Cetățenii vor putea vinde energie regenerabilă - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Cetățenii vor putea vinde energie regenerabilă

05 October 2017 - 11:29 AM Actualitate

Panouri solareÎn curând, românii care dețin instalații solare cu puteri instalate mai mici de 100 KW vor putea vinde din energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit ca prețurile de vânzare către distribuitori a energiei regenerabile produse de persoanele fizice deținătoare de mici centrale să fie aceleași cu prețurile medii cu care operatorii de distribuție au estimat că vor cumpăra anul acesta de pe piață energia necesară acoperirii pierderilor din rețele. Acestea sunt cuprinse între 183,01 și 187,54 lei/MWh, dar estimările au fost avansate înainte de majorările de prețuri de pe OPCOM de anul acesta, când cotațiile au depășit uneori 600 lei/MWh.

Potrivit ANRE, facturarea, stabilirea regimului TVA, a accizelor și a impozitului pe venit pentru aceste tranzacții se vor face în conformitate cu norme specifice care trebuie emise de către Ministerul Finanțelor Publice în termen de 5 luni de la intrarea în vigoare, la 1 aprilie a.c., a modificărilor la Legea subvenționării energiei regenerabile, ceea ce înseamnă că normele ar trebui finalizate foarte curând.

Irina Tomșa



Alte articole in rubrica Actualitate