Sondaj: ce-i încălzește pe români - Actualitate | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Actualitate

Sondaj: ce-i încălzește pe români

11 January 2020 - 01:29 PM Actualitate

177-7_lrRezultatele unui sondaj INSCOP referitor la sistemele de încălzire arată că 43,4% dintre români folosesc sobe cu lemne, cărbuni sau gaz, 35,7% centrale proprii cu gaz, 13,5% o rețea de încălzire centralizată la nivel de bloc sau cartier, 1,8% un sistem electric și 5,5% alte sisteme, dintre care cele mai frecvent menționate au fost centralele pe lemne și peleți.
Întrebați dacă și-ar schimba sistemului de încălzire, 75,3% dintre deținătorii de sobe cu lemne, cărbuni sau gaz au răspuns afirmativ. Mai puțin dispuși la schimbare s-au arătat utilizatorii rețelelor de bloc sau de cartier (44%) și deținătorii de centrale proprii pe gaz (36,9%). Dintre cei care se încălzesc la sobe 60,6% ar prefera o centrală proprie cu gaz, 8,5% rețeaua centralizată și 9,8% un sistem electric. Dintre cetățenii racordați la rețeaua centralizată 66,7% ar opta pentru o centrală proprie pe gaz, 5,6% pentru sistem electric și 12,2% pentru alte sisteme de încălzire.
Referitor la tipul de energie pe care ar dori să îl utilizeze, 35,4% au indicat energia produsă de panourile solare, 18,5% cea eoliană, 12,6% cea produsă de hidrocentrale, 10,2% energia obținută prin arderea gazului natural, 6,4% cea produsă prin arderea cărbunelui sau lemnului, 3,9% energia din arderea deșeurilor (biomasă) și 2,1% energia nucleară.
Sondajul INSCOP a fost realizat la nivel național la comanda Energy Policy (EPG) în cadrul programului „România Eficientă“.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Actualitate