Macron a declarat că va accelera acțiunile privind schimbările climatice, dar francezii sunt sceptici - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Macron a declarat că va accelera acțiunile privind schimbările climatice, dar francezii sunt sceptici

09 June 2017 - 12:21 PM Dezvoltare durabilă

Rolul esenţial al cercetătorilorPe 10 februarie a.c., aflat în plină campanie electorală, Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, a postat pe contul său de Twitter un mesaj video în engleză, adresat specialiștilor din domeniul schimbărilor climatice. Mesajul, în care Macron își declară interesul față de schimbările climatice și îi invită în Franța pe cercetătorii americani ignorați de Trump, a fost intens difuzat în presa internațională mai ales după rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța. În mod surprinzător, chiar specialiștii francezi se arată sceptici cu privire la victoria „climatului“ în țara lor sub conducerea noului președinte.

În mesajul său, Emmanuel Macron se declară susținător al obiectivelor Conferinței Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP21), în opoziție față de omologul său american, Donald Trump, despre care știe că este „extrem de sceptic în privința schimbărilor climatice“. Președintele Franței i-a invitat pe specialiștii americani în protecția mediului să vină în țara lui, unde a spus că problemele de mediu vor continua să fie tratate cu seriozitate. Vă prezentăm varianta integrală a mesajului lui Macron. „Acesta este un mesaj pentru cercetătorii, antreprenorii și inginerii americani care lucrează în privința schimbărilor climatice. Zilele trecute v-am invitat să veniți în Franța și să vă alăturați cercetătorilor europeni și francezi care lucrează aici în domeniul schimbărilor climatice. Pentru că aici sunteți bineveniți. Știu că noul vostru președinte a decis să vă pericliteze bugetele și inițiativele, deoarece este extrem de sceptic în privința schimbărilor climatice. Eu nu am nicio îndoială despre schimbările climatice și despre cât de serios trebuie să ne implicăm în această privință.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei

Am așadar două mesaje. Primul, către cercetătorii francezi și europeni: noi ne vom păstra bugetele și vom consolida investițiile, atât publice, cât și private, ca să putem face mai mult și să accelerăm inițiativele pentru a obține rezultate pe linia COP21. Al doilea, către voi (specialiștii americani, n. red.): vă rog să veniți în Franța. Sunteți bineveniți, este națiunea voastră: nouă ne place inovația, vrem oameni inovatori, vrem oameni care să lucreze în domeniul schimbărilor climatice, energiei, resurselor regenerabile și noilor tehnologii. Franța e națiunea voastră“.

Potrivit unui articol publicat pe 8 mai 2017 pe climatechangenews.com, specialiștii francezi din domeniul mediului rămân încă sceptici. Materialul o citează pe Lucile Dufour, de la Rețeaua de Acțiune Climatică Franța, care a declarat în cadrul unei conferințe pe teme de mediu desfășurată la Bonn: „Victoria lui Macron nu poate fi încă numită o victorie a climatului în Franța. Macron nu a făcut din tranziția energetică un subiect-cheie în campania sa. Ceea ce putem spune acum este că e puțin probabil ca Macron să încetinească tranziția Franței în chestiunile de mediu. Cu toate acestea, dacă nu este puternic împins de alte țări și de societatea civilă, el nu va accelera tranziția energetică în Franța.“

Planeta la control!

Rețeaua de Acțiune Climatică (CAN: Climate Action Network) este o rețea care reunește aproape 500 de ONG-uri din întreaga lume, specializate în domeniul încălzirii globale și schimbărilor climatice.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă