CDD Polizu: un spaţiu destinat dezbaterilor şi atelierelor pe tema dezvoltării durabile - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

CDD Polizu: un spaţiu destinat dezbaterilor şi atelierelor pe tema dezvoltării durabile

09 July 2016 - 12:32 PM Dezvoltare durabilă

Centrul de Dezvoltare Durabilă PolizuFacultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Asociaţia Ecoteca şi Asociaţia pentru Consum Sustenabil au inaugurat, în data de 4 iunie 2016, Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD Polizu). Este vorba despre un spaţiu de 100 de metri pătrați, destinat dezbaterilor şi atelierelor pe tema dezvoltării durabile.

Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu a fost renovat, mobilat şi dotat prin programul de finanțări „Mobilizăm Excelența“, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București. De asemenea, a beneficiat de susținere din partea Ecotic, Grădinariu Import Export, Green Group, Michelin și Edil Industry Iași.

Centrul poate fi folosit de studenţii, elevii sau cetăţenii interesaţi de subiectul dezvoltării durabile. Ei pot organiza aici dezbateri pe teme precum managementul, reciclarea şi valorificarea deşeurilor, poluare, sustenabilitate, risipă alimentară, eficienţă energetică sau reducerea consumului de resurse.

În plus, atât elevii şi studenţii la arte, design sau arhitectură, cât şi meşterii, designerii şi artizanii consacraţi sau în devenire pot dezvolta aici produse din deşeuri sau din materiale alternative, sustenabile. Ei au la dispoziţie scule şi ustensile diverse (bormaşină, şurubelniţă electrică, flex, şlefuitor, fierăstrău circular, fierăstrău sabie, fierăstrău pendular şi alte ustensile mici).

În urmă cu un an, Ecoteca începea o colaborare cu două facultăți din București: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor - Universitatea Politehnică București și Facultatea de Hidrotehnică - Universitatea Tehnică de Construcții, pentru a le împărtăși viitorilor specialiști de mediu aspecte practice ale activității de gestionare a deșeurilor. Au urmat seminarii de managementul deșeurilor, discuții, dezbateri, dar și vizite de studiu în cadrul fabricilor de reciclare din România. În plus, cu ajutorul companiei Grădinariu, Ecoteca a implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor în cadrul celor două facultăți.

Pentru continuarea activităților educaționale din domeniu, Facultatea de Chimie a oferit un spaţiu în cadrul campusului său și așa a luat naștere Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD Polizu).

Ulterior, Asociaţia pentru Consum Sustenabil, care desfăşura deja proiectul PIMP the GARBAGE, a fost invitată să folosească spaţiul şi pentru organizarea de ateliere de valorificare creativă a deşeurilor. Împreună au aplicat pentru o finanţare în cadrul programului de granturi „Mobilizăm Excelența“ cu proiectul „Auto Eco Inovarea -Valorificarea inovatoare a deșeurilor auto și conexe“.

„În cadrul Asociaţiei Ecoteca, oferim servicii de consultanţă în managementul deşeurilor. De-a lungul timpului, am observat o lipsă de performanţă şi de preocupare pentru acest sector, dar şi o ruptură între mediul academic şi detaliile tehnice ale acestui domeniu în creştere. De aceea, ne bucură deschiderea arătată de conducerea Facultăţii de Chimie, care a susţinut implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în campusul Polizu şi încearcă în mod constant să faciliteze interacţiunea studenţilor cu industria“, a declarat Raul Pop, managerul de proiect din partea Ecoteca.

Decanul Facultăţii de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Cristina Orbeci, a precizat faptul că: „Misiunea Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti este aceea de a crea şi de a dezvolta valori pentru beneficiul şi progresul societăţii. Informarea şi educarea studenţilor reprezintă o prioritate bazată pe indicatori relevanți care vizează formarea unor repere. Prin Centrul de Dezvoltare Durabilă din campus se promovează dezvoltarea abilităţiilor intelectuale şi a cunoştinţelor studenţilor, potrivit talentului şi aspiraţiilor lor. Aspectele cu privire la managementul deşeurilor reprezintă în Facultatea noastră o componentă corelată cu responsabilitatea socială şi dorinta de a educa în mod corect si civic“.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă