Un acord plin de angajamente „ambiţioase“ şi neconcordanţă între termeni - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Un acord plin de angajamente „ambiţioase“ şi neconcordanţă între termeni

12 January 2015 - 05:34 PM Dezvoltare durabilă

Conferinţa COP20, Lima (© European Union 2014)Acordul încheiat la Lima cu prilejul celei de-a XX-a Conferinţe a Părţilor (COP20) a Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice pune bazele viitorului pact multilateral - care urmează a fi încheiat la sfârşitul lui 2015, la Paris - pentru limitarea încălzirii climei, potrivit EFE şi AFP, care prezintă principalele puncte ale acordului din capitala peruană.

Toate ţările trebuie să prezinte Naţiunilor Unite, înainte de 1 octombrie 2015, angajamente „cuantificabile“ de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, într-un mod „clar, transparent“.

Aceste angajamente trebuie să fie „ambiţioase“ şi „juste conform circumstanţelor naţionale“ şi trebuie să fie însoţite de informaţii detaliate despre acţiunile pe care le va desfăşura ţara pentru această diminuare a emisiilor.

Ţările sunt invitate să includă în angajamentele lor modul în care vor contribui la finanţarea adaptării la secetă, creşterea nivelului apei mărilor şi oceanelor sau pierderea culturilor în urma schimbărilor climatice - formulă adoptată pentru a linişti ţările în curs de dezvoltare care refuzau să semneze ceva ce nu s-ar fi referit la adaptare.

După prezentarea angajamentelor, ONU va analiza impactul global al acestor contribuţii naţionale pentru a stabili dacă sunt suficiente pentru ca temperatura planetei să nu crească mai mult de 2 grade la sfârşitul secolului, în raport cu nivelurile preindustriale.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU (© Agerpres)Totuşi, Conferinţa de la Lima a lăsat deschisă, de exemplu, formula juridică pe care o va avea viitorul acord, propunând trei opţiuni: „protocol“, „instrument legal“ sau „rezultat convenit“. Va trebui să fie un pact „echilibrat şi echitabil“, care să conţină „responsabilităţi comune însă diferenţiate“, dar conferinţa nu a detaliat cum se va realiza această diferenţiere.

Conferinţa nu a clarificat nici ce va face ONU dacă, după ce va contabiliza angajamentele pe care i le vor prezenta statele, va constata că sunt insuficiente.

După Conferinţa de la Lima, mai multe reuniuni vor jalona în 2015 negocierile în vederea încheierii unui acord multilateral la Paris pentru a lupta împotriva încălzirii climei.

Între 8 şi 13 februarie 2015, ţările se vor reîntâlni la Geneva pentru a relua discuţiile asupra documentului de lucru privind viitorul acord.

Înainte de 31 martie 2015, ţările „care sunt în măsură să o facă“ trebuie să-şi anunţe angajamentul, numit contribuţie naţională, pentru limitarea emisiilor lor de gaze cu efect de seră.

Data de 31 mai 2015 este data-limită pentru ca un proiect de text oficial să fie supus celor 195 de ţări membre ale Convenţiei ONU asupra climei.

Între 3 şi 14 iunie 2015 va avea loc reuniunea intermediară anuală la Bonn, unde se va face bilanţul şi vor continua negocierile asupra viitorului acord.

În semestrul al doilea va avea loc o ultimă sesiune de negocieri intermediare pentru pregătirea acordului de la Paris.

La 1 noiembrie 2015, Secretariatul Convenţiei ONU asupra climei trebuie să aibă pregătită o sinteză privind ansamblul angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a măsura efortul global în acest sens.

Între 30 noiembrie şi 11 decembrie 2015 va avea loc Conferinţa de la Paris.

Uniunea Europeană a salutat acordul de la Lima, considerându-l „un pas îna-inte“ către un acord global în lupta împotriva încălzirii climei.

AgerpresAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă