România risipeşte mai mult decât alte ţări europene - Dezvoltare durabilă | Ecologic

Dezvoltare durabilă

România risipeşte mai mult decât alte ţări europene

16 January 2017 - 02:53 PM Dezvoltare durabilă

România împotriva risipei de hranăAproximativ 50% dintre români cheltuiesc aproape 40% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Rezultatele studiului privind risipa de hrană în România a arătat că cele mai mari pierderi alimentare se realizează la nivelul consumatorilor și sunt de 3-4 ori mai mari decât în alte state europene (Franţa - 14 %, Elveţia - 10 %). Valorificarea acestor pierderi se poate face doar prin înlăturarea barierelor de natură legislativă, logistică şi morală, aspecte identificate de EPC Consultanţă de Mediu în cadrul acestui studiu pentru Asociaţia MaiMultVerde.
Cea mai mare pierdere alimentară se realizează la nivelul consumatorilor, unde 24% din cantitatea de deşeuri este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine/produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne şi 1% alte alimente. Proiect a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru UE extinsă, în valoare de 164.464,98 CHF, iar valoarea contribuţiei proprii este de 18.309,42 CHF.

Ramona Buciu



Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă