Carnea de focă naşte controverse - Actualitate | Ecologic

Actualitate

Carnea de focă naşte controverse

03 July 2010 - 05:37 PM Actualitate

seal-1198136682_lrÎn condiţiile creşterii nemulţumirii Canadei după ce Bruxellesul a interzis importurile de carne şi alte produse din focă din această ţară, companiile specializate în acest domeniu din Suedia şi Finlanda consideră că interdicţia UE duce la o risipă de resurse semnificative, notează EUObserver.

Cele două state membre au dreptul de a vâna foci în fiecare an pentru a-şi putea proteja industria pescuitului, dar ele trebuie să asigure incinerarea sau îngroparea carcaselor animalelor vânate. În perioada 2000 - 2007, regiunile de coastă din Suedia şi Finlanda au primit fonduri substanţiale de la Bruxelles pentru a introduce noi tehnici de utilizare a carcaselor focilor vânate.
Proiectul, numit „Focile: o resursă comună“, a beneficiat deja de 300 de mii de euro în cadrul Programului Interreg al UE (cooperare regională) şi a inclus, printre altele, seminarii despre cum trebuie tratată pielea de focă şi DVD-uri cu privire la tehnicile de vânare.

Elementul central al proiectului UE a fost cartea de bucate „Säl Hylje Sel“, titlu ce reuneşte cuvântul „focă“ în limbile suedeză, finlandeză şi norvegiană, în care se regăsesc reţetele propuse de 12 cunoscuţi bucătari nordici.
agerpres



Alte articole in rubrica Actualitate