Programul Rabla 2018 va asigura finanțarea a 2000 de autovehicule hibrid și electrice - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Programul Rabla 2018 va asigura finanțarea a 2000 de autovehicule hibrid și electrice

06 April 2018 - 11:38 AM Actualitate

Lansarea Programului Rabla 2018Unul dintre cele mai importante programe derulate începând din anul 2005 de Ministerul Mediului a fost Programul de înnoire a parcului auto național, așa-numitul Program Rabla. Cu mici sincope, an de an, Ministerul Mediului a încercat prin finanțarea achiziționării de către populație a autoturismelor noi să vină în ajutorul cetățenilor, al producătorilor și importatorilor de autovehicule, dar și în sprijinul industriei de reciclare.     ecologic

Viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a susținut în data de 15 martie 2018 conferința de lansare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național (Rabla) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus). Evenimentul a avut loc la unul dintre cei mai importanți reciclatori din România, Remat București Sud, parte a grupului Rematholding.

Referitor la programul Rabla Clasic, ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat: „Cel mai longeviv program guvernamental este lansat astăzi (15 martie 2018 - n.r.), iar ținta României începe să fie îndeplinită așa cum ne-am asumat. Persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În același timp, persoanele juridice pot depune începând de astăzi dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu în condițiile Ghidului de finanțare până pe 28 septembrie 2018. Eforturile nu sunt numai ale noastre, ci și ale celor care creează locuri de muncă în România. Anul acesta, Guvernul României, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a alocat pentru Rabla Clasic suma de 133 milioane lei, deci aproximativ 19.000 de autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României“.

Lansarea Programului Rabla 2018

Potrivit ministrului, una dintre principalele noutăți ale sesiunii din acest an este faptul că în Programul Rabla Clasic microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.

În ceea ce privește Rabla Plus, ministrul Mediului a precizat că: „Programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare. Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 milioane de lei. În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 euro, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. În același timp, oferim un ecobonus de 20.000 lei (aproximativ 5.000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Pentru acest an estimăm că se vor cumpăra prin Programul Rabla Plus 2.000 de mașini electrice“.

Andrei Sofian, director general adjunct RematholdingTotodată, ministrul Mediului a anunțat că pentru stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a promovat o schemă de ajutor de stat pentru conectarea orașelor prin rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pentru care se așteaptă avizul Comisiei Europene.

„A fost notificată deja Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune în operă așa cum ne-am propus obiectivele îndrăznețe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de stații de reîncărcare. Dorința nemărginită a românului de a-și cumpăra o mașină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie încurajată“, a precizat ministrul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a adăugat că accesarea Programului Rabla Plus nu este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul Rabla Plus numai în cazul în care solicitantul va achiziționa fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Prezent la eveniment, Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a subliniat obiectivele celor două programe finanțate din fondurile AFM, reducerea emisiilor poluante și reciclarea vehiculelor scoase din uz, obligații prevăzute atât în legislația europeană, cât și în cea națională. „Odată cu dezvoltarea de către industria auto a tehnologiilor prietenoase cu mediul, respectiv tehnologia hibrid și cea electrică, am considerat că este necesar să diversificăm programul Rabla Clasic prin introducerea unei noi componente, programul Rabla Plus. Anul acesta am prevăzut o sumă mult mai mare decât anul trecut în cadrul programului Rabla Plus pentru a finanța un număr mai mare de autovehicule hibrid și electrice: 2000 față de 960 de unități câte am finanțat anul trecut“, a spus Cornel Brezuică.

Cuantumul primei de casare pentru Programul Rabla Clasic va rămâne în 2018 de 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare și se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi al cărei sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziționării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. În cazul în care se întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.

Programul Rabla Clasic va avea o componentă destinată persoanelor juridice, care pot solicita prin cererea de finanțare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare.

Andrei Sofian, directorul general adjunct al societății Rematholding, a mulțumit ministrului Mediului pentru faptul că a ales ca loc de lansare a celor două programe societatea Rematholding. „Este o onoare pentru societatea noastră să fie gazda conferinței de lansare a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus din acest an. Rematholding este una dintre cele mai importante societăți de colectare și de reciclare a deșeurilor din România și își îndeplinește toate țintele asumate de România privind reciclarea și valorificarea materialelor și componentelor care rezultă din depoluarea și dezmembrarea vehiculelor scoase din uz“, a declarat Andrei Sofian.

Lansarea Programului Rabla 2018

Ghidul de finanțare pentru Programul Rabla 2018 prevede un termen de șapte zile pentru soluționarea neconcordanțelor referitoare la informațiile aferente cererilor de decontare depuse de producătorii validați.

Ediția din 2017 a Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus a beneficiat de o alocare în valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 milioane lei din timpul anului.
Anul trecut, prin Programul Rabla au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante, valoarea totală finanțată fiind de 193,152 milioane lei și rest de finanțat în valoare de circa 20,72 milioane lei.

De asemenea, prin programul Rabla Plus au fost achiziționate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice și 97 plug-in. Valoarea totală finanțată a fost de 9.890 milioane de lei, iar restul de finanțat s-a ridicat la 8,760 milioane lei. Alte articole in rubrica Actualitate