6 miliarde de euro pentru mări şi oceane mai sigure şi mai curate - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

6 miliarde de euro pentru mări şi oceane mai sigure şi mai curate

11 November 2017 - 03:04 PM Dezvoltare durabilă

Conferinţa "Oceanul nostru" 2017, MaltaPeste 550 milioane euro vor fi angajate de Uniunea Europeană cu scopul de a face față noilor provocări care afectează oceanele la nivel mondial. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinței „Oceanul nostru” 2017, care a avut loc în Malta în perioada 5-6 octombrie, găzduită de vicepreședintele Federica Mogherini și de Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

Angajamentele anunțate la Malta din partea Comisiei Europene și a altor actori din sectorul public și cel privat din 112 țări din întreaga lume au atins un total de peste 6 miliarde euro. Resursele vor fi investite cu scopul de a consolida lupta împotriva poluării marine, a extinde zonele protejate, a spori siguranța oceanelor, a încuraja inițiativele din cadrul economiei albastre și al pescuitului durabil și de a intensifica eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris și cu obiectivele de dezvoltare durabilă din cadrul Agendei 2030. De asemenea, participanții au anunțat crearea unor noi zone marine protejate, care se vor întinde pe mai mult de 2,5 milioane kmp, sau mai mult de jumătate din întreaga Uniune Europeană.

Lista completă a celor peste 400 de angajamente (36 din partea UE, peste 200 din partea guvernelor țărilor terțe, peste 100 din partea mediului de afaceri și altele din partea ONG-urilor, fundațiilor, institutelor de cercetare și a organizațiilor internaționale) este disponibilă online.

Prezent la eveniment, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a declarat: „Comisia Europeană a demonstrat cu angajamente concrete sprijinul său puternic față de durabilitatea, securitatea și prosperitatea oceanelor noastre. În cazul în care oceanele sunt expuse riscului, noi suntem expuși în egală măsură, întrucât ele hrănesc planeta și cetățenii noștri și asigură legătura cu partenerii noștri din întreaga lume.“

„Marea este un bun comun, la nivel mondial. Ea este «Oceanul nostru» deoarece aparține întregii umanități, fiecărei ființe umane. Cu toții avem responsabilitatea de a păstra ca pe un bun de preț ceea ce avem în comun și să evităm ca acest bun să se transforme într-o amenințare. Uniunea Europeană consideră că o lume globalizată are nevoie de o cooperare mai strânsă în ceea ce privește guvernanța globală. Credem în puterea diplomației, investim în ea, credem în puterea normelor comune și a instituțiilor internaționale și investim în ele. Și este dificil de imaginat, de fapt este imposibil, o guvernanță globală fără cooperare în ceea ce privește guvernanța oceanelor“, a afirmat vicepreședintele Federica Mogherini.

Gazda conferinţei, comisarul Karmenu Vella, a declarat: „Cu trei ani în urmă, președintele Juncker mi-a cerut să definesc rolul UE în ceea ce privește oceanele la nivel mondial. Cred că împreună am obținut ceea ce ne-am propus. Politicile noastre pe uscat, cum ar fi angajamentul nostru față de economia circulară și față de reducerea deșeurilor de plastic și pe mare, privind poluarea marină, privind zonele protejate, precum și cele privind exploatarea energiei curate a oceanelor demonstrează în mod clar acest lucru. Uniunea Europeană câștigă respectul și inspiră acțiuni pe întreaga planetă“.

Conferința „Oceanul nostru“ a reunit actori publici și privați de pe șase continente, care susțin, în mod colectiv, cauza unei mai bune guvernări a oceanelor și utilizarea durabilă a oceanelor. Angajamentele UE au un impact care depășește regiunea geografică a Uniunii, menite să sprijine utilizarea durabilă a oceanelor internaționale în întreaga lume, concentrându-se în special asupra țărilor în curs de dezvoltare.

Pentru prima dată, conferința a obținut angajamente importante din partea sectorului privat, inclusiv a Airbus, Unilever, Procter & Gamble, PepsiCo, Marks & Spencer, Carrefour, Royal Caribbean Cruises, AXA, Sky și alte companii.

Angajamentele vor fi monitorizate și raportate cu ocazia următoarei conferințe „Oceanul nostru“, care va avea loc în Indonezia în 2018.

 ecologicAlte articole in rubrica Dezvoltare durabilă