Asociația Environ a participat la un workshop privind planificarea urbană - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Asociația Environ a participat la un workshop privind planificarea urbană

07 March 2017 - 03:09 PM Dezvoltare durabilă

WorkshopAsociația Environ a participat în perioada 8 - 10 februarie a.c. la întâlnirea tehnică organizată în cadrul proiectului UrbanWINS care a avut loc la sediul Universității IUAV din Veneția. Workshopurile au reunit reprezentanți ai tuturor orașelor pilot din cadrul proiectului: Bucu-rești, Albano Laziale, Cremona, Pomezia şi Torino din Italia, Leira din Portugalia, Manresa şi Sabadell din Spania.

Programul întâlnirii a fost centrat pe subiecte precum planificarea urbană și mecanismele de dezvoltare participativă, iar cunoștințele și experiența dobândită vor fi utilizate în următoarea fază a proiectului UrbanWINS, care are ca scop crearea unor strategii eco-inovative în gestionarea și prevenirea generării deșeurilor.

WorkshopCu ajutorul experților de la Universitatea IUAV din Veneția, care au fost și gazdele întâlnirii, orașele din cadrul proiectului UrbanWINS au explorat conexiunile directe legate de managementul deșeurilor, dar au și propus o serie de acțiuni care pot fi luate în considerare în vederea influențării în sens pozitiv a eficienței practicilor de gestionare a deșeurilor.
În perioada următoare, orașele implicate în proiect vor identifica prioritățile și obiectivele din domeniul reducerii consumului de resurse și generării de deșeuri la sursă, cu larga participare a părților interesate: cetățeni, reprezentanți ai organizațiilor, ai instituțiilor publice, institute de cercetare sau centre educaționale. Fiecare oraș pilot participant la proiect va organiza atât agore urbane - întâlniri față în față cu stakeholderii, dar și platforme virtuale care vor fi disponibile începând cu această primăvară pe site-ul proiectului www.urbanwins.eu, totul cu scopul de a încuraja dezbaterile și a favoriza întrunirea grupurilor de lucru.

UrbanWINS este un nou proiect european finanţat prin Programul de Cercetare şi Inovare „Horizon 2020“ care va studia modul în care oraşele utilizează resursele şi produsele realizate, precum şi modul în care sunt eliminate deşeurile generate, în vederea dezvoltării şi testării unor planuri şi soluţii inovative, în scopul îmbunătăţirii metodelor de prevenire şi gestionare a deşeurilor. Aceste planuri strategice vor fi testate în 8 oraşe-pilot din 6 ţări europene: Austria, Italia, Portugalia, România, Suedia şi Spania.

UrbanWINS urmăreşte trecerea la modele de consum şi producţie sustenabile, precum şi dezvoltarea unui management mai eficient al deşeurilor, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane şi a bunăstării cetăţenilor.

Proiectul, care se va desfăşura pe o durată de 3 ani, este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă