Priorităţile României: dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030 - Dezvoltare durabilă | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Dezvoltare durabilă

Priorităţile României: dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030

07 December 2017 - 03:24 PM Dezvoltare durabilă

László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al GuvernuluiGuvernul României a găzduit în data de 14 noiembrie a.c. evenimentul „Pentru un viitor sustenabil - Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea durabilă“, prezidat de consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Evenimentul a avut loc în prezența a 170 de invitați, reprezentanți ai mediului academic, ONG-uri, autorități publice centrale.

În deschiderea lucrărilor evenimentului, consilierul de stat László Borbély a afirmat că anul 2017 este emblematic pentru viitorul României, întrucât se începe revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României (SNDD), practic stabilirea cadrului instituţional pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030, ce are în vedere adoptarea unui document care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global în domeniul dezvoltării durabile.

„S-a format un grup redacțional care împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va finaliza revizuirea strategiei până la sfârșitul lunii martie 2018. De asemenea, urmează să încheiem un parteneriat cu Institutul Național de Statistică pentru a obține datele necesare formării unui cadru instituțional care să ne permită implementarea Agendei 2030. Comunicarea este foarte importantă și de aceea, până la sfârșitul lunii martie 2018, vom avea întâlniri în toate cele opt Regiuni de Dezvoltare, dar și alte evenimente împreună cu mediul de afaceri, societatea civilă și alte instituții importante din România“, a declarat László Borbély.

De asemenea, László Borbély a prezentat măsurile ce vor fi luate pentru pregătirea și punerea în practică a Strategiei revizuite, document ce va fi finalizat până în aprilie 2018. „Sper că România va avea printre prioritățile mandatului său, în cadrul exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, dezvoltarea durabilă“, a mai afirmat el.

Îndemnuri, angajamente şi opţiuni

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a menţionat în discursul său că actuala Strategie, adoptată în 2008, a reprezentat rezultatul unui efort comun al mai multor guverne şi a subliniat că un astfel de document trebuie urmărit dincolo de ciclurile politice. „Un prim îndemn pe care îl adresez instituţiilor guvernamentale, centrale şi locale, cât şi ONG-urilor, mediului academic, mediului de afaceri este să regăsească deschiderea reală pentru dialog, fără de care revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă nu ar avea un viitor“, a arătat preşedintele Senatului.

Pentru un viitor sustenabil - Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea durabilă

Viceprim-ministrul Paul Stănescu a menționat că România s-a angajat să implementeze obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel național prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030. „La nivelul Ministerului Dezvoltării a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR), care are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene. Acest document stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național şi, în acelaşi timp, are o contribuție semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare“, a declarat viceprim-ministrul.

Preşedinţia UE şi Agenda 2030

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat la Timişoara, în data de 22 noiembrie 2017, primul seminar Seminar Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă“.

László Borbély a prezidat sesiunea de dezbateri, iar intervenția lui a fost legată de implementarea Agendei 2030 la nivel global şi demersurile UE și naționale până la momentul actual: „Este o perioadă foarte importantă pentru România deoarece, privind implementarea Agendei 2030, ne-am angajat să prezentăm Raportul Național Voluntar din iulie 2018. În 2019 România va deține Președinția Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global și la nivelul Uniunii Europene, pentru că atunci se va finaliza un raport și un document de referință privind implementarea Agendei 2030. Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030, acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înființat acest departament“, a declarat László Borbély. Alte articole in rubrica Dezvoltare durabilă