98,2 milioane de euro pentru economia circulară - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

98,2 milioane de euro pentru economia circulară

12 March 2018 - 03:06 PM Actualitate

La depozitul ecologicÎn cadrul Programului pentru mediu și acțiuni climatice LIFE, Comisia Europeană a aprobat în februarie 2018 un pachet de investiții în valoare de 98,2 milioane de euro pentru a sprijini tranziția Europei către o economie circulară cu emisii reduse de carbon.   Ramona Buciu

Statele membre vor beneficia de un pachet de investiții de 98,2 milioane de euro prin care se urmărește îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni în cinci domenii: natura, apa, aerul, deșeurile și strategiile climatice. Investiția acoperă zece proiecte din Belgia, Danemarca, Franța, Grecia, Lituania, Malta, Spania și Suedia. Finanțarea Uniunii Europene va mobiliza investiții care au condus la o sumă suplimentară de două miliarde de euro, deoarece statele membre pot recurge la alte fonduri UE și surse de finanțare, inclusiv fonduri agricole, structurale, regionale și de cercetare, precum și fonduri naționale și investiții din sectorul privat.

„Un euro din Programul LIFE mobilizează douăzeci de euro din alte surse de finanțare. Pe lângă acest efect remarcabil, Proiectele Integrate LIFE răspund în mod direct preocupărilor exprimate de cetățeni în ceea ce privește calitatea aerului și a apei, dar și impactul schimbărilor climatice. Acestea permit statelor membre ale UE să utilizeze resurse pentru a aborda cele mai mari provocări de mediu din prezent, cum ar fi poluarea aerului, deficitul de apă, economia circulară sau reducerea biodiversității într-un mod coordonat. Este un exemplu perfect al fondurilor UE care fac o diferență reală“, a declarat Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru acțiuni în domeniul climei și energie a mai precizat că „noile proiecte vor fi un catalizator pentru adaptarea regională la schimbările climatice și eficientizarea energetică a locuințelor. Acestea demonstrează că o abordare incluzivă și integrată a finanțării şi deopotrivă inteligentă din punctul de vedere al climei poate mobiliza mai multe investiții și poate îmbunătăți viața cetățenilor din Uniunea Europeană“.

Programul LifeZece proiecte câștigătoare

Cele 10 proiecte au un buget total de 182,2 milioane de euro, inclusiv 98,2 milioane euro din co-finanțarea UE. În domeniul mediului înconjurător proiectele au un buget total de 152,7 milioane euro, inclusiv 80,2 milioane euro din cofinanțarea UE și se intenționează să fie utilizate aproximativ 886 de milioane euro din finanțări complementare.

Domeniile finanțate sunt:

Natură: cinci proiecte din Danemarca, Franța, Grecia, Lituania și Suedia vor ajuta la conservarea mediului înconjurător din Europa la scară largă. De exemplu, prin îmbunătățirea planurilor de gestionare pentru zonele protejate din Grecia sau prin acordarea de stimulente agricultorilor pentru a-și gestiona terenurile printr-o modalitate mult mai ecologică. Proiectul din Danemarca va ajuta agricultorii să recolteze biomasă din zonele naturale prin dezvoltarea unor produse specializate de înaltă valoare.

Apă: proiectele din Malta și Spania se referă la deficitul de apă și oferă soluții pentru obținerea apei durabile cum ar fi investițiile în tratarea apei și mai buna reutilizare a acesteia. Deficitul de apă, precipitațiile scăzute și densitatea mare a populației reprezintă provocări majore în ceea ce privește gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce din Malta. Acest proiect va optimiza utilizarea apei și va întări capacitatea instituțiilor malteze de punere în aplicare a planului de gestionare a bazinului hidrografic al țării.

Gestionarea deșeurilor: un proiect din Franța vizează îmbunătățirea gestionării și prevenirea generării deșeurilor din regiunea Provența-Alpi-Coasta de Azur pentru a contribui la tranziția spre o economie circulară. Gospodăriile din această regiune produc mult mai multe deșeuri decât media națională: aproximativ 400 kg de deșeuri menajere per locuitor sunt incinerate sau ajung la depozitele de deșeuri. Obiectivul proiectului este de a crește cu aproximativ 30% cantitatea de deșeuri organice colectate și de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri menajere depozitate.

 În zona strategiilor climatice, un buget de 29,4 milioane euro este disponibil pentru două proiecte, din care 17,9 milioane euro sunt fonduri UE. De asemenea, va exista acces la peste 1,16 miliarde euro din finanțarea complementară în sprijinirea priorităților de eficiență energetică și de adaptare la schimbările climatice.

Eficiența energetică: un proiect din Belgia va contribui la reabilitarea a peste 8.500 de case prin îmbunătățirea eficienței energetice.

Adaptarea la schimbările climatice: în regiunea Navarra din Spania se desfășoară un proiect care urmărește adaptarea la schimbările climatice prin introducerea unor sisteme de avertizare timpurie pentru inundații și urgențe și care implică tratarea apei uzate.

Programul LIFE este instrumentul de finanțare al Uniunii Europene pentru mediul înconjurător și climă. Acest program funcționează din anul 1992 și a cofinanțat peste 4.500 de proiecte în UE mobilizând peste nouă miliarde de euro și contribuind cu peste patru miliarde de euro la protecția mediului. 

Există speranţăAlte articole in rubrica Actualitate