Romsilva a început lucrările de primăvară cu „Luna plantării arborilor“ - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Romsilva a început lucrările de primăvară cu „Luna plantării arborilor“

03 April 2017 - 05:04 PM Actualitate

Prezenţi la acţiunePe 15 martie 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva au dat startul campaniei „Luna plantării arborilor“ printr-o acțiune de plantare în raza Ocolului Silvic Slobozia. Pentru această primăvară, Romsilva a planificat regenerări pe o suprafață de 10.172 de hectare, adică 75,2% din programul anual. În campanie se vor planta aproximativ 32 de milioane de puieți, iar valoarea lucrărilor va fi de 42,4 milioane lei.

La evenimentul care a marcat lansarea campaniei „Luna plantării arborilor“ au participat Sorin Grindeanu, premierul României, Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al RNP Romsilva, silvicultori, oficialitățile locale, elevi ai școlilor partenere în programele de educație forestieră derulate de RNP Romsilva.

În cadrul acestei acțiuni au fost plantați aproximativ 7.000 de puieți de frasin, stejar și sânger pe o suprafață de 0,7 hectare aflată în raza Ocolului Silvic Slobozia.

În ultimii 26 de ani, Romsilva a regenerat natural și artificial peste 540 de mii de hectare de păduri aflate în proprietatea statului, iar în prezent administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului și oferă servicii silvice, pe bază de contract, pentru un milion de hectare de fond forestier aflat în proprietate publică sau privată.

Romsilva a planificat pentru acest an regenerarea a 14.252 de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, din care 8.721 de hectare regenerări naturale și 5.531 de hectare artificial, prin împăduriri.

Se plantează puieţii

„Oricât am încerca și oricât vom îmbunătăți acest cadru legal, fie că vorbim de extinderea Radarului Pădurilor, fie despre alte programe informatice care să acopere această zonă, nu ne putem pune în fața drujbelor, a lăcomiei sau a iresponsabilității anumitor cetățeni. Singurul scut pe care putem săl facem este scutul dat de oamenii legii și de cei care aplică legea, dar și de spiritul civic pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem, iar ocrotirea pădurii ține de ocrotirea vieții noastre“, a declarat Sorin Grindeanu, premierul României. Prim-ministrul a mai adăugat că în anul 2016 controalele asupra defrișărilor au fost mai scăzute decât în 2015, ceea ce este un semnal de alarmă.

Prin campania de primăvară 2017 sunt prevăzute regenerări pe o suprafață de 10.172 de hectare, adică 75,2% din programul anual. Pentru aceste lucrări, Romsilva va folosi aproximativ 32 de milioane de puieți, proveniți din pepinierele proprii. Valoarea lucrărilor din această primăvară se ridică la 42,4 milioane de lei.

Regia Romsilva va efectua și lucrări de completări curente în plantații pe o suprafață de 2.589 de hectare, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 306 de hectare. În plus, Romsilva va oferi în mod gratuit un milion de puieți voluntarilor care se vor implica în acțiunile de împăduriri.

„Prima măsură pe care am luat-o când am venit la Ministerul Apelor și Pădurilor a fost să solicit autorităților locale inventarierea tuturor terenurilor degradate. Deja am început să primim date despre suprafețele de teren ca să putem face demersurile necesare să le împădurim și pe acestea și sigur vom crește, în afară de împădurirea în fond forestier, și suprafața de fond forestier pe terenuri degradate, perdele de protecție“, a mai precizat Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Actualitate