Ministrul Mediului a prezentat bilanţul activităţii din primele şase luni ale anului - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Ministrul Mediului a prezentat bilanţul activităţii din primele şase luni ale anului

06 September 2018 - 04:40 PM Actualitate

În data de 31 iulie 2018 ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a făcut un bilanț al activității ministerului pe care îl conduce. Programul Rabla, programul Casa Verde, gestionarea deșeurilor, clasarea unor proceduri de infringement, identificarea siturilor contaminate, interzicerea pungilor de plastic și a obiectelor de unică folosință, gestionarea ariilor protejate și monitorizarea calității aerului sunt doar câteva dintre temele pe care ministrul le-a prezentat ca obiective atinse ale primului semestru din acest an.
A. M.

Amintind starea de lucruri pe care a găsit-o la preluarea mandatului, Grațiela Gavrilescu a declarat că a fost „consternată“ de ce a lăsat în urmă guvernul tehnocrat și a menționat că a reușit în termen scurt să recupereze o parte din timpul pierdut de „guvernarea tehnocrată“.
„În anul 2017 eu am promis că România va avea un Plan Național de Gestionare a Deșeurilor, mi-am luat un angajament cu termen clar și am reușit ca în 2017 să fie adoptat în Guvern. Am început apoi împreună cu echipa ministerului implementarea acestui Plan Național de Gestionare a Deșeurilor“, a spus Gavrilescu.

Cu privire la gestionarea deșeurilor, un capitol la care România înregistrează mari întârzieri, ministrul a menționat adoptarea în Guvern a Ordonanței de Urgență nr. 74/2018 referitoare la gestionarea deșeurilor de ambalaje. „Prin această ordonanță am stabilit instrumente economice prin care vom reporni motoarele industriei de reciclare din România. Deșeul va fi perceput ca o resursă, o materie primă pe care putem să o refolosim, protejând astfel resursele naturale ale țării care vor fi gestionate pentru viitorul generațiilor următoare. Sistemul «Plătești pentru cât arunci» va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și de la acea dată pentru deșeurile pe care le vom depune fără a le selecta și care vor ajunge la depozitare vom plăti“, a declarat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu, ministrul MediuluiDeșeuri, taxe și reciclare

Despre taxa de depozitare - numită mai nou „contribuția pentru economia circulară“ - Gavrilescu a spus că este „un concept nou pe care toate statele Uniunii Europene doresc să îl implementeze și de care se vorbește tot mai mult la nivelul Uniunii și se va discuta foarte mult și în România“.

Valoarea acestei „contribuții“ este de 30 de lei pe tonă pentru toate deșeurile nereciclate și depozitate, rolul taxei fiind descurajarea depozitării deșeurilor și sprijinirea reciclării prin punerea materiei prime la dispoziția industriei.

Până în anul 2025 România va renunța la toate produsele de unică folosință, a mai anunțat Grațiela Gavrilescu.

În ceea ce privește situația siturilor contaminate, ministrul a spus: „Împreună cu specialiștii din Ministerul Mediului, cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului și cu Garda Națională de Mediu am reușit să propunem o lege a siturilor contaminate pe care Guvernul PSD-ALDE a adoptat-o în iulie 2018 și care este deja trimisă Parlamentului României și urmează să fie dezbătută în sesiunea de la 1 septembrie“.

Interzicerea utilizării pungilor de plastic subțire a fost prezentată de ministru tot ca o realizare a primelor luni din acest an. „Am dorit când am preluat mandatul să adoptăm Legea nr. 87 care interzice utilizarea pungilor subțiri din plastic și am reușit, chiar dacă am dus o adevărată luptă cu toți aceia care nu își doreau acest lucru; am interzis fabricarea pungilor subțiri din plastic de la 1 iulie 2018, iar începând cu 1 ianuarie 2019 aceste pungi nu se vor mai comercializa. În paralel, marii comercianți au introdus pungi biodegradabile produse din amidon de trestie de zahăr sau porumb, fabricate chiar în România. Trebuie să stimulăm această industrie și să avem în vedere înlocuirea totală a plasticului“, a mai declarat Gavrilescu.

Depozitele de deșeuri au fost un motiv de îngrijorare pentru minister. „Trebuie să închidem 15 depozite municipale de deșeuri neconforme care sunt și în procedură de infringement. Am găsit banii necesari la Administrația Fondului pentru Mediu, iar în perioada următoare vom lansa și Ghidul de Finanțare, astfel încât Unitățile Administrativ-Teritoriale care au în administrare astfel de depozite să poată avea acces la aceste fonduri. Nu în ultimul rând, ne dorim să avem absorbție de fonduri europene în acest domeniu ca și în altele. În acest sens am găsit fonduri europene pentru simplificarea și sistematizarea legislației în domeniul deșeurilor“, a mai spus ministrul Mediului.

Arii protejate și proceduri de infringement

În ceea ce privește operaționalizarea Agenției Naționale de Arii Protejate, ministrul Mediului a precizat că peste 23% din suprafața totală a României o reprezintă ariile protejate și a declarat că „este normal și corect ca statul să gestioneze aceste arii naturale protejate, care reprezintă o avuție națională transmisă din generație în generație și pentru care trebuie să fim responsabili. Dacă am emis un Ordin de ministru prin care preluăm custodia ariilor protejate de la cei 250 de custozi nu înseamnă că doresc să îndepărtez pe cineva. Vom lucra în echipă, toate preluările se vor face etapizat, iar cei care și-au făcut treaba vor deveni partenerii noștri. Vreau să se știe că lucrurile vor funcționa normal, dar numai cu respectarea strictă a legii“.
O altă temă abordată la prezentarea bilanțului ministerului pe primele șase luni ale anului 2018 a fost cea a carnivorelor mari: urs și lup. „Am colaborat foarte bine cu toate autoritățile publice locale, cu prefecturile, cu toate instituțiile subordonate Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii astfel încât ori de câte ori a fost nevoie, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, ai Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului și ai Direcției de Biodiversitate a Ministerului Mediului au putut să analizeze de la caz la caz pericolul pe care îl reprezintă unele dintre aceste carnivore mari și să poată da cota de intervenție“, a precizat Gavrilescu.

La bilanţ

Prin Programul Operațional de Infrastructură Mare capitolul Biodiversitate s-au găsit fondurile necesare pentru realizarea unui plan de acțiune care va include inventarierea urșilor, ciparea lor și crearea unor zone de protecție. În perioada următoare ministerul va identifica locurile unde această specie este mai des întâlnită și modul în care se face gestionarea deșeurilor alimentare în aceste zone, deșeuri care pot fi tentante pentru animale.

Referitor la procedurile de infringement, Grațiela Gavrilescu a declarat: „Dacă în 2015 când am preluat mandatul erau 29 de proceduri de infringement din care am închis 19, când am revenit în anul 2017 am găsit 16 proceduri de infringement. La ora actuală avem deja închise patru astfel de proceduri și alte cinci sunt în faza finală de sistare“.

În ceea ce privește calitatea aerului, România are trei proceduri de infringement pentru trei mai aglomerări urbane: București, Iași și Brașov. „Sperăm ca pe la mijlocul lunii octombrie să depunem un proiect pentru accesarea a 18 milioane de euro pentru realizarea unei rețele naționale de monitorizare a aerului performantă, care să ne dea date concrete și clare, în fiecare moment, privind calitatea aerului la nivel național“, a spus Gavrilescu.

