Zambila de apă a creat panică printre specialiştii din Spania - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Zambila de apă a creat panică printre specialiştii din Spania

12 November 2015 - 05:22 PM Dezvoltare durabilă

Zambila de apăAutoritățile de la Bruxelles au fost rugate să contribuie la combaterea unei probleme grave de mediu privind situaţia unui râu din vestul Spaniei din cauza populării excesive cu plante invazive. Președintele comunității autonome Extremadura, Guillermo Fernández Vara, a cerut sprijinul atât guvernului spaniol, cât  și Uniunii Europene.

Fernández Vara a explicat în cadrul celei de-a 114 a sesiuni plenare a Comitetului Regiunilor (COR), ansamblul Uniunii Europene al reprezentanților locali și regionali, că zambila de apă, care este originară din bazinul Amazonului, a început să fie problematică în urmă cu nouă ani. În prezent, infestarea s-a răspândit de-a lungul râului între orașele Merida şi Badajoz. Biodiversitatea râului este în mare pericol din cauza faptului că această plantă are un ritm de creştere extrem de rapid. Aceasta a acoperit întreaga suprafaţă a căii navigabile în anumite locuri şi blochează pătrunderea luminii pentru plantele şi animalele care trăiesc în râu.

Zambila de apă este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere, reproducerea se face într-un ritm rapid, iar semințele rămân active pentru mai bine de două decenii, ceea ce face îndepărtarea lor foarte dificilă. Dacă această plantă găseşte condiții adecvate de dezvoltare, ea poate creşte până la doi metri pe zi.

Acest fapt a dus la distrugerea ecosistemului și la moartea unui număr mare de specii indigene. Condițiile naturale ale zonei sunt potrivite pentru creșterea zambilei de apă, care nu se confruntă cu dușmani naturali. Susana Cortés, purtător de cuvânt din partea organizaţiei SOS Guadiana, a cerut un ajutor pentru a combate ceea ce este acum considerată o „urgență privind mediul înconjurător.“

Fernández Vara a avertizat că, dacă această situaţie nu va fi corect monizorizată, aceste plante ar putea să se răspândească mai departe în aval pentru că râul face parte dintr-o frontieră naturală cu Portugalia și ar putea să ajungă la barajul Alqueva, unul dintre cele mai mari din Europa de Vest.

„Este adevărat că bazinul hidrografic Guadiana intră în responsabilitatea Spaniei, dar eu sunt foarte preocupat de consecințele pentru agricultură, turism și mediul înconjurător“, a mai precizat acesta. Când planta acoperă suprafața unei căi navigabile sau a unui lac se creează anumite condiții de stagnare, care din păcate sunt perfecte pentru înmulţirea insectelor, cum ar fi ţânţarii.

El a justificat sprijinul european menţionând faptul că această problemă afectează mai mult decât o singură țară. „Aceasta este o problemă serioasă care are o mare importanță și trebuie abordată de către biroul meu, guvernul național și Uniunea Europeană“, a mai avertizat Fernández Vara. Resursele economice necesare pentru a curăța și elimina planta din căile navigabile vor trebui să fie investigate și stabilite.

Ramona Buciu



Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă