În numai o lună, pe www.transferderesponsabilitate.ro au fost tranzacţionate 2000 de tone de deşeuri - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

În numai o lună, pe www.transferderesponsabilitate.ro au fost tranzacţionate 2000 de tone de deşeuri

11 October 2016 - 12:31 PM Actualitate

Andrei Dinescu, manager www.transferderesponsabilitate.roDupă cum am anunţat în numărul trecut al revistei ecologic, pe piaţa preluării de responsabilităţi în ceea ce priveşte obligaţiile de colectare a ambalajelor a apărut o platformă on-line: www.transferderesponsabilitate.ro. Pentu a afla mai multe despre acest proiect, am adresat câteva întrebări managerului platformei, Andrei Dinescu.  ecologic

ecologic: Ce este această platformă, cum funcţionează şi cât îl costă pe utilizator tranzacţiile on-line?

Andrei Dinescu, manager www.transferderesponsabilitate.ro: Platforma este un concept nou pe piaţa din România, care vine în ajutorul producătorilor și importatorilor cu scopul de a-i sprijini să-şi îndeplinească obligaţiile de reciclare, conform legislaţiei în vigoare. Aceasta a apărut ca răspuns la modificările legislative care permit acum ca ţintele de reciclare să fie îndeplinite şi individual, prin relaţia directă cu deţinătorii de deşeuri, staţiile de sortare şi colectorii autorizaţi.

Platforma funcţionează foarte simplu. Avem pe de-o parte vânzătorii de pe platformă, care sunt deţinătorii de deşeuri, staţiile de sortare și colectorii autorizaţi. Ei pun pe platformă cantitățile disponibile în vederea reciclării.

De cealaltă parte sunt cumpărătorii de pe platformă, producători/importatori și OTR-urile care pot achiziționa cantitățile de deșeuri scoase la licitație.

Procedura prin care se încheie tranzacția este aceea de licitație, iar ofertantul cu cel mai bun preț va beneficia de acele cantități. Vânzătorul este obligat să pună la dispoziția cumpărătorului întregul set de documente de trasabilitate de la generator până la reciclatorul final.

La înregistrarea pe platformă, cumpărătorii plătesc un abonament semestrial în valoare de 150 euro, în care beneficiază de acces nelimitat la toate licitațiile publicate.

Portalul Transfer de responsabilitate

ecologic: Care sunt diferențele dintre această platformă și un OTR? Avantaje, dezavantaje.

Andrei Dinescu, manager www.transferderesponsabilitate.ro: În primul rând, această platformă nu este un concurent al sistemului existent. Avem deja OTR-uri printre clienții platformei, care participă activ la achiziționarea cantităților de ambalaje. Este un sistem complementar, care pune la aceeași masă părțile interesate.

Cel mai important lucru pe care platforma noastră încearcă să-l realizeze prin echipa de management este o verificare foarte strictă și minuțioasă a celor care vând cantități pe site. Acest lucru ajută foarte mult cumpărătorii să-și asigure cantitățile necesare pentru îndeplinirea țintelor printr-un proces transparent. Nu orice cont de vânzător înregistrat pe platformă este automat validat; se acordă acest drept doar companiilor autorizate care au capacitatea să îndeplinească ținte reale oricărui producător și care au o bună imagine pe piață.

ecologic: Câte cantități sunt tranzacționate pe zi și la ce cantități ați ajuns în prima lună de la lansare?

Andrei Dinescu, manager www.transferderesponsabilitate.ro: Zilnic sunt tranzacționate câteva zeci de tone, cel puțin. În total, am ajuns la 2.000 de tone, în mai puțin de o lună de la lansare.

ecologic: Care este materialul cel mai prezent în tranzacționări, plasticul, hârtia, sticla..?

Andrei Dinescu, manager www.transferderesponsabilitate.ro: Toate materialele care servesc la îndeplinirea țintelor de reciclare conform Legii nr. 249/2015 se găsesc la vânzare: plastic-PET, carton/hârtie, metale, sticlă și lemn. Utilizând platforma, vânzătorii (deținătorii de deșeuri de ambalaje) au certitudinea că vor obține cele mai bune prețuri, iar producătorii vor avea posibilitatea să-și îndeplinească țintele și să evite penalitatea de 2 lei/kilogram, aplicabilă conform legii. Alte articole in rubrica Actualitate