Omul a determinat intrarea Terrei într-o nouă epocă geologică - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Omul a determinat intrarea Terrei într-o nouă epocă geologică

11 October 2016 - 01:26 PM Dezvoltare durabilă

TerraOmul, prin acțiunile sale, a determinat intrarea Terrei într-o nouă epocă geologică, Antropocenul, care a început la mijlocul secolului al XX-lea, potrivit unui grup de oameni de știință care și-au prezentat concluziile la Congresul Internațional de Geologie, care a avut loc în luna august în Africa de Sud, informează agenția France Presse (AFP).

Potrivit grupului de lucru cu privire la Antropocen, care a lucrat timp de mai bine de șapte ani la această temă, este timpul să spunem la revedere Holocenului, perioada geologică care a început acum 11.700 ani, la sfârșitul ultimei glaciațiuni. „Omul a devenit o astfel de forță care schimbă planeta“, a declarat pentru AFP Catherine Jeandel, director de cercetare în cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS) la Laboratorul de studii de geofizică și oceanografie spațiale (Laboratoire d'études en géophysique et océanographie spatiales, LEGOS) și membru al grupului de lucru. Acest fapt „este îngrijorător“, a afirmat specialista.

Pentru prima dată în 4,5 miliarde de ani, o singură specie a schimbat drastic morfologia, chimia și biologia planetei.

Compus din 35 de persoane, grupul, care reunește geologi, oceanografi, climatologi, istorici și arheologi a considerat aproape în unanimitate (34 voturi pentru și o abținere) că Antropocenul a devenit o realitate în ceea ce privește stratigrafia (studiul diferitelor straturi geologice). O majoritate puternică (30 pentru, 3 împotrivă și două abțineri) crede că intrarea în Antropocen, presupusă de mai mulți ani, ar trebui să fie formalizată, susține Universitatea din Leicester, la care lucrează geologul Jan Zalasiewicz, coordonatorul grupului.

Conceptul de Antropocen a fost inventat acum peste zece ani de laureatul premiului Nobel pentru chimie Paul Crutzen, care face el însuși parte din acest grup de lucru. El consideră că această nouă eră a debutat cu revoluția industrială din secolul al XIX-lea. Dar majoritatea membrilor grupului de lucru este de părere că noua eră a început în jurul anului 1950.

Totuși este o cale lungă până la înregistrarea oficială a schimbării numelui epocii în care trăim. Propunerea grupului de experți trebuie depusă la o subcomisie cu privire la stratigrafia cuaternară, care o va prezenta Comisiei internaționale de stratigrafie înainte de a fi propusă Comitetului Executiv al Uniunii Internaționale de Științe Geologice (International Union of Geological Sciences, IUGS), care este o organizație non-guvernamentală.

Este nevoie de cel puțin încă doi ani pentru a parcurge această procedură, menționează AFP.

AgerpresAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă