Infringement pentru 68 de depozite ilegale de deșeuri - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Infringement pentru 68 de depozite ilegale de deșeuri

07 March 2017 - 01:23 PM Actualitate

Groapă de gunoiAșa cum era de așteptat, Comisia Europeană aduce România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri, fapt care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu.

În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reușit să ia măsuri împotriva a 68 de depozite de deșeuri neconforme, astfel cum se prevede în Directiva UE privind depozitele de deșeuri. În temeiul directivei, statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, depozitarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. România avea obligația de a închide și a reabilita aceste depozite de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Deoarece nu s-au înregistrat suficiente progrese pentru remedierea acestei situații, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităților române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate, care, deși nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deșeuri măsurile necesare de remediere și închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016. Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autoritățile române în fața Curții de Justiție a UE.

ecologicAlte articole in rubrica Actualitate