Cu Big Brother, SMURD, RADAR şi drone prin păduri - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Cu Big Brother, SMURD, RADAR şi drone prin păduri

08 May 2014 - 11:32 AM Dezvoltare durabilă

Dronă„Pregătesc armele pentru războiul contra furtului din păduri! Folosesc Big Brother, SMURD, RADAR sau orice altceva e necesar!“ - este mesajul transmis de către ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, printr-un comunicat de presă remis Agerpres.

Doina Pană a anunţat, astfel, cele două căi majore prin care doreşte să pună capăt furtului de masă lemnoasă: implementarea unui program de monitorizare a lemnului exploatat şi instituirea unui sistem performant de supraveghere a fondului forestier şi de intervenţie rapidă, în timp real, cu echipe operative mixte, inter-instituţionale.

Actul normativ propus vine să diminueze sau chiar să elimine furtul cu acte a lemnului din pădurile României, în condiţiile în care doar 5-10% din furturile de masă lemnoasă se comit fără acte.

Complementar sistemului de monitorizare a masei lemnoase exploatate, ministrul Doina Pană şi-a propus să acceseze fonduri europene pentru implementarea unui sistem aerian de supraveghere a fondului forestier, cu drone, care să permită transmiterea datelor din teren în timp real, atunci când se înregistrează tăieri ilegale sau acţiuni de braconaj.

Proiectul ar presupune ca informaţiile înregistrate să fie preluate de către o echipă de intervenţie rapidă, interministerială, constituită după modelul SMURD, formată din lucrători silvici, poliţişti, jandarmi şi alţi specialişti cu capacitate de a acţiona imediat ce sunt semnalate ilegalităţile.

AgerpresAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă