Karmenu Vella, o vizită neașteptată într-un moment delicat - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Karmenu Vella, o vizită neașteptată într-un moment delicat

12 March 2018 - 12:52 PM Actualitate

Confrinţă de presăComisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, a efectuat o vizită fulger în România la scurt timp după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu ministrul român al Mediului Grațiela Gavrilescu. La București comisarul european a purtat discuții atât cu miniștri, cât și cu primari pe tema obligațiilor de mediu ale României.ecologic

România are, orice s-ar spune, mari probleme, în special în gestionarea deșeurilor, iar anul 2018 care este ultimul din toată perioada de tranziție acordată României de Uniunea Europeană pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor ce ne revin ca stat membru este anul în care conducerea ministerului ar trebui să rezolve tot ce nu s-a făcut în atâția ani de zile, să închidă depozitele neconforme, să convingă autoritățile publi- ce să facă infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor municipale și să pună în funcțiune SMID-urile.

Nici Uniunea Europeană nu stă însă în prezent prea bine la acest capitol. Mari țări care erau până acum exemple de bune practici pentru statele lumii în materie de gestionarea deșeurilor se confruntă în prezent cu o mare problemă după ce China și-a închis granițele pentru deșeurile din alte state. Găsirea în scurt timp a unor noi variante de reciclare este acum prioritatea lor numărul unu.

O vizită oarecum neașteptată a comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, a a-vut loc în București în perioada 22 - 23 februarie a.c. În doar două zile, comisarul s-a întâlnit cu patru miniștri, cu Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, cu Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, cu Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. În ultima zi a vizitei comisarul Vella a avut o întâlnire de două ore în sediul reprezentanței Comisiei Europene din București cu primarii câtorva mari orașe.

Singura întâlnire cu presa a oficialului european a avut loc la Ministerul Mediului, unde ministrul român al Mediului și comisarul au făcut câte o scurtă declarație de presă.

Schimb de impresii

Patru vizite, o ședință cu primarii și o singură declarație de presă

Declarațiile diplomatice ale reprezentantului Comisiei Europene nu au putut masca o stare evidentă de neliniște în rândul oficialilor români. Discursul Grațielei Gavrilescu, ministrul Mediului, a abundat în angajamente și mulțumiri, iar cel al comisarului european în promisiuni de revenire în România.

„Am discutat despre economia circulară, despre ceea ce înseamnă creșterea gradului de reciclare a deșeurilor din România. I-am spus domnului comisar că am aprobat astăzi (22 februarie a.c. - nr.r) bugetul de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu prin care au fost alocați bani pentru industria de reciclare din România. În același timp am continuat discuțiile privind aprobarea instru- mentelor economice pe care ni le-am asumat pentru implementarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor“, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Instrumentele economice la care s-a referit ministrul sunt taxa de depozitare care a fost amânată pentru anul 2019, sistemul pay-as-you-throw care lipsește cu desăvârșire și aplicarea sistemului de răspundere extinsă a producătorului. Acesta din urmă este zdruncinat acum din temelii printr-un proiect de modificare a legilor care reglementează regimul deșeurilor și modalitatea de gestionare a ambalajelor, proiect care a creat mari nemulțumiri în rândul tuturor agenților economici, de la producători la organizații de preluare de responsabilitate și până la colectori și valorificatori.

Convorbiri

Referindu-se la aceste probleme, Karmenu Vella a declarat: „mă bucur că Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și cel de prevenire a poluării au fost adoptate de curând, dar acum este foarte importantă implementarea acestor planuri și luarea măsurilor economice adiacente și pentru aceasta vom continua să lucrăm împreună cu autoritățile române. Îndeplinirea acestor cerințe și luarea măsurilor necesare vor permite României să acceseze fondurile europene în acest scop“.

Totul a sunat oricum ca o condiționare. Tradusă în termeni mai puțin diplomatici, declarația lui ar suna cam așa: „noi, Comisia, vom urmări ca România să treacă acum la implementarea PNGD și să ia măsurile economice necesare (taxa de depozitare, pay-as-you-throw și responsabilitatea extinsă a producătorului) fiindcă numai așa va mai putea accesa fondurile europene în domeniul de-șeurilor“.

Convorbiri

Întâlnirile pe care comisarul le-a avut în cea de-a doua zi cu primarii și cu ministrul Fondurilor Europene, întâlniri despre care nimeni nu a vorbit nimic și care nu au fost urmate de niciun fel de comunicat oficial au vizat probabil același subiect: condiționarea accesului la fondurile europene de luarea măsurilor în domeniul gestionării deșeurilor.

Aerul care ne omoară

„Calitatea aerului este o temă foarte importantă, care îngrijorează întreaga Europă și nu doar România, iar Comisia Europeană acordă o mare importanță acestui subiect al calității aerului. Estimările au arătat că 23.000 de decese au avut loc în România din cauza poluării și peste 1.800 de boli premature sunt atribuite acestei poluări cu dioxid de azot. De aceea este foarte important să continuăm să luptăm și să combatem această poluare“, a spus comisarul Karmenu Vella.

Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella

Și în acest domeniu România și-a asumat niște termene de conformare. „Pentru București, Planul Integrat privind calitatea aerului este aproape finalizat, iar la sfârșitul lunii mai sperăm să fie aprobat de către Consiliul Județean. În același timp am prezentat și stadiile de implementare a planurilor de măsuri privind calitatea aerului pentru municipiile Brașov și Iași, termene pe care autoritățile și le-au asumat și l-am informat și pe domnul comisar că imediat după ce aceste planuri vor fi aprobate prin hotărâri de consilii le vom transmite Comisiei, astfel încât să putem să ne încadrăm în termenele pe care le-am stabilit împreună“, a declarat Grațiela Gavrilescu. Subiectul ariilor protejate și al siturilor Natura 2000 a constituit de asemenea o temă de dezbatere, partea română asigurându-l pe oficialul european că „toate modificările vor fi făcute transparent și fără încălcarea prevederilor directivelor europene.“

Karmenu Vella a declarat că va reveni în perioada următoare la București împreună cu Corina Crețu și că va face probabil o vizită în Delta Dunării. Alte articole in rubrica Actualitate