Cumpărarea pădurilor este singura cale pentru a le conserva - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Cumpărarea pădurilor este singura cale pentru a le conserva

14 September 2015 - 03:56 PM Dezvoltare durabilă

Christoph Promberger, directorul executiv al fundaţieiÎn ultima perioadă în mass-media au circulat tot felul de informaţii cu privire la activitatea Fundaţiei Conservation CARPATHIA (FCC), de numele acesteia fiind alăturat, în mod eronat, cel al Alteţei Sale Prinţul Charles. Toate aceste informaţii au fost dezminţite atât de Alteţa Sa Regală, cât şi de fundaţie. În tot acest timp, FCC a iniţiat proiectul ECOSS care va evalua potenţialul economic în direcţia dezvoltării unor afaceri „verzi“ care sprijină biodiversitatea şi menţin serviciile ecosistemelor.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Conservation CARPATHIA, „în acest context periculos, care reprezintă o ameninţare nu numai la adresa ecosistemelor din România, ci la nivel european, Fundaţia Conservation CARPATHIA a pornit o amplă acţiune de atragere de fonduri pentru cumpărarea pădurilor în judeţul Argeş în vederea conservării, inclusiv a unor păduri ameninţate din zona Parcului Naţional Piatra Craiului. Până în acest moment s-au cumpărat pentru conservare 16.000 de hectare.

În ciuda speculaţiilor din presă, cumpărarea pădurilor este singura cale eficientă în acest moment pentru a le conserva în regim de protecţie integrală. Chiar şi pădurile din ariile naturale protejate, aflate în grija statului, sunt ameninţate, deoarece legislaţia care presupune compensaţii pentru pădurile protejate nu se aplică, iar administraţiile ariilor protejate sunt subfinanţate. Un bun exemplu sunt pădurile tăiate abuziv în Munţii Făgăraş în ultimii 10 ani, masacrul fiind uşor de observat inclusiv cu ajutorul Google Earth. Menţionăm însă că Alteţa Sa Prinţul Charles nu are nicio legătură cu activităţile noastre, în afara faptului că le cunoaşte şi apreciază proiectele de conservare din Transilvania.

Sit Natura 2000

Ca să punem punct insinuărilor răutăcioase la adresa FCC, menţionăm că Fundaţia Conservation CARPATHIA este o organizaţie românească, aflată sub incidenţa legilor ţării, echipa care activează în cadrul fundaţiei este formată în majoritate mare din cetăţeni români şi, prin urmare, pădurile cumpărate de FCC nu sunt proprietatea unor «milionari» străini, aşa cum s-a vehiculat în presă.

În statutul fundaţiei este inclusă clauza prin care toate suprafeţele cumpărate pentru a alcătui viitorul parc vor fi donate statului român în momentul în care acesta va putea asigura administrarea parcului, în conformitate cu statutul său. Obiectivul final al Fundaţiei Conservation CARPATHIA este să creeze unul dintre cele mai importante Parcuri Naţionale din Europa, pe o suprafaţă impresionantă, care să-l recomande ca valoare internaţională, la nivelul Yellowstone-ului“.

Astfel, Fundaţia Conservation CARPATHIA a iniţiat anul acesta proiectul Studiul „Potenţialului economic şi ecologic al iniaţivelor economice bazate pe conservare, pentru îmbunătăţirea economiei locale, a serviciilor ecosistemelor şi biodiversităţii în situl Natura 2000 Munţii Făgăraş (ECOSS)“, proiect care va finanţat din fondurile SEE cu 500.000 euro.

 Christoph Promberger, directorul executiv al fundaţieiPe 19 mai a.c., Christoph Promberger, directorul executiv al fundaţiei, a semnat contractul de finanţare. Proiectul se va desfăşura în zonele din jurul sitului Natura 2000 Munţii Făgăraş, în judeţele Argeş, Sibiu, Braşov şi Vâlcea. Finanţatorii proiectului sunt din: Irlanda, Lichtenstein, Norvegia - EEA Grants (sau Granturile SEE - spaţiul economic european) prin programul RO02 - Biodiversitate şi serviciile ecosistemelor, iar parteneri sunt: FCC (RO, promotorul proiectului), Norwegian Institute for Nature Research (NO), Conservation Capital România (RO), Mrass & Partner (RO).

În zonele declarate situri Natura 2000, planurile de management trebuie să integreze interesele de conservare a biodiversității cu cele de dezvoltare socio-economică a comunităților locale, ținând cont totodată de trăsăturile tradiționale, culturale și spirituale specifice zonei.

Pornind de la aceste premise şi conştientizând faptul că populaţia care trăieşte în această arie protejată trebuie să desfăşoare activităţi economice ca să supravieţuiască, s-a evidenţiat necesitatea implementării unui program de dezvoltare a unor afaceri orientate spre natură. Proiectul ECOSS va evalua potenţialul economic în direcţia dezvoltării unor afaceri „verzi“ care sprijină biodiversitatea şi menţin serviciile ecosistemelor. Studiile care se vor realiza în cadrul proiectului vor demonstra că există alternative economice generatoare de venituri pentru populaţia locală, în paralel cu protejarea naturii. Studiile vor arăta ce activităţi economice se pot face protejând totodată natura, iar pentru aceste activităţi se vor elabora planuri de afaceri însoţite de mecanisme de atragere a finanţărilor.

Toate acestea vor fi puse la dispoziţie gratuit pentru întreprinzătorii locali.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, având ca arie de desfăşurare zonele din jurul sitului Natura 2000 Munţii Făgăraş, adică 27 de localităţi, din judeţele Argeş, Sibiu, Braşov şi Vâlcea. Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, (SEE) 2009- 2014, în cadrul programului Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 449.440 euro şi 220.350,86 lei co-finanţarea Fundaţiei Conservation CARPATHIA (FCC).

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă