Economia circulară ar putea oferi Londrei aproximativ 40.000 de noi locuri de muncă - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Economia circulară ar putea oferi Londrei aproximativ 40.000 de noi locuri de muncă

08 January 2016 - 05:25 PM Dezvoltare durabilă

Londra în faţa unor noi provocăriO economie circulară îmbunătățită ar putea crea în Londra aproximativ 40.000 de noi locuri de muncă până în anul 2030, se arată într-un raport privind ocuparea forței de muncă. Astfel, trecerea la un model mai eficient al economiei circulare poate să reducă nivelul şomajului londonez cu 12,5%.

Raportul privind ocuparea forței de muncă şi economia circulară, realizat de către WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) pentru Comisia de Dezvoltare Durabilă din Londra (LSDC), Departamentul pentru Reciclarea deşeurilor și primăria capitalei londoneze, a îndemnat Guvernul să pună în aplicare strategii care să permită Londrei să avanseze de la conceptul economiei liniare şi anume „a face, a folosi și a dispune“ spre o abordare mult mai durabilă.

Gregory Barker, preşedintele LSDC, a declarat că „acest raport este un apel de trezire pentru a stabili un demers eficient pentru un viitor mai inteligent, unul care este mai bun pentru mediul înconjurător, pentru oamenii din Londra, dar şi pentru economie în general.

Economia circularăExistă multe, foarte multe oportunități pentru activitatea de bussiness în Capitală, este timpul să ne folosim de economia circulară, dar în acelaşi timp mediul de afaceri și Guvernul trebuie să vină împreună, să ia măsuri pentru a stimula și accelera acest tip de economie. Dacă acționăm acum, Londra poate fi un lider mondial în tehnologiile și sistemele necesare pentru a se situa în fruntea acestei revoluții, care va uni interesele mediului de afaceri cu nevoile de dezvoltare ale orașului, iar astfel ne vom asigura că vom rămâne competitivi la nivel global.“

Stimulentele viitoare

Raportul subliniază că în timp ce o economie circulară în Londra este deja înfloritoare, cu aproximativ 46.700 angajați în acest sector, tranziţia la un model mult mai eficient ar putea reduce nivelul șomajului cu12,5%. Acesta subliniază trei posibile rezultate care vor fi afectate de cât de multă activitate se va înregistra în sectorul economiei circulare. În ritmul actual ar putea fi create în Londra un plus de 16.000 de locuri de muncă până în anul 2030. O transformare vastă a economiei circulare ar putea genera un plus de 40.000 de locuri de muncă în capitala londoneză.

Electronicele şi plasticul pe primele locuri

Primarul Londrei, Boris Johnson, a solicitat o explicație mai detaliată a ceea ce înseamnă crearea locurilor de muncă și a cerut primăriei londoneze să își revizuiască politicile în scopul de a promova creșterea economiei circulare. Comisia pentru mediu a primăriei a anunțat că în data de 10 decembrie a.c.,va investiga modul în care Londra ar putea adopta o economie circulară ca un mijloc de reducere a impactului creșterii populației.

Astfel, pentru început, sectorul de activitate al mediului, produselor electrice, textile, produse alimentare şi materialele plastice vor reprezenta zonele principale de lucru, deoarece acestea au cel mai mare impact asupra calităţii mediului înconjurător, dar şi datorită potențialului de reutilizare. Departamentul pentru reciclarea deşeurilor a menţionat faptul că trecerea la o economie circulară ar aduce beneficii financiare remarcabile pentru capitala londoneză.

Wayne Hubbard, şeful departamentului pentru reciclarea deşeurilor, a precizat: „noi estimăm că, în plus față de crearea de mii de noi locuri de muncă pentru londonezi, o economie circulară ar putea genera un venit în valoare de şapte miliarde de lire sterline în fiecare an până în anul 2036 pentru mediul de afaceri din construcţii, alimentaţie, textile, produse electrice, dar şi pentru alte sectoare.“

Pachetul economiei circulare

Vestea vine la o săptămâna după ce Comisia Europeană a lansat pachetul actualizat al economiei circulare. Cifra publicată ca obiectiv comun al UE privind activitatea de reciclare este de 65% din deșeurile municipale până în anul 2030, în scădere faţă de la obiectivul propus în anul 2014 de 70%.

„Aceste noi obiective ale UE sunt un pas mare pentru a oferi o economie circulară. Cercetările efectuate de către Colegiul Imperial din Londra au constatat că ar putea exista un impuls de 29 miliarde de lire sterline la PIB-ul din Marea Britanie, plus 175.000 de locuri de muncă dacă vom trece la o economie în care bunurile vor avea un al doilea, al treilea sau al patrulea ciclu de viaţă“, a menţionat Richard Kirkman, directorul tehnic Veolia din Marea Britanie şi Irlanda.

WRAP a susținut că o tranziție la economia europeană circulară ar putea genera trei milioane de locuri de muncă suplimentare până în anul 2030, ceea ce este cu siguranţă un lucru extraordinar care accentuează o economie eficientă şi sustenabilă.

Ramona Buciu



Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă