins voce prin intermediul următorilor invitaţi: Roxana Sunică - Recolamp, Mihai Rohan - Cirom, Ioana Oprea - PiroBox şi Nicolae Rădulescu Dobrogea- EcoCivica.

Evenimentul a fost susţinut de Intersemat SA, Cirom, La Fântâna, Tuborg, Inov Ecosystems, Recolamp, World of Beer, Temad, GreenWEEE, ECOTIC, ACEBOP, JT Grup, APAR, La Provincia, Perla Harghitei, BIO ROMÂNIA, Liquid Group, Cucina di David, KOLECTIV, Opera Naţională Bucureşti, Naturelo, Brigada de Voluntari, Blue Film, F64 şi partenerii media Agerpres şi AMOSnews.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate