Caravana ECOTIC: Programe județene de gestionare corectă a deşeurilor de echipamente electronice prin implicarea autorităților locale - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Caravana ECOTIC: Programe județene de gestionare corectă a deşeurilor de echipamente electronice prin implicarea autorităților locale

14 March 2015 - 04:37 PM Dezvoltare durabilă

Participanţi la seminarCaravana ECOTIC este un proiect co-finanțat prin Programul Life al Uniunii Europene. Prin acest proiect, ECOTIC și partenerii săi își propun implicarea activă în educația ecologică a publicului larg și a publicului tânăr în protejarea mediului și în colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

În cadrul acestui proiect a fost dezvoltată și prima etapă a programului „PRACTICI ŞI EXPERIENŢE ÎN DOMENIUL COLECTĂRII SELECTIVE A DEŞEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI ELECTRONICE (DEEE)“, partener fiind Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Acest program are loc sub forma unor seminarii la sediile Agențiilor pentru Protecția Mediului din țară, publicul țintă fiind primăriile și operatorii de salubritate care acționează la nivelul județelor respective. În data de 29 ianuarie a avut loc seminarul găzduit de Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani.

Organizatorii îşi propun ca prin acest program să aducă în prim plan problema gestionării deşeurilor de echipamente electronice, să identifice şi să aplice cele mai bune metode de colectare și reciclare a acestora la nivelul fiecărui județ în parte.

În cadrul fiecărui seminar, primăriile şi operatorii de salubritate din judeţele respective au ocazia să valorifice experienţa de peste 8 ani a Asociaţiei ECOTIC în organizarea sistemului naţional de gestionare a DEEE.

Schimbul de experienţă în cadrul acestui program permite autorităţilor administraţiei publice locale din fiecare judeţ să poată proiecta şi aplica cele mai bune soluţii de colectare a DEEE de la populaţie, agenţi economici, instituţii publice. Ţinta naţională de colectare a acestor tipuri de deşeuri este stabilită prin legislaţia specifică, fiind de 4 kg/locuitor.

Programul cuprinde într-o primă etapă desfăşurarea unei întâlniri de lucru la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din județul respectiv. Această întâlnire reunește toate părţile implicate în gestionarea corectă a fluxului de deşeuri de echipamente electrice și electronice.

În cadrul întâlnirii de la Botoșani au fost prezenți reprezentanții a 10 operatori de salubrizare, precum și reprezentanții a 7 primării din județ.

Participanţi la seminar

Cea de-a doua etapă a programului „PRACTICI ŞI EXPERIENŢE ÎN DOMENIUL COLECTĂRII SELECTIVE A DEŞEURILOR DE ECHIPAMENTE E-LECTRICE ŞI ELECTRONICE (DEEE)“ presupune organizarea unor acţiuni specifice în mod voluntar de către primăriile şi operatorii de salubritate din fiecare judeţ în care s-a desfășurat seminarul. Aceste acțiuni sunt reprezentate de analize statistice privind deţinerea DEEE în gospodării sau sediile agenţilor economici, instituţiilor publice, înfiinţarea de puncte de colectare a DEEE pentru populaţie, organizarea de programe de colectare de la populaţie.

Primul eveniment din cadrul acestui program a avut loc în data de 22 iulie 2014, la Slatina. La Brăila a fost organizat seminarul la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului în data de 27 august 2014, iar la Reșița a avut loc în data de 02 septembrie 2014. Activitățile din aceste județe au intrat în cea de-a doua etapă a programului.

www.ecotic.roAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă