Centralele electrice pe bază de cărbune se află în topul poluatorilor industriali - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Centralele electrice pe bază de cărbune se află în topul poluatorilor industriali

05 October 2017 - 01:39 PM Dezvoltare durabilă

Cărbunele polueazăUn raport recent al Agenției Europene de Mediu privind poluarea industrială a semnalat faptul că centralele pe bază de cărbune din Europa sunt responsabile pentru cele mai mari cantități de poluanți eliberați în aer.

În luna iulie 2017, Agenția Europeană de Mediu a publicat briefingul „Eliberarea poluanților în mediul înconjurător din sectorul industrial din Europa“, în cadrul căruia au fost analizate datele privind emisiile provenite de la cele mai mari instalații industriale, inclusiv termocentrale, rafinării petrochimice și fabrici de prelucrare a metalelor, informații pe care statele membre trebuie să le raporteze conform normelor Uniunii Europene. Această analiză se bazează pe cele mai recente date disponibile pentru anul 2015, recent adăugate în Registrul European al Emisiilor și Transferurilor de Poluanți (E-PRTR). Registrul conține date raportate anual referitoare la 35.000 de unități industriale cu peste 65 de activități economice situate în întreaga Uniune Europeană, dar și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Serbia.

Deși UE înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește obiectivele politicii climatice și energetice pentru 2020 și 2030, raportul subliniază faptul că centralele electrice pe bază de cărbune rămân responsabile de cele mai mari emisii de dioxid de carbon (CO2), dioxid de sulf (SO2) și oxizi (NOx) în mediul înconjurător.

În anul 2015, în orașul polonez Bełchatów au fost emise cele mai mari cantități de CO2, SO2 și NOx, în timp ce localitățile Drax din Regatul Unit al Marii Britanie, Jänschwalde din Germania și Kozienice din Polonia ocupă primele locuri pentru fiecare dintre acești trei poluanți.

Conform analizei, jumătate din instalațiile responsabile pentru cele mai mari emisii de poluare a aerului și a apei sunt situate în Regatul Unit - 14 instalații, Germania - 7, Franța - 5 și Polonia - 5. De asemenea, instalațiile de tratare a apelor reziduale au fost responsabile pentru cantitățile cele mai mari de azot total, fosfor și carbon organic eliberate în apă. Cele mai poluante dintre aceste instalaţii sunt amplasate în Regatul Unit, Franța și Spania.

 ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă