Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Ministerului Mediului și Guvernului României să nu proroge taxa în vederea eliminării finale prin depozitare - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Ministerului Mediului și Guvernului României să nu proroge taxa în vederea eliminării finale prin depozitare

15 June 2017 - 12:57 PM Actualitate

Economia circularăCoaliția pentru Economia Circulara în România solicita Ministerului Mediului și Guvernului României să nu renunțe și să nu amâne nivelul taxei în vederea eliminării finale prin depozitare, măsură ce are ca efect direct falimentarea tuturor programelor în domeniul recuperării și reciclării materialelor refolosibile în România, creste viteza umplerii depozitelor de deșeuri, distruge zeci de hectare de teren și afectează pânza freatică și - în cele din urmă - duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie.

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmărește reducerea cantității deșeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deșeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani și este în concordanta cu "Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE: provocări comune și modalități de unire a eforturilor pentru obținerea de rezultate mai bune"    (http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_ro_ro.pdf).

Penalizarea depozitării este unul dintre instrumentele economico-financiare utilizate în toate ţările membre UE dar și în orice alt stat din lume în care se dorește devierea deșeurilor municipale de la depozitare. Prelungind încă odată aplicarea acestei taxe, România se îndreaptă într-o direcție total opusă pachetului de Economie Circulară aprobat de Senat prin Hotărârea nr. 3/2016 precum și parcursului Uniunii Europene a cărei președinție îi va reveni chiar în anul 2019, an până la care se propune prorogarea taxei.

Este o evidenţă de necontestat că introducerea acestei măsuri penalizatoare şi creșterea graduală a valorii acesteia au dus, în toate statele membre ale UE, fără excepție, la creșterea gradului de reutilizare şi reciclare a deșeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie, precum și noi locuri de muncă. În România, prin introducerea instrumentelor economice estimările arată că punerea în aplicare integrală a legislației existente în materie de deșeuri ar putea genera peste 29.100 de locuri de muncă în România și ar spori cifra de afaceri anuală a sectorului deșeurilor cu peste 3 miliarde euro. Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34.200 de noi locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală cu peste 3,6 miliarde euro.    (http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_ro_ro.pdf).

Depozitarea în amestec a deșeurilor municipale fără o sortare și tratare prealabilă reprezintă nu numai o pierdere pentru toate programele de reciclare din România, dar și pentru păstrarea patrimoniului natural și a biodiversității din țara noastră, și este - în cele din urmă - un atentat la viitorul României și la sănătatea poporului nostru.

Din motive strict politicianiste, parlamentarii au reluat discuțiile privind "relaxarea" legislației privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor, cu toate că legislativul respinsese asemenea măsuri, în februarie 2017.     (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16016).

Acum Uniunea Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României, cu costuri de sute de mii de euro pe zi, costuri pe care le vom plăti noi toți.

De peste 40 de ani, România folosește aceasta “tehnologie” ieftină, de depozitare a tuturor deșeurilor colectate. Spre deosebire, principiul asumat de către toate statele din UE este că protecția mediului costă, dar că protejarea naturii, a biodiversității, a calității aerului și a apei sunt chestiuni vitale, pentru care trebuie să facem eforturi concertate, inclusiv de natură financiară.

Autoritățile publice locale trebuie să-și îndeplinească menirea pentru care sunt alese și să implementeze consecvent toate măsurile de protecție a mediului: de la colectarea selectivă a deșeurilor municipale până la amendarea drastică a tuturor acelora care aruncă deșeurile pe unde apucă sau nu își îndeplinesc obligațiile de mediu.

De asemenea, s-a observat că țările care și-au asumat să penalizeze substanțial depozitarea deșeurilor și, în schimb, să încurajeze financiar reciclarea și valorificarea lor, au reușit să crească gradul de reciclare. Sunt state europene care au implementat și implementează toate sistemele de valorificare a deșeurilor și unde gradul de reciclare depășește 80%.

Din păcate, guvernanții României sunt tentați să aleagă mereu varianta «ieftină» pe termen scurt și păguboasă pe termen lung. Aceasta înseamnă, practic, încurajarea iresponsabilității față de mediu, față de calitatea vieții și față de sănătatea publică. Amânarea - din nou! - a taxării în vederea eliminării finale prin depozitare va avea ca efect îngroparea, practic, a țării sub munți de gunoaie și deșeuri, iar România nu va mai fi nici "the Carpathian Garden" si cu atât mai puțin “Grădina Maicii Domnului”.

Ca urmare, Coaliția pentru Economia Circulara în România solicită Ministerului Mediului precum și Guvernului României să țină cont de interesele României și ale românilor și să nu le refuze acestora dreptul la un mediu curat și nepoluat, conform articolului 35 din Constituția României.

Din respect pentru resurse,
COALIȚIA PENTRU ECONOMIE CIRCULARA IN ROMÂNIA
0723.939.513
office@economiecirculara.eu
http://economiecirculara.eu/

 

Despre COALIȚIA PENTRU ECONOMIA CIRCULARA ÎN ROMÂNIA

Coaliția este o inițiativa privată, apolitică, deschisă către toți actorii implicați în economia circulară. Coaliția nu este încă o entitate înregistrată juridic.

Membrii Coaliției susțin voluntar cu expertiza și resurse realizarea unor opinii comune cu privire la implementarea Economiei Circulare în România.

▪ Despre Societățile de salubrizare/colectare afiliate:
Societățile de salubrizare/colectare afiliate sunt companii române cu capital privat/public/mixt care derulează activitatea pe cea mai mare parte a teritoriului României, acoperind toată gama de activități de salubritate: colectare, transport, sortare, tratare, eliminare prin depozitare.

▪ Despre Societățile de reciclare afiliate:
Societățile din industria reciclării sunt societăți cu capital integral privat care însumează capacitați de reciclare de peste 1 milion tone pentru deșeuri de hârtie/carton, aluminiu, oţel, sticlă, mase plastice, lemn, echipamente electrice și electronice.

▪ Despre Societățile de valorificare/tratare afiliate ( biogaz, biomasa, pregătire pentru co-procesare fabrici ciment, valorificare energetica cu recuperare de energie):
Societățile de valorificare sunt societăți cu capital integral privat care oferă soluții de valorificare pentru deșeurile municipale sortate, deșeuri biodegradabile, deșeuri de hârtie/carton, lemn, anvelope, cauciuc, nămoluri, ulei vegetal uzat.

▪ Numărul de companii care au aderat la COALIȚIA PENTRU ECONOMIA CIRCULARA ÎN ROMÂNIA: 106, număr angajați peste 14,000, cifra afaceri
peste 5 miliarde ronAlte articole in rubrica Actualitate