Eficienţa energetică în unităţile de învăţământ - provocări şi avantaje pentru autorităţile locale - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Eficienţa energetică în unităţile de învăţământ - provocări şi avantaje pentru autorităţile locale

06 July 2017 - 10:36 AM Dezvoltare durabilă

Conferinţa „Eficienţa energetică în unităţile de învăţământ - provocări şi avantaje pentru autorităţile locale“Asociaţia Environ a organizat în data de 31 mai 2017, la Hotel Novotel, Conferinţa „Eficienţa energetică în unităţile de învăţământ - provocări şi avantaje pentru autorităţile locale“. Evenimentul este parte integrantă a Proiectului „50/50 - Creşterea eficienţei energetice în unităţile de învăţământ“, program inițiat de Asociația Environ în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu) din Germania, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București.

Evenimentul a reunit reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, ai autorităţilor locale care susţin proiectul - Primăria Sectorului 3, Primăria Tg. Mureş şi Primăria Corunca, ai unităţilor de învăţământ implicate în proiect, ai Departamentului pentru tineret al Primariei Oraşului Berlin, Unabhängiges Institut für Umweltfragen - UfU, precum şi ai Ambasadei Republicii Germania la Bucureşti.

Tema centrală a conferinței a fost acţiunile concrete pe care autorităţile locale le pot implementa cu implicarea directă a cadrelor didactice şi a elevilor în aplicarea unui set de măsuri practice vizând utilizarea eficientă a resurselor prin creşterea eficienţei energetice a unităţilor de învăţământ, ceea ce contribuie atât la reducerea amprentei de carbon, cât şi la rentabilizarea costurilor bugetare ale comunităţii.

Conferinţa şi-a propus să prezinte şi rezultatele înregistrate în unităţile de învăţământ în care Proiectul „Fifty Fifty“ a fost deja implementat şi efectele acestor rezultate asupra întregii comunităţi.

Printre vorbitorii prezenţi în cadrul panelurilor de discuţii s-au numărat Wolfgang Schwarz, reprezentantul Senatului oraşului Berlin, primarul comunei Corunca, Tacacs Istvan, reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 3 care au încercat împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, cu elevii şi profesorii prezenţi în sală să creioneze câteva măsuri de susţinere a transferului de bune practici în domeniul eficienţei energetice şi de implementare extinsă a proiectului.

Scurtă descriere

Programul „50/50 - Creşterea eficienţei energetice“ reprezintă cel mai mare proiect educaţional la nivel european cu adresabilitate majoritară către elevi, reunind aspecte ecologice, economice şi sociale şi oferind o privire amănunţită asupra procesului de producere şi utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere ecologic. „50/50 - Creşterea eficienţei energetice“ este un proiect de implicare activă, conţinutul nu se predă şi nu se abordează într-un mod teoretic, ci se aplică în mod practic.

Conferinţa „Eficienţa energetică în unităţile de învăţământ - provocări şi avantaje pentru autorităţile locale“

Pentru ca proiectul să îşi atingă scopul de modificare a percepţiei şi comportamentului populaţiei în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a resurselor, este necesară şi implicarea activă a autorităţilor locale în ceea ce priveşte promovarea informaţiei şi a metodelor practice de creştere a eficienţei energetice în rândul comunităţii. În acest sens, autorităţile locale sunt invitate să se înscrie în acest demers prin care vor beneficia de expertiza germană în implementarea unor măsuri concrete ce se traduc în scăderea facturii de energie prin măsuri simple, fără investiţii.

Pentru detalii privind obiectivele şi rezultatele proiectului, accesaţi site-ul proiectului http://www.fifty-fifty.org sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/Fifty-Fifty-Project.
Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economie circulară în ţara noastră.

Acest proiect este finanţat prin Programul de Asistenţă Consultativă pentru protecţia mediului în ţările din Europa Centrală şi de Est, Caucaz şi Asia Centrală şi în alte ţări vecine ale Uniunii Europene al Ministerului Federal German de Mediu (AAP). Proiectul este supervizat de Ministerul Federal German de Mediu şi de Agenţia de Mediu din Germania (UBA).

ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă