Lemnul, monitorizat cu sistemul-pilot de supraveghere SUMAL - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Lemnul, monitorizat cu sistemul-pilot de supraveghere SUMAL

09 June 2014 - 10:54 AM Dezvoltare durabilă

LemnMinistrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat în 10 mai la Oradea că în următoarele trei luni trei judeţe vor intra în sistemul-pilot de supraveghere informatică SUMAL privind drumul lemnului din pădure. Ministrul delegat a precizat că actul normativ va reglementa şi va evidenţia orice transport al masei lemnoase. Astfel, din momentul în care mijlocul de transport a plecat din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, şoferul este obligat să acceseze sistemul informatic naţional SUMAL, care exista şi până acum, dar nu făcea o înregistrare în timp real. În acest scop, toate mijloacele de transport vor trebui să fie dotate cu smartphone-uri, pe care se va instala gratuit softul SUMAL, care va înregistra şi acorda automat un cod unic de transport ce va trebui să fie trecut pe avizul de însoţire.

„Tot ce s-a furat din păduri s-a furat cu acte în regulă, într-un procent foarte mic, eu zic până în 5%, s-a furat fără acte. Practic, cu acelaşi aviz de însoţire se făceau mai multe transporturi. Acum însă, acel cod unic le va interzice să intre în depozit, până când nu accesează sistemul. La fel, în lanţurile dintre depozite, până când iese mobilă sau din ţară. Deci este un sistem cu multe căi de control care să împiedice transporturile ilegale de masă lemnoasă“, a precizat Pană.

Potrivit ministrului, în primele trei luni sistemul se va aplica doar în trei judeţe, cele mai exploatate, probabil Harghita, Covasna şi un altul, nestabilit încă, după care se va aplica în alte trei, până la acoperirea naţională.Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă