Planeta în pericol! Anul trecut încălzirea globală a atins recordul de 1,5ºC - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Planeta în pericol! Anul trecut încălzirea globală a atins recordul de 1,5ºC

09 February 2017 - 04:50 PM Dezvoltare durabilă

Fenomene extremeAnul 2016 a fost confirmat ca cel mai cald an din istorie, cu aproximativ 0,2 grade Celsius mai mult decât anul 2015. Temperaturile globale au atins vârful maxim de 1,5 grade Celsius în luna februarie 2016, o valoarea mai mare decât la începutul Revoluţiei Industriale.

Este din ce în ce mai evident faptul că evenimentele meteorologice extreme afectează tot mai multe regiuni de pe Pământ. Prima analiză globală a anului 2016 a confirmat că anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat, potrivit Programului European Copernicus.

Cele mai recente cifre din cadrul acestui program au arătat că temperatura la nivel mondial în anul 2016 a depășit 14,8ºC, și a fost cu 1,3ºC mai mare decât anii de la mijlocul secolului al 18-lea. De asemenea, anul 2016 a fost cu aproximativ 0,2ºC mai cald decât 2015, an care la rândul lui a fost declarat cel mai cald din istorie.

În anul 2015, în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, țările participante au convenit să mențină creșterea temperaturii medii globale sub 2ºC și să continue eforturile de a limita creșterea temperaturii la 1,5ºC peste nivelurile pre-industriale, iar acest lucru ar reduce în mod semnificativ riscurile și efectele schimbărilor climatice.

Încălzirea globală crește probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, perioadele lungi de secetă și inundațiile. În viitor, încălzirea ar putea provoca daune imense, în valoare de miliarde de euro în fiecare an, va afecta calitatea și disponibilitatea apei și de asemenea va afecta randamentul culturilor din zonele celor mai vulnerabile țări.

Vedem deja în întreaga lume efectele unui climat aflat în schimbare. Temperaturile terestre și maritime sunt în creștere împreună cu nivelurile apelor; precipitațile sunt în schimbare și sunt legate de climă, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și seceta. Toate acestea sunt în creștere atât din punctul de vedere al frecvenței, cât și al intensității în mai multe regiuni. Impactul viitor al schimbărilor climatice va depinde de efortul pe care îl vom face în prezent.

„Pentru a ajuta factorii de decizie să dezvolte soluții eficiente de adaptare și de atenuare, vom transmite cât mai multe informații oferite de Serviciul privind Schimbările Climatice Copernicus (C3S) și Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS). Cu ajutorul datelor cât mai concrete și transparente oferite de Programul Copernicus, guvernele, sectorul privat și societatea vor avea posibilitatea să identifice soluții de a aborda în continuare problema schimbărilor climatice și de a reduce vulnerabilitatea în cazul în care efectele sale sunt inevitabile“, a declarat Juan Garces de Marcilla, directorul Centrului European pentru Prognoze Meteo Medii al Serviciului Copernicus.

Temperaturile globale încă au rămas cu mult peste medie în a doua jumătate a anului 2016, din cauza acoperirii reduse a gheții marine, atât în Arctica, cât și în Antarctica.

C3S a constatat că cele mai multe regiuni din întreaga lume au prezentat temperaturi peste medie pe parcursul anului 2016. Cele mai mari diferențe ale temperaturilor medii regionale au fost găsite în Arctica, dar condițiile au fost de asemenea extreme și în Africa de Sud la începutul anului, în sudul și sud-estul Asiei înaintea musonului de vară, în Orientul Mijlociu mai târziu, în timpul verii, dar și în unele părți ale Americii de Nord în timpul verii și al toamnei.

Fenomene extreme (Foto: Agerpres)

În plus față de temperaturile record, Copernicus a mai monitorizat și alte situații extreme care au apărut în anul 2016, inclusiv incendii extreme la nivel global și creșterea cantității de CO2 din atmosferă. Incendii devastatoare au fost observate în zona Fort McMurray din Canada în luna mai și apoi în Siberia, acestea fiind asociate cu temperaturile de suprafață ridicate înregistrate în lunile iunie și iulie.

Trebuie menționat faptul că informațiile programelor Copernicus sunt bazate pe milioane de măsurători zilnice diverse, analizate de CMWF (European Centre for Medium-Range Weather) prin metode avansate privind prognoza meteo. În ultimii ani, diferențele anuale dintre temperaturile globale oferite de Copernicus și alte seturi de date utilizate pe scară largă sunt de 0,1°C.

Copernicus este programul Comisiei Europene de monitorizare a Pământului, care oferă servicii de acces liber la diferite date operaționale. Acest program oferă utilizatorilor informații fiabile și actualizate printr-un set de servicii care sunt într-o legătură permanentă cu problemele de mediu și de securitate.

De asemenea, instituțiile academice și de mediu din întreaga Europă, inclusiv serviciile naționale de meteorologie, joacă un rol esențial în succesul pe care îl are Copernicus.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă