Managementul apelor din Germania, în atenţia unor specialişti din România - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Managementul apelor din Germania, în atenţia unor specialişti din România

09 July 2016 - 11:36 AM Dezvoltare durabilă

Staţie de epurare modernăCamera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a organizat în perioada 30.05.2016 - 3.06.2016 deplasarea unei delegații din România în Germania, având de data aceasta ca temă tehnologii din domeniul apei și al apei uzate.

Un număr de 30 de participanți din cadrul a 25 de companii din domeniul apei și apei uzate din diferite județe din România, toţi interesaţi de managementul apei în Germania, au format delegaţia care a vizitat mai multe obiective printre care una dintre cele patru staţii de alimentare cu apă a oraşului Ingoldstadt, staţiile de epurare din Augsburg şi Olching, precum şi şantierul unei noi reţele de canalizare din oraşul München.

Delegaţia a vizitat târgul IFAT 2016, cel mai important târg internațional din domeniul tratării apei, canalizării, epurării apei uzate, a managementului deșeurilor și managementului materiilor prime, care s-a desfășurat în această perioadă la München.

În vizită la IFAT 2016

Pentru delegaţii români şi mai multe companii germane din domeniu, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat cu sprijinul Asociației Germane a Apei (German Water Partnership) şi un amplu eveniment de informare. Pe tot parcursul deplasării participanţii români au avut ocazia de a interacţiona cu specialiști germani de vârf de la diverse companii din domeniul managementului apelor potabile și al celor uzate. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Federal pentru Economie și Energie (BMWi) prin programul de promovare a exporturilor germane.

Specialiştii români au intrat în contact direct cu realităţile din Germania, nu numai vizitând obiectivele de tratare a apelor, dar şi asistând la prezentări privitoare la modul în care funcţionează în această ţară serviciile municipale.

La Ingolstadt, administraţia oraşului a transferat către serviciile municipale ale oraşului competențele de alimentare cu apă, canalizare, gestionarea deșeurilor și salubrizarea, precum şi întreținerea oraşului pe timp de iarnă. Serviciile municipale ţin în totalitate de administraţia oraşului, astfel încât aceste sarcini de interes general se află sub influența comunităţii.

Serviciile municipale împreună cu companiile de utilităţi publice și BioIN (operator de instalaţie de biogaz: aparţine 51% operatorilor de servicii din Ingolstadt şi 49% firmei Büchl) acoperă toate sarcinile privind gospodărirea oraşului Ingolstadt.

În Augsburg, cu energia neutră din punct de vedere a emisiei de CO2, produsă în timpul arderii gazului rezidual rezultat din digestia nămolului de epurare și a altor substanțe organice, compania care administrează sistemul de alimentare cu apă şi canalizare își acoperă în totalitate necesarul de căldură și de electricitate. Societatea și asociaţiile de ape uzate conexe evacuează şi tratează apele uzate pentru aproximativ 350.000 de locuitori, iar în domeniul comerțului și industriei pentru un echivalent de 450.000 locuitori. Aceasta corespunde unui volum anual de aproximativ 70 de milioane de metri cubi. În stația de epurare a orașului Augsburg lucrează mai mult de 100 de angajați.

Staţie de epurare modernă

Un obiectiv foarte important care a fost vizitat de delegaţii români a fost centrală de tratare a apelor uzate din Geiselbullach, administrată de Asociația Municipalităților pentru Apă (Amperverband), un prestator de servicii care a fost înfiinţat în anul 1960. De ea aparţin Große Kreisstadt Germering, oraşele Olching şi Puchheim, precum şi comunele Alling, Eichenau, Gauting, Gilching, Gröbenzell, Maisach şi Weßling. Apa reziduală de la peste 150.000 de locuitori și alţi 30.000 de locuitori echivalenți din comerț și industrie, membri ai asociaţiei, este în prezent colectată conform celor mai moderne tehnologii și purificată în această instalație centrală de tratare a apelor uzate. În cadrul unor asocieri de profil, din 1977 se tratează şi apele reziduale din comuna Bergkirchen, din capitala landului, München şi din comuna Krailling. Din 2000, Asociația Municipalităților pentru Apă alimentează cu apă potabilă mai mult de 74.000 de locuitori din oraşele Olching şi Puchheim precum şi din comunele Eichenau şi Gröbenzell.

Delegaţia din România a putut să vadă şi noul sistem de canalizare al oraşului München, aflat în plin şantier. Aici, în Freiham, la periferia vestică a oraşului München, la doisprezece kilometri distanţă de centrul oraşului, urmează să fie construit pe o suprafaţă de 350 de hectare un nou cartier în care vor locui în jur de 20.000 de oameni şi în care vor munci alţi 7.500. Înainte de începera lucrărilor de construcţie a locuinţelor, municipalitatea trebuie să pună la dispoziţia constructorilor sistemul de apă şi de canalizare, unul dintre cele mai moderne din Germania. Vizitatorii români au avut acum posibilitatea să vadă acest sistem aflat în construcţie.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă