Plan de acțiune european pentru combaterea traficului cu specii sălbatice în UE - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Plan de acțiune european pentru combaterea traficului cu specii sălbatice în UE

09 April 2016 - 09:31 AM Dezvoltare durabilă

Urmările braconajuluiComisia Europeană a adoptat la finalul lunii februarie un Plan de acțiune al UE pentru combaterea traficului cu specii sălbatice în UE și pentru întărirea rolului Uniunii în lupta dusă la nivel mondial împotriva acestor activități ilegale. Planul de acțiune este un proiect ambițios care mobilizează toate instrumentele diplomatice, comerciale și de cooperare pentru dezvoltare ale UE în vederea combaterii cu fermitate a uneia dintre cele mai profitabile activități infracționale la nivel mondial.   ecologic

Traficul cu specii sălbatice a crescut dramatic în ultimii ani. Operațiunile grupurilor infracționale organizate sunt estimate la 8-20 miliarde euro anual, fapt ce plasează acest trafic la același nivel cu traficul de droguri, de persoane și de arme.

Comerțul ilegal cu fildeș a crescut de peste două ori din 2007 până în prezent și este de peste trei ori mai mare decât în 1998. Între 2007 și 2013, braconajul rinocerilor în Africa de Sud a crescut cu 7000%, fapt care pune în pericol însăși supraviețuirea acestei specii. Numai în perioada cuprinsă între noiembrie 2013 și aprilie 2014, au fost confiscate de autoritățile din diferite țări de tranzit și de destinație peste 4000 de tone de palisandru, o specie vegetală foarte amenințată, suspectate că ar fi fost exportate ilegal din Madagascar.

UE are un rol important de jucat în combaterea acestui trafic, având în vedere că, în prezent, Europa este o piață de destinație și o platformă pentru traficul de tranzit către alte regiuni. Europa este, de asemenea, o regiune-sursă din care anumite specii sunt introduse în comerțul ilegal. În ultimii ani, statele membre au semnalat, în special, confiscări în tranzit de fildeș și coarne de rinocer și importuri ilegale de reptile și păsări exotice vii, în timp ce mai multe tone de anghilă din UE, din specii foarte amenințate, au fost vândute în mod ilegal către Asia.

Măsuri speciale de pazăTraficul cu specii sălbatice este foarte atractiv pentru infractori, deoarece este extrem de profitabil și, în majoritatea țărilor, acestei forme de trafic i se acordă o prioritate scăzută în materie de aplicare a legii în raport cu alte forme de trafic, astfel încât riscul ca infractorii să fie prinși și sancționați este foarte limitat. În mod regulat au fost raportate legături cu spălarea de bani și cu alte forme de criminalitate organizată, precum traficul de droguri și de arme de foc. Consiliul de Securitate al ONU a recunoscut că traficul cu specii sălbatice de faună și floră din Africa Centrală alimentează conflicte și amenință securitatea națională și regională prin asigurarea unei surse de finanțare pentru grupurile de miliție.

Planul de acțiune a fost elaborat în co-mun de către o echipă de bază, coprezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini, și de comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, cu implicarea strânsă a comisarului pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, și a comisarului pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

Federica Mogherini, vicepreședinte al Comisiei Europene și Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat: „Traficul cu specii sălbatice și braconajul sunt factori de insecuritate și instabilitate în mai multe țări și regiuni, care pot asigura resurse grupurilor armate și pot încuraja corupția. Trebuie să construim parteneriate solide cu țările situate de a lungul filierelor de trafic - țări de origine, de destinație și de tranzit. UE este pregătită să colaboreze cu partenerii săi pentru a pune capăt acestei forme de trafic și a sprijini comunitățile afectate.“

Karmenu Vella, comisar al UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a spus, la rândul său: „Traficul cu specii sălbatice constituie o amenințare majoră pentru sustenabilitatea viitorului nostru și trebuie combătut pe mai multe fronturi. În acest ritm, un copil născut astăzi va fi martorul dispariției ultimilor elefanți și rinoceri sălbatici înainte de a împlini 25 de ani. Noul plan de acțiune, care unește voința politică cu acțiunea pe teren, subliniază angajamentul nostru de a pune capăt acestei activități infracționale.“

UE este o regiune de destinație, de origine și de tranzit pentru traficul cu specii pe cale de dispariție, care implică exemplare vii și moarte de faună și floră sălbatică, sau părți ale acestora sau produse obținute din acestea. În 2014 au fost uciși peste 20.000 de elefanți și 1.200 de rinoceri; după o redresare care a durat mai mulți ani, populațiile respective sunt din nou în declin. UE, cel mai mare donator la nivel mondial, sprijină eforturile de conservare din Africa, prin acordarea unei sume de 700 milioane euro pentru perioada 2014-2020.

Traseele urmate de traficanţi

Planul de acțiune cuprinde 32 de măsuri care trebuie puse în practică până în 2020 de către UE și de cele 28 de state membre. Cele trei priorități ale planului sunt:
• Prevenirea traficului și reducerea ofertei și a cererii de produse ilegale din specii sălbatice: de exemplu, până la sfârșitul anului 2016, Comisia va elabora orientări vizând suspendarea exportului de articole vechi din fildeș provenind din UE;
• Îmbunătățirea punerii în aplicare a normelor existente și combaterea mai eficientă a crimei organizate prin intensificarea cooperării dintre agențiile competente de aplicare a legii, precum Europol;
• Consolidarea cooperării dintre țările de origine, de destinație și de tranzit, furnizarea de sprijin financiar strategic din partea UE pentru a combate traficul în țările de origine, a ajuta la crearea capacităților necesare pentru aplicarea legislației și a furniza surse de venit pe termen lung comunităților rurale din zonele cu faună și floră sălbatică bogată.

În Agenda europeană privind securitatea, prezentată în mai 2015, Comisia a propus combaterea mai fermă a infracțiunilor împotriva mediului și a comerțului ilegal cu specii sălbatice. Planul de acțiune se înscrie în cadrul mai larg al Planului de acțiune al UE pentru consolidarea luptei împotriva finanțării terorismului, prezentat de Comisie în februarie 2016. Acesta reprezintă, de asemenea, o contribuție importantă la realizarea obiectivului specific 15 de pe lista Obiectivelor de dezvoltare durabilă, care constă în „luarea de măsuri urgente pentru a pune capăt braconajului și traficului cu specii protejate de floră și faună și pentru a combate atât cererea, cât și oferta de produse ilegale obținute din specii sălbatice“.

În următoarea perioadă, planul de acțiune va fi prezentat statelor membre ale UE, spre aprobare.  Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă