Poluarea aerului ar putea ucide milioane de persoane - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Poluarea aerului ar putea ucide milioane de persoane

03 August 2016 - 01:20 PM Dezvoltare durabilă

Poluarea aeruluiDecesele premature provocate de poluarea aerului vor continua să crească până în anul 2040 dacă nu se fac modificări ale modului în care lumea folosește și produce energie, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency, IEA) cu sediu la Paris, citată de agenția Reuters.

Circa 6,5 milioane de decese la nivel global sunt atribuite în fiecare an calității precare a aerului din interior și exterior, ceea ce face din aceasta cea de-a patra amenințare globală pentru sănătatea umană, după tensiunea arterială ridicată, riscurile dietei și fumat. Poluanții nocivi, cum ar fi pulberile în suspensie - care pot conține acizi, metale, particule de sol și de praf - oxizii de sulf și oxizii de azot, sunt responsabili pentru cele mai răspândite efectele ale poluării aerului.

Pulberile minuscule în suspensie pot cauza cancer pulmonar, accidente vasculare cerebrale și boli de inimă pe termen lung, precum și atacuri de cord, care ucid rapid.

Eliberarea acestor poluanți se datorează în principal producției și utilizării nereglementate a energiei, susține IEA într-un raport special privind energia și poluarea aerului.

Fără acțiune, decesele premature care pot fi atribuite poluării aerului exterior vor crește la 4,5 milioane în 2040 de la aproximativ trei milioane în prezent. Decesele premature din cauza poluării aerului din interiorul locuințelor ar urma să scadă însă de la 3,5 milioane de cazuri la 2,9 milioane de cazuri. Asia va reprezenta aproape 90 la sută din creșterea prognozată a deceselor.

Chiar dacă se estimează că emisiile globale vor scădea în ansamblu în anul 2040, politicile energetice existente și planificate nu vor fi suficiente pentru îmbunătățirea calității aerului, se afirmă în raport. „Fără modificări ale modului în care lumea produce și utilizează energia, tributul ruinător al poluării aerului plătit în vieți omenești urmează să crească“, a atras atenția IEA.

Emisiile nocive de gaze cu efect de seră ar trebui să continue să scadă în țările industrializate și recentele semne de declin din China ar trebui să continue, dar emisiile ar urma să crească în India, Asia de Sud-Est și Africa pe măsura creșterii cererii de energie, în contextul eforturilor infime pentru îmbunătățirea calității aerului.

Noile politici energetice și de calitatea aerului pot oferi un aer mai curat prin impunerea unor măsuri ce includ accesul la mașini de gătit nepoluante care să le înlocuiască pe cele ineficiente, introducerea unor noi standarde de emisii aplicate strict în transporturile rutiere, controlul emisiilor și trecerea la combustibili nepoluanți în sectorul energetic, precum și creșterea eficienței energetice în industrie.

AgerpresAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă