„Capsula timpului“, un angajament pentru generaţiile următoare - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

„Capsula timpului“, un angajament pentru generaţiile următoare

08 January 2019 - 03:04 PM Actualitate

Capsula timpuluiÎn prezenţa comisarului european pentru Mediu, Karmenu Vella, autorităţile de la Bucureşti au prezentat în data de 6 decembrie 2018 la Cercul Militar Naţional macheta noului Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului care va fi construit în România şi se va afla în coordonarea Ministerului Mediului şi Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul aceluiaşi eveniment, Ministerul Mediului a lansat proiectul economiei circulare „Deşeu = Resursă. Deşeu zero pentru români în 2050“.

În cadrul evenimentului, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, au sigilat „Capsula timpului“, prin intermediul căreia se urmăreşte stocarea cât mai multor informaţii despre evoluţia României privită prin prisma realizărilor din perioada 1918 - 2018.

„Capsula timpului“ va fi amplasată în zona Centrului de Excelenţă pentru Protecţia Mediului din Bucureşti.

„Am promis că vom face un Centru Naţional de Protecţia Mediului, în urma unui parteneriat încheiat între cele două ministere, iar în acest an Centenar avem o datorie morală în cinstea soldaţilor care au căzut la datorie pentru ca Marea Unire să se poată înfăptui. Este datoria noastră morală pentru generaţiile viitoare să lăsăm ceva în urmă. Cum putem să lăsăm această mare Românie? Numai aşa cum este acum: cu pădurile ei, cu apele ei, cu frumoasa biodiversitate din Delta Dunării, unică în Europa, cu toate speciile de păsări pe care trebuie să le protejăm, cu Marea Neagră şi, nu în ultimul rând, cu tot ceea ce trebuie noi să creăm, astfel încât resursele noastre naturale să le păstrăm pentru generaţiile viitoare“, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Scopul vizat de autorităţile de la Bucureşti este ca acest Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului să primească acreditarea din partea NATO şi să fie afiliat la acest organism internaţional.

Clădirea noului centru va fi 100% ecofriendly şi va fi amplasată în Bucureşti, în zona Antiaeriană, iar finanţarea construcţiei se va face din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Capsula timpului

Valoarea finanţării Centrului se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, proveniţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Apărării Naţionale şi fonduri nerambursabile, iar construcţia va fi gata în doi ani.

„Avem în vedere valorificarea conceptelor noi de eficienţă energetică şi aplicarea unor soluţii ecologice adaptate cu succes desfăşurării activităţilor militare; toate aceste deziderate vor găsi un răspuns şi cu sprijinul Centrului de excelenţă pentru protecţia mediului al cărui obiectiv este afilierea la NATO şi transformarea acestuia în centru de excelenţă NATO pe protecţia mediului“, a spus Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.

Ameninţările climatice se produc din cauza omului, iar pentru asta avem responsabilitatea de a repara ceea ce noi am creat, a declarat în cadrul conferinţei comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella. „Este a treia vizită a mea în România. Am venit în calitate de comisar, dar sunt un prieten al României. Este o onoare să fiu într-o clădire atât de frumoasă, în cea mai bună companie pe care putea cineva să o viseze. Ştiu că România are o cultură şi o istorie de lungă durată, iar astăzi, când sărbătoriţi cei 100 de ani de la unificare, trebuie să privim înainte către viitor. Vorbim despre planeta noastră, despre biodiversitate.

Natura poate va trăi mai bine fără noi, dar noi nu putem trăi fără planetă, fără biodiversitate. Ce trebuie să reparăm este propria noastră existenţă. Dacă tratăm natura bine, natura ne va trata mai bine. Dacă nu, va fi exact invers. Este o plăcere pentru mine să iau parte la sigilarea acestei capsule şi pot să asigur pe toată lumea că ceea ce va conţine ea nu sunt doar semnăturile noastre, ci şi promisiunea de a le da nepoţilor noştri o planetă mai bună. Când mi-am început mandatul, în urmă cu patru ani, aveam doi nepoţi şi mă întrebau de ce plec la Bruxelles. Le-am spus că merg să le ofer un viitor mai bun, iar acum am cinci nepoţi. Cred că împreună putem remedia problemele pe care tot noi le-am început“, a spus oficialul european.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat în cadrul conferinţei că România va implementa, începând de la 1 ianuarie 2019, conceptul de economie circulară.

Capsula timpului

„Conceptul de economie circulară va fi implementat şi în România. În această dimineaţă, în prezenţa domnului comisar european pentru mediu Karmenu Vella, am lansat proiectul economiei circulare sub denumirea «Deşeu = Resursă. Deşeu zero pentru români în 2050». Va fi o luptă grea în perioada următoare, pentru că nu vom putea face lucrurile acestea singuri, ci cu reprezentanţii Armatei Române, cu toate primăriile din ţară, cu consiliile judeţene, cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Afacerilor Europene şi nu în ultimul rând cu mediul de afaceri. Economie circulară înseamnă locuri de muncă mai multe şi tot ceea ce producem noi în fiecare zi vom recicla, astfel încât resursele naturale să fie pe o durată mai lungă şi pentru generaţiile viitoare. Acest concept va porni motoarele de la 1 ianuarie 2019“, a spus ministrul Mediului. Alte articole in rubrica Actualitate