2 Februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

2 Februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede

07 March 2016 - 03:01 PM Dezvoltare durabilă

Ziua Mondială a Zonelor UmedeZiua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an, în data de 2 februarie, și are drept scop sensibilizarea cu privire la valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă. În fiecare an este selectată o temă, care este concentrată pe o funcție vitală a zonelor umede.

Tema pentru 2016, sub egida căreia se desfășoară Ziua Mondială a Zonelor Umede este „Mijloace de existență durabile“ în cadrul sloganului multianual „Zone Umede pentru viitorul nostru“ și este selectată pentru a demonstra rolul esențial al zonelor umede pentru bunăstarea actuală și viitoare a umanității și în scopul promovării utilizării raționale a resurselor naturale.

În stare naturală zonele umede sunt adesea cruciale pentru om, în principal datorită capacității lor de stocare a cantităților mari de apă proaspătă, atenuarea impactului inundațiilor și a secetelor pentru o zonă de ansamblu, precum și pentru productivitatea lor biologică (de exemplu pește, lemn, stuf). Schimbările climatice, suprapopularea și implicit utilizarea nesustenabilă a terenurilor precum și a resurselor de apă duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.

În lume există peste 1600 zone umede de importanță internațională, iar desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaștere a importanței și a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial. În România au fost desemnate ca zone umede de importanță internațională 19 situri, cu o suprafață totală de 1.156.448 de hectare.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă