Noul președinte al Comisiei Europene vrea o Europă curată din punct de vedere al emisiilor - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Noul președinte al Comisiei Europene vrea o Europă curată din punct de vedere al emisiilor

09 August 2019 - 12:18 PM Actualitate

Ursula von der LeyenParlamentul European a ales-o în ședința din 16 iulie 2019 în funcția de președinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care își va începe mandatul de cinci ani la începutul lunii noiembrie a acestui an. Votul a fost destul de strâns, în condițiile în care 383 de eurodeputați au votat pentru, 327 - printre care și grupul verzilor europeni - au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut.ecologic

Noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de profesie medic, este membru al partidului Creștin Democrat din Germania și a condus în guvernele Angelei Merkel Ministerul pentru Familie, Ministerul Sănătății și pe cel al Apărării.

Este prima femeie care ocupă funcția de președinte al Comisiei Europene. Născută în 1958 la Bruxelles și mamă a șapte copii, Ursula von der Leyen provine dintr-o familie de politicieni. Tatăl ei, Ernst Albrecht, fost premier al landului Saxonia Inferioară, a ocupat funcții de conducere în cadrul instituțiilor premergătoare Uniunii Europene.

Ca ministru al Apărării, Ursula von der Leyen a reușit abolirea pragului de maximum 185.000 de soldați pe care îi putea avea armata. Mandatul său de ministru al Apărării nu a fost scutit însă de scandaluri legate de schimbarea echipamentelor militare, de prezența unor extremiști de dreapta în conducerea armatei și de angajarea unor consilieri externi mult prea costisitori, temă care face acum obiectul unei anchete în Germania.

Ursula von der Leyen este o susținătoare a egalității de gen. „Reprezentăm jumătate din populație. Vrem partea noastră echitabilă“, declara von der Leyen în plenul Parlamentului European de la Strasbourg înaintea începerii sesiunii de alegeri. Din informațiile de culise se pare că cel care a propus-o pentru funcția de comisar general al Comisiei Europene nu a fost cancelarul german Angela Merkel, ci președintele francez Emmanuel Macron.

Ursula von der Leyen

La ea acasă, mulți au fost uimiți de revenirea pe scena politică europeană a unuia dintre miniștrii cei mai puțin populari în Germania. Chiar și partenerii de coaliție ai lui Merkel, social-democrații de centru-stânga (SPD), au criticat vehement nominalizarea ei. „Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Se pare că acest lucru este de ajuns pentru a deveni șeful Comisiei Europene“, a scris la acel moment pe Twitter Martin Schulz (SPD), fost președinte al Parlamentului European.

„Eu eram europeană înainte să aflu că sunt germană“, le-a spus von der Leyen eurodeputaților, subliniind că obiectivul ei principal va fi acela de „a uni și întări Europa“.

Angajamente

Ursula von der Leyen a promis că va susține din partea Comisiei Europene stabilirea unor obiective mai ambițioase în privința acțiunilor climatice. Ea a afirmat că în primele 100 de zile de mandat ca președinte al executivului comunitar va propune o legislație prin care Europa să devină primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor până în anul 2050. „Provocarea noastră cea mai urgentă este menținerea sănătății planetei. Aceasta este cea mai mare responsabilitate și oportunitate a timpurilor noastre. Vreau ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al climei din lume până în 2050“, a spus noul președinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a spus că pe tot parcursul vieții ei a fost ghidată de convingeri europene, ca mamă și ca om politic. „Vrem multilateralism. Vrem comerț corect. Apărăm ordinea bazată pe reguli. Pentru că știm că este mai bine pentru noi toți“, a declarat în discursul din Parlamentul European înainte de alegeri. Totodată, a spus că dorește ca viitoarea Comisie să fie formată dintr-un număr egal de femei și bărbați. S-a angajat să ia măsuri împotriva violenței asupra femeilor, să reducă decalajele dintre statele membre, să impoziteze corect giganții din domeniul tehnologic și să susțină un nou pact pentru migrație.

Planul de protecție a mediului propus de von der Leyen conține un număr mare de propuneri, de la crearea unui plan de investiții durabile la nivel european, la transformarea parțială a Băncii Europene de Investiții într-o „bancă climatică“ și adoptarea unui nou sistem industrial pentru Uniune. Pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru companiile din UE și pentru a le împiedica să se mute în regiunile cu politici climatice mai laxe, von der Leyen susține și introducerea unei taxe europene privind emisiile de dioxid de carbon asupra bunurilor importate.

Fostul şi noul preşedinte

Cu toate acestea, ea nu a obținut susținerea grupului Verts/ALE (Verzii și Alianța Liberal-Europeană). Referindu-se la decizia de a vota împotrivă, președintele Grupului Verts/ALE, Ska Keller, a declarat: „O felicităm pe Ursula von der Leyen pentru alegerea ei și îi dorim succes în munca dificilă care urmează. Discursul proeuropean din dimineața aceasta a fost o surpriză pozitivă după performanța slabă din cadrul întâlnirilor de grup de săptămâna trecută. Bunele intenții nu sunt însă îndeajuns. Nu am auzit în discursul ei suficiente răspunsuri la cerințele noastre cheie și nici propuneri concrete de prevenire a marilor probleme climatice. Ceea ce a promis a fost de fapt un contract «ecologic» fără conținut verde. Iar ținta climatică pentru anul 2030 este chiar mai mică decât poziția comună a Parlamentului European. În plus, nu s-a angajat să susțină o nouă politică agricolă a UE, care este urgent necesară pentru salvarea biodiversității și a fermierilor“. Alte articole in rubrica Actualitate