Finanțări și autorizații de mediu

Activitatea Administrației Fondului pentru Mediu a fost și ea prezentată pe larg în conferința de bilanț, iar ministrul Mediului a declarat: „Vreau să îi felicit pe colegii mei de la AFM pentru că anul trecut, din luna mai când am preluat mandatul și până la sfârșitul anului 2017, au reușit în Programul «Casa Verde» să analizeze toate cele 12.000 de dosare pe care românii le-au trimis la AFM. Dintre aceste dosare, deja 7.000 au fost trimise către plată, iar acest lucru arată că avem deja 7.000 de români care sunt mici producători de energie din resurse regenerabile. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre cei șapte mii de români produce energie electrică pentru propria gospodărie, dar o mai poate și vinde în circuitul național. De asemenea, am redeschis finanțarea Programului RO-LA, care înseamnă ca transportul TIR-urilor poate fi transferat pe calea ferată, un proiect care duce la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și face ca șoselele țării să fie mai sigure.

Casa Verde

De asemenea, ne-am gândit cum să repornim procesul de reîmpădurire și am reușit să deblocăm banii pentru 28 de unități administrativ-teritoriale care au depus dosare de finanțare.
Am reușit două parteneriate de succes, care vor avea și o mare semnificație zonală. Împreună cu domnul Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, am participat la crearea Centrului Național pentru Protecția Mediului, un centru care ne dorim să fie acreditat de NATO. Prin al doilea proiect, împreună cu partenerul nostru, Ministerul Energiei, vom lansa un program prin care cei care nu au acces la rețelele de electricitate, care locuiesc în zone izolate, își vor putea achiziționa din fondurile AFM panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric“.

Referitor la autorizațiile de mediu pe care constructorii de autostrăzi au declarat că le obțin cu mari întârzieri, Grațiela Gavrilescu a spus că nu Ministerul Mediului oprește construcția de autostrăzi în România. „În momentul în care eu am preluat mandatul, am avut o întâlnire cu cei din ANPM și le-am spus că pe mine mă interesează deblocarea construirii tuturor auto-străzilor din România, pentru că este în interesul nostru să putem să circulăm în siguranță și repede în România. De aceea, la ora actuală toate proiectele care au fost elaborate și înaintate autorităților naționale pentru protecția mediului au fost avizate, toate au obținut acordul de mediu și nu există nicio întârziere. Nu mai vreau să spună nimeni că în România nu se mai construiește nimic din cauză că ANPM nu mai dă nicio autorizație sau niciun aviz“, a declarat Grațiela Gavrilescu.

În cadrul conferinței a fost anunțată publicarea în perioada următoare a Ghidului de Finanțare pentru stațiile de reîncărcare auto pentru municipiile reședință de județ, proiect în valoare de 20 milioane de euro. Există două finanțări, una în valoare de 100 milioane de euro destinată achiziționării de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze și alta în valoare de 20 milioane euro destinată stațiilor de reîncărcare a automobilelor electrice pe drumurile naționale, pentru care a fost deja trimisă la Comisia Europeană o schemă de ajutor de stat.

Pentru sprijinirea producției de energie electrică din surse regenerabile ministerul va acorda din bugetul AFM 100 milioane euro unui număr de 26.000 de gospodării pentru montarea unor panouri de celule fotovoltaice cu o putere de instalare de 3 KW și cu o valoare de până la 4.600 euro. Se dorește ca astfel să mai apară încă 26.000 de producători de energie din surse regenerabile.

În luna septembrie a.c. Ministerul Mediului va lansa Programul „Casa Verde 2“ și cât de curând programul „Rabla pentru electrocasnice“, care va avea alocat un buget de 20 milioane lei. Acest program va fi adresat nu numai cetățenilor, ci și instituțiilor publice. Întrebat dacă programul „Rabla pentru electrocasnice“ nu se suprapune cu programul demarat de Primăria Capitalei, ministrul a spus că „în toată această poveste pe noi nu ne interesează decât să facem marea debarasare și să scoatem din gospodării cât mai multe electronice și electrocasnice vechi, stricate, care poluează“. Alte articole in rubrica Actualitate