Interzicerea vânătorii de trofee şi combaterea tăierilor ilegale, cele mai importante realizări ale Ministerului Mediului - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Interzicerea vânătorii de trofee şi combaterea tăierilor ilegale, cele mai importante realizări ale Ministerului Mediului

10 December 2016 - 01:54 PM Actualitate

RealizăriGuvernul Cioloş a făcut public înainte de alegeri un raport al primului an de guvernare, un raport în care sunt menţionate cele mai importante măsuri pe care le-a luat în acest timp şi realizările fiecărui minister din guvernul tehnocrat. Obiectivul principal din acest an al Guvernului a fost, conform acestui document, „asigurarea stabilităţii politice şi economice a ţării“. Capitolul de mediu din raport se intitulează „Protejarea pădurilor, a mediului și încurajarea economiei verzi“.    Matei Dumitru

Protejarea pădurilor

Referitor la păduri, în raport se spune că ceea ce s-a găsit la instalarea noului cabinet a fost „o situaţie scăpată de sub control“, o situaţie pentru remedierea căreia Ministerul Mediului a acţionat pe mai multe căi.

„Am luat o serie de măsuri integrate, care au început deja să dea rezultate: Lansarea aplicației «Inspectorul Pădurii». Populația poate verifica acum, în timp real, legalitatea unui transport de masă lemnoasă identificat în trafic.

Conceperea unei baze electronice care să cuprindă toți proprietarii de pădure privați din România, ca instrument de control și management al acestor suprafețe de peste 3 milioane de hectare. Baza electronică va lega spațial proprietarii de hărțile silvice existente. Suntem pe punctul de a operaționaliza plata, integral din bugetul de stat, a serviciilor de pază și a lucrărilor silvice în pădurile private mici, de până în 30 de ha. Este vorba despre aproape 600.000 de hectare din întreaga țară.

Vizită de lucru

Am asigurat banii necesari (14,5 milioane lei) pentru ca această măsură, prevăzută în Codul silvic din 2008, să poată fi aplicată începând cu acest an.

Am înăsprit regimul contravențiilor silvice. În unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat şi chiar triplat. Totodată, au fost introduse peste 100 de noi sancţiuni pentru tăieri abuzive de pădure.

Am introdus dreptul de preemțiune în licitațiile de masă lemnoasă pentru producătorii de mobilă autohtoni.

Am luat măsuri pentru dezvoltarea și conservarea fondului forestier prin acțiuni ample de împădurire: 3.761 de hectare au fost împădurite deja cu puieţi și 10.250 de hectare sunt conservate prin lucrări de regenerare a pădurii pe cale naturală“.

Ariile şi speciile protejate

Ariile protejate, Delta Văcăreşti şi interzicerea pentru prima oară în România a vânătorii de trofee la carnivorele mari sunt alte realizări pe care Ministerul Mediului le-a bifat în acest an. Pentru prima oară în România, un ministru al Mediului, o femeie, a reuşit să oprească vânătoarea pentru trofee la carnivorele mari. „Au fost deblocate peste 210 de planuri de management ale ariilor naturale protejate care acoperă peste 500 de situri de importanță comunitară și avifaunistică. Acumularea Văcărești a fost declarată primul Parc Natural urban din România, instituindu-se regimul de arie naturală protejată“.

„Am pus capăt vânătorii de trofee la carnivorele mari aflate pe lista speciilor protejate. An de an se avizau cote de vânătoare denumite «de prevenție», anual erau împușcate peste 1.500 de exemplare din specii protejate. Ministrul Mediului a anulat ordinul care propunea aprobarea acestora și a dispus înființarea Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice“.

Economia verde

Prin programele Casa Verde şi Rabla, ambele beneficiind de suplimentări de fonduri de la AFM, s-a încercat - se spune în raport - „sprijinirea trecerii spre Economia Verde“.

„S-au lansat pentru prima dată în România programe pentru trecerea la economia verde: Casa verde plus, încurajarea construirii/renovării de clădiri verzi, cu folosirea de materiale de construcții/izolații ecologice, instalarea de acoperișuri verzi, sisteme de iluminat eficient și sisteme de optimizare a consumurilor de resurse“.

Prin programul RABLA PLUS s-a stimulat achiziționarea de autovehicule electrice și hibride. Au fost oferite prime de cumpărare pentru populație de peste 6000 de euro şi în 2016 au fost achiziționate 150 de mașini electrice, iar parcul auto electric din România a crescut în 2016 cu 25%.

Deşeurile, marea nereuşită

Deşeurile, marea nereuşită

Un domeniu unde Ministerul Mediului nu s-a evidenţiat a fost însă cel al deşeurilor.

Este adevărat că noua conducere a moştenit o anchetă a Parchetului în curs în domeniul OTR-urilor din zona ambalajelor şi întârzieri mari în realizarea Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor şi a Sistemului Integrat de Mediu. Mediul nu a beneficiat nici acum de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, sprijin fără de care nu se va putea niciodată implementa în România colectarea selectivă a deşeurilor municipale, ca prim pas necesar pentru gestionarea eficientă a acestor resurse.

Se spune în raport că s-ar fi soluţionat o criză şi s-ar fi introdus prin lege un principiu, când de fapt criza la ambalaje s-a adâncit, iar principiul „plăteşti cât arunci“ există, dar lipseşte cu desăvârşire, el fiind doar opţional pentru autorităţile locale. La ambalaje, ministerul nu a reuşit decât să încaseze nişte bani şi să menţină un război artificial între producători, OTR-uri şi reciclatori în jurul valorii unei penalităţi care ajunge la Fondul pentru Mediu fără a se mai întoarce în sistem. Cât despre principiul „plăteşti cât arunci“ el nu va fi aplicat, nefiind decât o recomandare adresată primăriilor din ţară. Alte articole in rubrica Actualitate