Plasticul din oceane a devenit o amenințare serioasă pentru sănătatea umană - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Plasticul din oceane a devenit o amenințare serioasă pentru sănătatea umană

13 June 2016 - 02:59 PM Dezvoltare durabilă

Deşeurile din plastic au invadat oceaneleMai mult de un sfert din cantitatea de pește de pe piețele din Indonezia și California conțin microparticule de plastic, iar milioane de tone de resturi provenite din pungile de plastic, sticle și haine existente în oceanele lumii reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății umane și a ecosistemelor marine.

Acesta este un avertisment puternic transmis de către Organizația Națiunilor Unite în cadrul unui raport privind problemele cele mai periculoase de mediu cu care se confruntă Pământul în prezent.

Din păcate, producția de plastic la nivel mondial a crescut dramatic în ultimii ani, iar între anii 2004 și 2014, cantitatea de plastic produsă a crescut cu 38%. În oceanele lumii există o cantitate tot mai mare a acestor microparticule din plastic cu dimensiunea de 5 milimetri.

În anul 2010, între 4,8 și 12,7 milioane de tone de plastic au fost spălate de mări, iar aceste cantități au fost descoperite în stomacul balenelor, în plancton și în alte forme de viață marină.

„Există unele dovezi că microparticulele din plastic pot provoca daune serioase organismelor“, a declarat Richard Thompson, profesor de biologie marină în cadrul Universității din Plymouth. Dr. Thompson a mai precizat faptul că în experimentele de la laborator, dacă se înlocuiește 1% din sedimentele existente în organismul unui vierme cu microparticule de plastic, acest lucru va afectat serios abilitățile acestuia de a mai stoca energie.

Potrivit unui studiu recent care a analizat carnea de pește vândută pe piețele din Indonezia și California, mai mult de un sfert din cantitatea de pește conține în prezent microparticule de plastic.

În data de 23 mai 2016 a fost prezentat raportul UNEP Frontiers în cadrul Adunării UNEA care s-a desfăşurat la Nairobi. Oamenii de știință care au contribuit la realizarea acestui raport se tem că substanțele chimice din materialele plastice, precum și substanțele chimice care se atașează de plastic, în mediul natural ar putea provoca intoxicații, infertilitate și perturbări genetice în viața marină dar probabil și la om, în cazul în care acestea sunt ingerate în cantități mari.

Populația planetei ar putea fi afectată chiar și de microparticulele de plastic existente în aer, acestea ar putea avea efecte nocive asupra plămânilor, similare cu fumul de mașină.

Anumite zone ale lumii au concentrații mai mari de microparticule de plastic decât alte regiuni. Asia de Est este unul dintre locurile cele mai afectate, cu 27 de ori mai mult plastic găsit în mările din jurul Japoniei decât în alte părți ale lumii.

Deşeurile ne pot îmbolnăvi

O vastă „supă de plastic“ plutind în Oceanul Pacific, cunoscută sub numele de „Insula Mare de Gunoi“ s-ar putea întinde până la de două ori dimensiunea statului Texas. De asemenea, astfel de insule mai există și în alte oceane.

Anul trecut, mai mulţi voluntari au mers în zona în care se știa că sunt deșeuri și au raportat că cea mai mare parte din deșeuri era mai degrabă de dimensiuni mari și nu de mărimi microscopice. „Este foarte important să se intervină de urgență pentru a curăța astfel de zone din cauză că gunoaiele cu dimensiuni mari se vor dezintegra în fragmente din ce în ce mai mici, iar cu siguranță acțiunea de ecologizare a mărilor va fi cu mult mai anevoiasă“, a declarat Boyan Slat, un student de origine olandeză. Acesta a mai declarat că a descoperit o tehnologie prin care se pot extrage microparticulele de plastic din ocean și ulterior să se obțină un profit de pe urma acestora.

Grijile privind utilizarea „microperlelor“, acele bucăți mici din plastic utilizate ca agent exfoliant în săpunuri și diverse produse cosmetice, au determinat o serie de companii de cosmetice, inclusiv Clarins, Estée Lauder și Procter & Gamble, să le elimine din produsele lor. Totodată, fibrele sintetice care au fost revărsate în apele din întreaga lume, rezultate din țesăturile artificiale, cum ar fi voalurile și poliesterul sunt, de asemenea, una dintre cele mai mari cauze de poluare cu plastic în oceane.

Și, în timp ce pungile din plastic și alte articole etichetate ca fiind „biodegradabile“ poate părea o soluție bună, în cele mai multe cazuri, acestea se vor rupe la temperaturi de peste 50ºC, temperaturi mult mai mici decât condițiile din mare unde majoritatea din acestea ajung.

În data de 24 mai 2016, Parlamentul Regatului Unit a solicitat o sesiune de întrebări și răspunsuri privind impactul microparticulelor din plastic asupra mediului înconjurător, iar în cadrul acestei întâlniri au participat reprezentanți din partea Federației Britanice a Plasticului, Societatea de Conservare Marină și Agenția de Investigații a Mediului.

De asemenea, doctorul Thompson a recomandat ca oamenii să evite folosirea unor produse care au compoziție microperle, și să se asigure că toate produsele din plastic sunt eliminate într-un mod adecvat și anume prin activitatea de reciclare.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă