UrbanWINS lansează Agorele publice - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

UrbanWINS lansează Agorele publice

09 June 2017 - 11:28 AM Actualitate

Agorele publice UrbanWINS• Participanţii împărtăşesc cunoştinţe, dezbat idei şi creează împreună soluţii pentru oraşele lor.
• Cetăţeni, autorităţi guvernamentale, organizaţii, autorităţi locale, manageri ai companiilor din domeniul deşeurilor, precum şi reprezentanţi ai mediului academic participă la Agorele publice.

După lansarea agorelor online, în martie 2017, UrbanWINS (www.urbanwins.eu) lansează şi Agorele fizice (întâlniri faţă în faţă), cu scopul de a împărtăși cunoștințe și de a dezbate idei pe tema deșeurilor, resurselor și inovării. Aceste întâlniri vor avea loc în opt orașe pilot din Europa - Cremona, Torino, două orașe din cadrul municipalității Roma - Albano Laziale și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).

Implică-te şi tu! Participă la agorele online şi la dezbaterile faţă în faţă din oraşul tău!

Prima agoră organizată în București va reuni reprezentanți ai ONG-urilor, firmelor, asociațiilor profesionale, universităților și ai cetățenilor din București. Primăria București va organiza câteva alte dezbateri de acest tip în 2017 și 2018, pentru a defini în mod participativ obiective și indicatori pentru un Plan Strategic de Prevenire și Management al deșeurilor. Acesta va fi implementat cu sprijinul participanților la sesiunile de dezbateri.

Întâlnirea din data de 6 iunie 2017 va avea loc la Arcub Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84 - 90, Sala Coloanelor, între orele 13:30-17:30.

Cei interesați să contribuie la definirea acestui plan strategic sunt invitați să se înscrie și pe platforma online disponibilă, www.urbanwins.eu/online-agora, spațiu în care se vor continua discuțiile începute în cadrul agorelor.

Echipe din toate orașele pilot, într-un număr total de 20 de participanți, au beneficiat de instruire conform metodelor noi colaborative aplicate de Facultatea de Ştiinte şi Tehnologii FCT NOVA din Portugalia, în vederea coordonării sesiunilor de participare care vor avea loc în cadrul Agorelor fizice.

Aceste metode promovează dialogul autentic și încurajează construirea împreună a unor soluții care să contribuie la formarea unei atitudini mai responsabile și mai implicate în rândul cetățenilor, generând valoare adăugată pentru părțile interesate implicate.

Agorele publice UrbanWINS

Recomandările și instrumentele care se vor dezvolta împreună cu cetățenii vor putea fi aplicate ulterior și altor orașe. Unul dintre rezultatele finale ale acestui proiect va fi un set de instrumente utile pentru luarea deciziilor și elaborarea planurilor de prevenire și gestionare a deșeurilor, bazate pe principii participative și științifice, care poate fi utilizat și aplicat de oricare autoritate publică din Europa.

Informații generale

UrbanWINSUrbanWINS este un proiect european care se derulează pe durata a 3 ani, începând cu luna iunie 2016, și este finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare Orizont 2020. Acesta analizează modul în care orașele consumă resurse și produse, precum și modul în care sunt eliminate deșeurile generate, în vederea dezvoltării și testării unor planuri și soluții eco-inovative, scopul fiind o mai bună prevenire și gestionare a deșeurilor. Abordarea participativă reprezintă o valoare adăugată a proiectului UrbanWINS, întrucât viziunea tuturor actorilor relevanți pentru domeniul generării și gestionării deșeurilor la nivel urban va fi luată în considerare.

Proiectul este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.

În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului București, Aso ciația ECOTECA, Romania Green Building Council, Asociația ECOTIC, Global Innovation Solution şi Asociația ENVIRON.

Prezentarea video a proiectului este disponibilă la adresa https://www.youtube.com/watch?v=cL0qX1oXOMg&t=4.

Asociaţia EnvironAlte articole in rubrica Actualitate